Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa koperkowa

  Nieskomplikowana, oryginalna w smaku potrawa, w której wyeksponowany jest smak wiosennego koperku.
 
czas: 15 minut + 90 minut przygotowanie bulionu
liczba porcji: 4
 
składniki: duży pęczek koperku
2 litry warzywnego bulionu (patrz składniki BULIONU WARZYWNEGO)
100 gram kwaśnej śmietany
łyżka masła
sok z połówki cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkiem na twardo.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 64   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
andrza ja ani z ryżem ani z ziemniakami ani z jajkiem, tylko z grzankami, taką wersję odziedziczyłem po matce i jest super, im więcej grzanek tym lepiej ;)
mammuszę zrobić jeszcze takiej zupy nie jadłam a mam dużo koperku zrobię z ziemniaczkami a z ryżem też zrobię ale w inny dzień .
misia a ja robie zupe krem z koperku ze smietana 18% odrobinka czosnku,na bulionie do zageszczenia dodaje ziemniaczka potem wszystko miksuje na krem.Genialna!
arkadioja "podsmażam" pokrojony koperek na maśle pare minut razem z vegetą piperzem i odrobiną maggi . następnie zalewam to przemieszaną śmietaną (ok 100ml) z kapką wody. całość sie dusi pare minut i potem wlewam do gotującego sie bulionu. można dodać świeżego koperku w trakcie gotowania. poezja smaku i zapachu - I klasa.
venisnajlepsza jest na maślance. Ziemniaki w kostkę ugotowac w lekko osolonej wodzie, wlac maślankę ,dodac pieprz i sól do smaku.Dodać rozmieszane jajko z łyżką mąki rozrzedzić ciepłym wywarem -wlać do zupy troche pogotować na koniec wsypać pokrojony koperek! Zupa ta leczy jelita
edytaa ja robie tak: na margarynie dusze koperek, dolewam wode, dodaje kostke rosolowa, marchewke, cebulke, lisc laurowy, ziele angielskie i doprawiam wegeta/sola/pieprzem. czekam az sie ugotuje, nastepnie sciagam z gazu, dodaje smietane a nastepnie wode z maka (pol szkalnki wody + 2 lyzki maki). Wstawiam ponownie do zagotowania. Gotowe:)
gosczupe robi sie na miesie lub kostce ze schabu daje sie jarzynki na koncu posiekany koperek i smietane
Konrad1994Ja robię tak: Gotuje ziemniaki z woda, gdy się staja miękkie to, następnie dodaje 2 łyżki masła, gdy się staja miękkie to wrzucam posiekany koperek, no i przyprawiam vegetą, solą, pieprzem i dodaje śmietany 18%owej. Pozdrawiam
halinaJa robię tak; w miseczce przygotowuje zacior z ugotowanych ziemniaczkow i mąki w tym samym momencie gotuje bulion z kostki, w ten czas jak mam gotowy rosół z warzywami pomałutku robię kluchy w rosół. Gdy to wszystko jest gotowe dekoruje świeżym korpem. Smacznego
pychato jest pyszne
   wyswietlono 1-10 z 64   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa koperkowa

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl