Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa z selera naciowego

  Kremowa, deliktana zupa o charakterystycznym selerowym smaku
 
czas: 70 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy ser topiony)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

 
przyrządzanie: Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn i sok cytrynowy. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Każdą porcję dekorować listkami selera.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jolkamam zapytanie do mmm???dlaczego nie wolno podgrzewać serka topionego???przecież z serków w restauracjach podaje się "zupę serową"
AgataSwietny przepis!! Zrobilam zupke juz 2 razy i za drugim troche poeksperymentowalam i dodalam (zamiast sera i smietany) troche lososia. Swiezy filet z lososia pokroilam w kostke i wrzucilam pod sam koniec gotowania doslownie na 2 minuty. Juz na talarzu zamiast listkow selera posypalam swiezym koperkiem. REWELACJA!! POLECAM!!
kruszynazasugerowałam się opiniami i właśnie zrobiłam,oczywiście z małymi zmianami,śmietany nie dałam,serek śmietanowy wystarczył no i zabrakło mi ostrości w zupce więc dla smaku i dla dekoracji dałam pieprz cytrynowy,nie jadam nigdy zup kremów więc zostawiłam trochę kawałków ugotowanego selera ,żeby coś tam pływało i można było zobaczyć warzywko z którego jest zrobiona,wyszła aromatyczna delikatna ,z nutą świeżości cytryny i pikanterii smaczna,a o zdrowiu nie wspomnę 8-)
mmmaera topionego nie wolno podgrzewac!!!!
PozytywnaGratuluje, zupa pyszna! Na stałe dodaje do mojego szybkiego i prostego menu. Dziękuje i smacznego ;)
biedronkaPrzepyszna zupka i wbrew moim pozorom, bardzo delikatna w smaku.
sylkadobra zupka!
ewazupa jest rewelacyjna, ma bardzo ciekawy smak, polecam każdemu spróbować :)
donnajaki dodatek do tej zupy kremowej podać?grzanki, makaronik,paszteciki??
cygasuper zupa, szybka, sycąca
   wyswietlono 1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa z selera naciowego

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.