Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Placek prowansalski
 
Placek prowansalski Specjał kuchni francuskiej do podawania na zimno i na ciepł... więcej...
przysmak dnia
Fruit Beer
 
Fruit Beer Proste, orzeźwiające, owocowe... No i pyszne!więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Kalafior zapiekany pod beszamelem

  Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora - zapiekany w całości pod kołdreką z sosu beszamel  i zótym serem - obowiązkowo z gałką muszkatołową
 
czas: 1 godzina
liczba porcji: 3
 
składniki: 

1 średni kalafior
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzka soku z cytryny
1 szklanka tartego żółtego sera
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
tłuszcz od smarowania naczynia

 
przyrządzanie: Kalafior umyć, oczyścić. Moczyć przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. nastepnie odsączyć i przez ok. 5 - 8 minut gotować - również w całości - w dużej ilości osolonego wrzątku. Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć. Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. 
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polac sosem. Posypać tartym serem i galką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperturze ok. 180 stopni.  
 
uwagi: 

Tak przyrządzonego kalafiora można podawać z ziemniakami z wody i surówkami.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 25   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
Salmon121Bardzo dobry
jajest super;robie to od dawna ale dodatkowo gotuje ziemniaki i na nie klade kalafior,calosc polewam beszamelem i zapiekam ok 25 min jest pyszne
Klaudianajlepszy przepis na kalafior. dośc czesto go robię naprawdę polecam warto
moikalafior wlasnie zladowal w piekarniku :P zobaczymy co z tego wyniknie... brzmi smakowicie! :);)
smakoszGrażka Ja o sosu dodałam gałki,pieprzu,chili i serek topiony, zapiekałam tylko 1o minut .Super,polecam. co za profanacja sosu beszamelowego
jolitapolecam dodac paseczki dobrej szynki, pyszne!!!
paularewelacja! palce lizać! ja dodałam też ser do tego beszamelu, a zamiast soli i pieprzu dałam vegetę!
kasiaja próbowałam z brokułem, jest również pyszny jak kalafior:) polecam
tomekPotwierdzam, potrawa bardzo smaczna, a próbował ktoś z brokułem?
zdegustowanaohyda!!chyba, że ktoś lubi brukselkę!Smakuje i pachnie jak brukselka:(zmarnowałam taki pyszny kalafior
   wyswietlono 1-10 z 25   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Kalafior zapiekany pod beszamelem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 

 
kuchnia belgijska
Łódeczki z cykorii
 Szparagi zapiekane pod serowym beszamelem
 Zapiekany jarmuż
 Zapiekanka z cukinii i szpinaku
 Kalafior zapiekany pod beszamelem
 Zupa porowa z ziemniakami
 Królik w piwie ze śliwkami
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl