Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Sosy

 Guacamole

  Najsłynniejszy z meksykańskich dipów.
 
czas: 15 minut + 1/2 godziny chłodzenia
liczba porcji: 2
 
składniki: awokado
1 cebula
1 mały pomidor
1 papryczka chilli
ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
pół pęczka natki pietruszki
sól
mielona kolendra
kminek

 
przyrządzanie: 

Awokado obrać ze skórki i usunąć pestkę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Papryczkę oczyścić z nasion, cebulę pokroić na ćwiartki. Podane w przepisie składniki zmiksować, wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Schłodzić w lodówce.

 
uwagi: Podawać z kukurydzianymi chipsami nachos (można je podgrzać w piekarniku).


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 34   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
giffMoje jest białe pomocy!!!!
12333mniaam mniamii mniaami ! . < .3333
igaa dobre to chociaż?
protest-antoakpark! hiszpanska tortilla to omlet a nie nalesnik!
oakparkDodatek czosnku to wpływ cajuński albo jak w Chicago - polski a nie stricte amerykański - ale moim zdaniem smak awokado na tym zyskuje na wyrazistości - byle z czosnkiem nie przesadzić. Co do sosu robionego z zielonym jalapeno - jest pyyyszny ale nie nalezy juz do sosów, gdzie o smaku decyduje awokado. Podobnie z wariacją z dodatkiem niebieskiego sera - np Bleu d'Auvergne. Gdy awokado polezy w lodówce to mieknie i łatwiej je rozdrobnić bo wyjeciu ze skórki łyzeczką, ciemnieniu wskutek utlenienia na powietrzu zapobiega wit. C z limonki czy cytryny, która jest silnym reduktorem i dodatek oliwy, która separuje cząstki awokado od tlenu powietrza. A kiedy awokado jest juz dojrzałe? Kiedy miąższ jest jasny a nie zielonkawy a pestka odchodzi pozostawiając brązowa błonkę w zagłębieniu w połówce owocu Z czym podawać? Na tortilli z kukurydzianej maki - wg przepisu meksykańskiego - bo tortilla hiszpańska czasem przypomina naleśnik, w ostatecznosci nawet na białym pieczywie z masełkiem. Gwakamolka jest sosem delikatnym, nie "przebije" aromatem czegoś bardzo ostrego, kwasnego czy gorzkiego. Pomidora dodaje sie po to aby sos był rzadszy - niestety, wtedy równiez jest tez mniej trwały. Proponuję pomidora podac obok - pokrajanego w kostkę i posypanego bazylią (rozmarynem, lubczykiem, szałwią, tymiankiem, oregano, czabrem, czubricą itp) i polanego ostra oliwą - hiszpańską. Świetna zakaska pod Jima Beama z białą etykietką - max 5 lat leżakowania w dębie i pod czerwone wino /zamiast mięsa/. Costieres de Nimes (Ch. des Oliviers, de Rosieres), Chianti czy Bikavera... no i w wersji hardkorowej - pod Syraha. Uwaga - gwakamolka nieco uzaleznia - byc moze procedura uwalnia te same aminy, które uzależniają w czerwonym mięsie. Czy wskutek tego wywiera fizjologiczne działanie na organizm? Jasne! Działa też troche jako digestif - budzi apetyt na tatara, na ostrygi i na ... 8^)... kto tym nakarmi np. trzydziestoletnią brunetkę sam sobie winien.... 8^)
oakparkChipotle - to chili wędzone oczywiscie, nie curry jak z rozpedu napisałem.... przepraszam. Moze być tez chili zwykłe, pomarańczowe (chipotle jest brazowawe i dodaje smaku jakby przypalonego...)
oakparkWg mnie idealnie trafione guacamole powinno mieć smak....świeżego tatara! I robi sie to tak: 1. Zielone, kupione w Europie awokado trzyma sie ca 4-5 dni w lodówce. 2. Zamiast limonki mozna uzyc 1/4 -1/2 cytryny o ile pamięta sie by wlac tylko łyzkę soku na 1 awokado i do sosu nie dostanie sie olejek ze skórki cytrynowej 3. 1/4-1/3 główki czosnku - najlepszy polski o jeszcze fioletowej główce, nie chiński biały 4. średnia cebula drobniutko posiekana i usmazona w 1 łyzeczce mixełka łaciatego - prawie sucha i nie zrumieniona 5. awokado i czosnek obieramy i bardzo drobniutko siekamy nożem skrapiając sokiem z limonki lub cytryny, potem dodajemy smażona cebulę i łyzkę oliwy - hiszpańskiej (Carbonell frutado maduro ale moze byc i Goya), BARDZO DOKŁADNIE MIESZAMY. 6. Przyprawiamy: szczypta curry, szczypta Allspice Jamaica i szczypta, dwie curry wędzonego - chipotle Teraz uwagi: mozna dodac 1-3 ziarenek kminu rzymskiego, uprazone i zgniecione - ale nie każdy lubi tę przprawę; mozna dodać natke kolendry - ale tez szczyptę. Sól dodajemy sami - z solniczki na potrawę. Mozna rozrzedzic olejem rzepakowym - ma dla polskiego podniebienia najbardziej neutralny smak. Za dodawanie śmietany czy majonezu - kucharza pod mur i sześciu muszkieterów naprzeciw... 8^) żródło: Braulia Espinosa, OIS, UIC, Chicago
Drzon ŁejnA marcin powiedział że jego tata powiedział że najlepsze Guacamole serwują właśnie u nas w Stanach Zjednoczonych Ameryki.
PaulaNie wyszło. Albo wyszło, ale smakuje okropnie ;/
binia hihiTO JEST BARDZO PYSZNY DESER, UWIELBIAM GO ROBIC MOJEMU CHLOPAKOWI
   wyswietlono 1-10 z 34   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Guacamole

Sosy
Sos pomidorowy do pizzy
 Sos jogurtowy z orzechami
 Gremolata
 Guacamole
 Krem z awokado i ogórka
 Pasta z kawioru a la taramasalata
 Raitas (indyjskie dipy)
 Sos serowy
 Salsa verde
 Sos z dyni
 Sofrito
 Tajski sos z orzeszków ziemnych
 Łagodny sos żurawinowy
 Żółta pasta curry
 Sos z awokado
 Pasta oliwkowa
 Chutney z mango
 Sos cytrynowo - imbirowy
 Sos Bearnaise
 
 
kuchnia meksykańska
Sałatka meksykańska
 Papryka po meksykańsku
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Margarita
 Zupa jarzynowa na ostro
 Soczewica zapiekana pod pierzynką z ciasta
 Sałatka z awokado i papryką
 Zapiekane awokado
 Guacamole
 Ziemniaki na ostro
 Jajecznica na ostro
 Margarita truskawkowa
 Meksykańska zupa z cukinii
 Quesadillas z indykiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl