Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Zupa z selera naciowego

  Kremowa, deliktana zupa o charakterystycznym selerowym smaku
 
czas: 70 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 

500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy ser topiony)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny

 
przyrządzanie: Seler naciowy dokładnie umyć. Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania. Cebulę drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar z jarzyn i sok cytrynowy. Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser. Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku. Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Każdą porcję dekorować listkami selera.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
jolkamam zapytanie do mmm???dlaczego nie wolno podgrzewać serka topionego???przecież z serków w restauracjach podaje się "zupę serową"
AgataSwietny przepis!! Zrobilam zupke juz 2 razy i za drugim troche poeksperymentowalam i dodalam (zamiast sera i smietany) troche lososia. Swiezy filet z lososia pokroilam w kostke i wrzucilam pod sam koniec gotowania doslownie na 2 minuty. Juz na talarzu zamiast listkow selera posypalam swiezym koperkiem. REWELACJA!! POLECAM!!
kruszynazasugerowałam się opiniami i właśnie zrobiłam,oczywiście z małymi zmianami,śmietany nie dałam,serek śmietanowy wystarczył no i zabrakło mi ostrości w zupce więc dla smaku i dla dekoracji dałam pieprz cytrynowy,nie jadam nigdy zup kremów więc zostawiłam trochę kawałków ugotowanego selera ,żeby coś tam pływało i można było zobaczyć warzywko z którego jest zrobiona,wyszła aromatyczna delikatna ,z nutą świeżości cytryny i pikanterii smaczna,a o zdrowiu nie wspomnę 8-)
mmmaera topionego nie wolno podgrzewac!!!!
PozytywnaGratuluje, zupa pyszna! Na stałe dodaje do mojego szybkiego i prostego menu. Dziękuje i smacznego ;)
biedronkaPrzepyszna zupka i wbrew moim pozorom, bardzo delikatna w smaku.
sylkadobra zupka!
ewazupa jest rewelacyjna, ma bardzo ciekawy smak, polecam każdemu spróbować :)
donnajaki dodatek do tej zupy kremowej podać?grzanki, makaronik,paszteciki??
cygasuper zupa, szybka, sycąca
   wyswietlono 1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zupa z selera naciowego

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Bulion warzywny
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl