Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Śliwówka

  Mimo łagodnego smaku ta nalewka ze śliwek z dodatkiem rodzynek ma solidną moc i dobrze rozgrzewa
 
czas: 30 minut + 1,5 miesiąca
liczba porcji: 0
 
składniki: 1 kg dojrzałych węgierek
4 suszone śliwki
łyżka rodzynek
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1/2 kg cukru

 
przyrządzanie: Umyte węgierki wypestkować i wrzucić do słoja. Dodać suszone śliwki i rodzynki. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąć, a następnie zlać do butelek i zakorować. Owoce zasypać połową kilograma cukru i dodac pół szklanki wody w celu uzyskania likieru śliwkowego. Wymieszac i odstawić na 2 tygodnie. Również zlać do butelek, dodajac ewentulanie wcześniej ok. pół szklanki wódki. Obie wersje nie muszą dojrzewać.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
piotrekMonika gazetą. Ale musi być nie przeczytana :)
RaiOczywiście że zamknięty - Alkohol Paruje :(
ewka nalewka zrobiona i odstawiona smak opisze za miesiąc ale już się nie mogę doczekać
BombardierObydwa przepisy sprawdziłem są w porządku, byleby nie przecholowac z degustacja:-)
witekczemu śliwki muszą być wqypestkowane???
MonikaA po odlaniu alkoholu, gdy zasypiemy owoce cukrem to odstawiamy zakręcony słoik czy przykryte gazą?
krismam pytanie na koniec likier łaczymy z predzej wyrobionym napojem?
kryslech5wszystkie te nalewki są bardzo dobre byle nie przecholować bo boli głowa po takim eksperymencie
gortkaMam takie pytanie ....okolo roku temu sliwki wsadzilam do gąsiora i zasypalm cukrem i do dzisiaj tak sobie to stalo ....moje pytanie co teraz mozna z tym zrobic .....zalac spirytusem czy moze juz rozlac do butelek...prosze o pomoc ???
Halina z SydneyMożecie kochani użyć wódkę i tez będziecie palce lizać. Ja używam wegierki z mojego sadu, robię nalewke, butelkuje i czekam conajmniej rok. Serce sie raduje przy degustacji.
   wyswietlono 1-10 z 38   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Śliwówka

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl