Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przetwory

 Bakłażany w ziołach

  Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 kg bakłażanów
250 ml oliwy z oliwek
garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)

 
przyrządzanie: Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół - piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekranika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.
 
uwagi: Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.


podaj dalej


komentarze
annaprzepis na bakłażany z Ukrainy: 5 kg bakłazanów obrać i pokroić w grubą kostkę (2x2 cm). Zagotować zalewę: 5 l wody+ 300 g soli + 150g octu + 300g cukru (zresztą można dosmaczyć po swojemu). Do gotującej się zalewy wrzucić bakłażany (można na raty), obgotować aż zmiękną (biały miąższ zrobi się szarawy). Wyjmować z zalewy i rozłożyć na tacach do ostudzenia. 150g czosnku posiekać drobniutko + 2-3 papryczki ostre też posiekać + ok. 1 l oleju. Wymieszać z bakłażanami i do słoików. Można nie pasteryzować, ale ja nie miałam odwagi i spasteryzowałam ok. 5 min.
lupaa ja zamrażam bakłażany! nadają się potem do duszenia (np w śmietanie) i do wszelkich ratatouile wielowarzywnych. kroję je w grubą kostkę razem ze skórą, solę na sicie, po 20min. płuczę, osączam i zamrażam w foliowym woreczku.
palce lizaćzdecydowna większość dostępnych w Polsce bakłażanów jest tak łagodna, że nie trzeba tego robić
izaa czy bakłazany stracą swoją goryczkę? nie trzeba ich potraktowac cytryną lub solą?
   wyswietlono 4 z4

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:

Przetwory
Bakłażany w ziołach
 Mrożone szparagi
 Mrożona kukurydza w kolbach
 Mrożone piure z dyni
 Mrożony bób
 Papryka marynowana
 Papryka kiszona
 Marynowany kalafior
 Marynowane grzybki
 Mrożone grzyby I
 Mrożone grzyby II
 Mieszane pikle
 Bakłażany w oleju
 Pasta z warzyw śródziemnomorskich
 Ogórki małosolne
 Borówka
 Ogórki kiszone
 Grzybki marynowane łagodne
 Grzyby marynowane w occie winnym
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl