Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (307)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Ciasto z gruszkami

  Delikatny kruchy spód, aromatyczne gruszki i śmietanowo - migdałowa masa.
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: 

75 dag gruszek
szklanka mąki
połtorej szklanki cukru

4 jaja
żółtko
pół kostki masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy

szczypta soli
dżem morelowy.
pół szklanki śmietany kremówki
30 g płatków migdałowych

 
przyrządzanie: Z przesianej mąki, 1 jaja, żółtka, masła, szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia i soli zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wysoki rant. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Podpiekać ciasto przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie obniżyć temperaturę do 180°C. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą morelową. Gruszki obrać ze skórki, przekroić na połówki (usunąć gniazda nasienne), a następnie na grube plastry i rozłożyć na cieście. Ze śmietany, jaj i połowy szklanki cukru oraz aromatu migdałowego ubić masę i polać nią ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec jeszcze przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 29   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
betti32robiłam to ciasto po raz kolejny i po raz kolejny klapa. Ja nie wiem, jak wy to robicie, że nie macie w środku błotka ??? Ta Masa z jajek i śmietany zawsze wychodzi mi lejąca nawet już po upieczeniu. Jak zrobić te mase by się upiekła a nie lała po upieczeniu ??? Zjem je i tak bo w smaku bardzo dobre ale denerwuje mnie, że nie wychodzi mi z tą masą. Jak wy ją robicie ???
waniliaJakiej wielkości formy użyć do tego ciasta??
agnieszkato ciasto jest rewelacja.polecam wszystkim!!!
zosiaciasto początkowo wyszło zbyt kleiste, dodałam więcej mąki. Po upieczeniu ok, końcowy efekt- wspaniały! pyszne ciasto.
oliwiadzieńdobry aga i myśle że możesz użyć truskawek
gosiaJa zrobiłam to ciasto, które podaje Helenka poniżej przepisu głównego...hm..REWELACJA:)
goszamam wrazenie ze cos tu jest nie tak z proporcjami..nawet dobre tylko ze slodkie jak cholera..i cos nie wyszlo tak jak na obrazku...
alkami niestety rant w cieście opadł nie wiem czemu.
xxxHelenki; Wspaniale ciasto, polecam...
agawitam :) Helenko robiłam to ciasto i jest naprawdę super !!! ale gruszki się skończyły a ja mam tylko mrożone truskawki napisz proszę czy mogę je użyć ??? czekam na odpowiedz pozdrawiam
   wyswietlono 1-10 z 29   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ciasto z gruszkami

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl