Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Desery

 Ciasto kokosowe

  Rozpływające się w ustach pyszności o zdecydowanym kokosowym smaku
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: 

Biszkopt:
5 jaj
niepełna szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka cukru
Nadzienie:
25 dag masła
12,5 dag margaryny
25 dag cukru
30 dag wiórków kokosowych
10 dag migdałów w plasterkach
0,4 litra likieru kokosowego
40 dag mleka w proszku
4 białka

 
przyrządzanie: Przygotować biszkopt: ubić pianę z 5 białek. Gdy masa będzie sztywna, dodać cukier, potem zółtka. Na końcu dodać mąkę i deliktanie wymieszać łyżką. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, nie otwierając zbyt często piekarnika.
Przygotowanie masy należy zacząć od zmiksowania masła i margaryny z cukrem na gładką masę. Następnie dosypywać wiórki i migdały. Powoli dolewać likier i dosypywać mleko w proszku. Gdy dobrze się zmiksuje, dodać pianę z 4 białek. Gotową masę wyłożyć na upieczony biszkopt, posypać wiórkami i wstawić do lodówki, aby masa stężała.
 
uwagi: 

Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 14   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
oliviaNIECHCE MI SIę ROBIć :)
iwonka.bW tym cieście trzeba zawsze uważać, aby wiórki kokosowe były świeże i dobrej jakości (czasami zdażają sę "zbrylone")!!Mogę polecić wiórki Helio, bo są sypkie (dzięki temu ciasto zachowuje swoją lekkość:)), a przede wszystkim nie są gorzkie.
mikaochyda
zosienkasuper super ,to ciasto niebo w gebie
Iamczy likier jest wymagany obowiazkowo ?
TommyA My jutro z dziewczyna bedziemy je robic. Zapowiada sie pysznie ;)
EfkaPyszne!!! Moja mama często piecze to cisteczko....mniam....mniammmm... POLECAM!!!
ktośpycha
Misio21 może być niezłe ,szybko się je wykonuje i to jest dobrze.
yoiskaej a dlaczego tu jest napisane 0 porcji? przecież da się jakoś podzielić ;p
   wyswietlono 1-10 z 14   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Ciasto kokosowe

Desery
Tarta cytrynowa
 Sałatka owocowa z likierem kokosowym
 Ciasto brzoskwiniowe
 Tarta gruszkowa
 Ciasto włoskie
 Mazurek bakaliowy
 Strawberry Romanoff
 Drożdżowy placek z owocami
 Ciasteczka francuskie z truskawkami
 Sernik czereśniowy
 Naleśniki Gundel
 Ciasto z gruszkami
 Ciasto kokosowe
 Glazurowana tarta ze śliwkami
 Tort orzechowy
 Ciasto z agrestem
 Kutia
 Kluski z makiem
 Kompot z suszu
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.