Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa koperkowa

  Nieskomplikowana, oryginalna w smaku potrawa, w której wyeksponowany jest smak wiosennego koperku.
 
czas: 15 minut + 90 minut przygotowanie bulionu
liczba porcji: 4
 
składniki: duży pęczek koperku
2 litry warzywnego bulionu (patrz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
100 gram kwaśnej śmietany
łyżka masła
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 64   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
andrza ja ani z ryżem ani z ziemniakami ani z jajkiem, tylko z grzankami, taką wersję odziedziczyłem po matce i jest super, im więcej grzanek tym lepiej ;)
mammuszę zrobić jeszcze takiej zupy nie jadłam a mam dużo koperku zrobię z ziemniaczkami a z ryżem też zrobię ale w inny dzień .
misia a ja robie zupe krem z koperku ze smietana 18% odrobinka czosnku,na bulionie do zageszczenia dodaje ziemniaczka potem wszystko miksuje na krem.Genialna!
arkadioja "podsmażam" pokrojony koperek na maśle pare minut razem z vegetą piperzem i odrobiną maggi . następnie zalewam to przemieszaną śmietaną (ok 100ml) z kapką wody. całość sie dusi pare minut i potem wlewam do gotującego sie bulionu. można dodać świeżego koperku w trakcie gotowania. poezja smaku i zapachu - I klasa.
venisnajlepsza jest na maślance. Ziemniaki w kostkę ugotowac w lekko osolonej wodzie, wlac maślankę ,dodac pieprz i sól do smaku.Dodać rozmieszane jajko z łyżką mąki rozrzedzić ciepłym wywarem -wlać do zupy troche pogotować na koniec wsypać pokrojony koperek! Zupa ta leczy jelita
edytaa ja robie tak: na margarynie dusze koperek, dolewam wode, dodaje kostke rosolowa, marchewke, cebulke, lisc laurowy, ziele angielskie i doprawiam wegeta/sola/pieprzem. czekam az sie ugotuje, nastepnie sciagam z gazu, dodaje smietane a nastepnie wode z maka (pol szkalnki wody + 2 lyzki maki). Wstawiam ponownie do zagotowania. Gotowe:)
gosczupe robi sie na miesie lub kostce ze schabu daje sie jarzynki na koncu posiekany koperek i smietane
Konrad1994Ja robię tak: Gotuje ziemniaki z woda, gdy się staja miękkie to, następnie dodaje 2 łyżki masła, gdy się staja miękkie to wrzucam posiekany koperek, no i przyprawiam vegetą, solą, pieprzem i dodaje śmietany 18%owej. Pozdrawiam
halinaJa robię tak; w miseczce przygotowuje zacior z ugotowanych ziemniaczkow i mąki w tym samym momencie gotuje bulion z kostki, w ten czas jak mam gotowy rosół z warzywami pomałutku robię kluchy w rosół. Gdy to wszystko jest gotowe dekoruje świeżym korpem. Smacznego
pychato jest pyszne
   wyswietlono 1-10 z 64   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa koperkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl