Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (310)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Tarta ze szpinakiem

  Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie
 
czas: 1 godzina
liczba porcji: 5
 
składniki: 

Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 
przyrządzanie: Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut  piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 71   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
pukGotujmy wiec!!!!!
JustaMnie wyszła dziś pyszna. Piekłam w formie silikonowej. Zamiast śmietany dałam jagurt i było trochę za kwaśne ale tak to palce lizać. Nawet z mrożonym szpinakiem. Trzeba go wycisnąć.
piotrunMoim zdaniem jest to to totalna bzdura.Szef kuchni
Anonimowy.plMniam mniam
doraoki
Etnatez robię bardzo podobną tartę, tylko na koniec dodaję zawsze plasterki żółtego sera, z reguły jest to gouda, ale ost. spróbowałam z radamerem wędzonym z serenady i o dziwo dodał fajnego, oryginalnego smaczku.
Bronisław KomorowskiGdy jadłem tę tartę palce oblizywałem! POLECAM
Tomiiiia ja wyczytałem że ciasto zapiekamy 10 minut po czym górę smarujemy rozbełtanym jajkiem i zapiekamy 15 minut i potem dopiero nakładamy szpinak bo w przeciwnym razie będzie zelówa mokra z trawą nie do zjedzenia:)
Jasne, że korzystać! uważam, że jeżeli coś się tworzy w kuchni to nie obywa się bez własnej ingerencji, więc wiadomo, że dodajemy czegoś tam więcej a czegoś mniej itd. Mnie się wydaje, że negatywne komentarze wynikają z tego, że np. składniki nie były zbyt dobrej jakości lub najprościej ujmując z barku talentu kulinarenego! Nie ma co sie poddawać i jak nie wychodzi to trzeba próbować dalej a nie się obrażać. Nie wspomnę już, że jeżeli zapraszamy gości na obiad czy kolacje to chyba lepiej wykorzystać sprawdzony przepis niż się zbłaźnić. To właśnie moja opinia! Pozdrawiam ;)
Teryskorzystać , skorzystać! Młodym kucharkom radzę się doktoryzować przy kimś doświadczonym. Ja zawsze robię inne proporcje bo akurat mojej mące się różnie chce urabiać. Zawsze jednak wychodzi przearcycudnie!
   wyswietlono 1-10 z 71   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tarta ze szpinakiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia francuska
Patelnia prowansalska
 Ratatouille
 Odwrócona tarta Tatin
 Tarta cytrynowa
 Smażony ser camembert
 Camembert na ciepło
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Sałatka nicejska
 Tarta gruszkowa
 Kremowy mus z tuńczyka
 Sałatka z porów i awokado
 Menthe frappee
 Placek serowy
 Kisz ze szparagami
 Kulki serowe
 Sałata ze szparagami i łososiem
 Sandacz po parysku
 Placek prowansalski
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.