Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kotleciki cielęce z kaparami
 
Kotleciki cielęce z kaparami Delikatna cielęcina świetni komponuje się z sosem z kaparówwięcej...
przysmak dnia
Loren
 
Loren Long drink na każdą porę dnia i nocy. więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Kurki w śmietanie

  Apetyczna i aromatyczna przystawka: w polskich warunkach, przy odrobinie szczęścia dostępna od końca czerwca do początku października
 
czas: 25 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 40 dag świeżych kurek
150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
gałązki koperku
łyżka soku z cytryny
łyżka masła
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Kurki obrać i bardzo dokładnie umyć. Większe owocniki pokroić po długości na dwie, trzy, a nawet cztery części. W woku lub na patelni rozpuścić masło. Po chwili dodać grzyby. Dusić pod przykryciem przez około kwadrans, raz na jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać sok z cytryny, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, dodać smietanę wymieszaną z odrobiną soli. Całość zagotować wraz posiekanym koperkiem.
 
uwagi: Polecamy podawać z jasnym pieczywem i kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 62   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
akaya tak w ogole to swieze kurki maja gorycz, nie tylko mrozone.
kokokurki maja gorycz jesli przed mrozeniem nie były blanszowane. Ze świeżymy nie ma takiego problemu. Jełsi jednak chcemy miec pewność, to przed duszeniem też można je zblanszować.
eladzis moj dedbiut w kulinarnych wyczynach ,kurek nigdy nie robilam ,zrobie wedlug tego przepisu jak wyszly powiem po obiedzie ,
agnieszkaDodajcie do kurek ze śmietaną do smaku miodu, zapewniam że będzie super smaczne, kurkowe, ale bez goryczy.
asto samo co przedmówca. sama gorycz. wszystko według przepisu plus cebulka. nie wiem gdzie błąd ale nie jadalne. pieczarka wygrywa z wszystkimi grzybami :P
pepickismażone kurki z cebulką - pycha
rafalja kupilem mrozone kurki i niestety niedalo sie ich zjesc sama gorycz dlatego niepolecam kupywanie kota w worku
gośkaOczywiście kurek się nie gotuje tylko duśi a jak komuś przeszkadza że są gorzkie to przez ok pół godz moczymy je w mleku i odcedzić już nie myjąc tylko na patelnie ..
olaqqprzepis ok ale najlepiej jest dzien wczesniej smietane przelac do szklanego naczynia... dodac galązki kopru oraz zieloną cebule... na drugi dzien przesedzic i dopiero dodac koper posiekany i przyprawy..pychotka
Ilu kucharzy, tyle może być przepisów, no, prawie tyle. Ja kurek nie gotuję, bo po kilkunastu minutach duszenia (+sól, pieprz itp.)są nie tylko smaczne, ale zachowują sprężystość i przyjemnie się je gryzie. Ale inni smakosze może wolą miększe. Rzecz gustu.
   wyswietlono 1-10 z 62   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kurki w śmietanie

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl