Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  

 Kania w chrupiącej panierce

  Tradycyjna smażona kania w nieco innej wersji.
 
czas: 10 minut
liczba porcji: 2
 
składniki: 5 kań
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek otrąb pszennych
sól, pieprz
olej do smażenia

 
przyrządzanie: Świeżym kaniom odrywamy nóżki, przecinamy na pół, by sprawdzić, czy nie mają mieszkańców (wbrew powszechnym opiniom kanie mogą być robaczywe). Lekko solimy, obtaczamy kolejno w: roztrzepanym z solą i pieprzem jajku, a następnie w wymieszanej z otrębami bułce, mocno dociskając, aby panierka nie odchodziła w trakcie smażenia.Smażymy na niezbyt dużym ogniu, z obu stron na rumiano.
 
uwagi: Możemy podawać np. z bagietką na ciepłą, sałatką z pomidorów i ogórkami małosolnymi lub kiszonymi


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 22   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
maniawlasnie zjadlam na obiad ale w panierce byla pyszna
Eleonora52 A ja do kani dodaję ząbek czosnku roztarty z solą - pychota
zolza'mysle ze bedzie pyszna' no to niezle. kazdy ma taka nadzieje ;))
krisWlasnie wczoraj w lesie znalazlem mlody okaz, mial niezle rozmiary jak na malolata.
asieńksGotowane na parze w parowarze i lekko posolone są wyborne:D polecam
gosiabardzo dobre , własnie je robie :)
dawidco do kań to jestem wielbicielem tych grzybów i jadam je na wszystkie możliwe sposoby: smarzone duszone panierowane a nawet w postaci sosu jednym słowem sa the best.
ewciazja właśnie robie pierwszy raz w bułce i jajku myślę że będzie pyszna:))
anetagrzyby są wyjątkowo niskokaloryczne. Obliczając kalorycznośc 100 gram kani możemy z powodzeniem liczyć tylko panierkę i tłuszcz do smażenia. Tu z otrębami. Będzie gdzieś 200 kcal panierka, 700 kcal olej w 100 gramach. Panierki idzie na oko 50 , oleju kilka łyżek , 20 może. 40 kcal panierka, 40 olej.Plus rzybki wszystko razem ma ok. 100 kcal. Cała potrawa. Podziel na porcje. I masz kaloryczność
lina ile taka smazona kania w panierce ma kalorii??
   wyswietlono 1-10 z 22   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kania w chrupiącej panierce

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.