Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Rolmopsy

  Oto jak Szwedzi przyrządzają na święta Bożego Narodzenia to doskonale znane i u nas danie
 
czas: 20 minut+ 24 marynowania
liczba porcji: 4
 
składniki: 500 g matiesów
3 ogórki kiszone
100 ml octu spirytusowego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół płaskiej łyżeczki soli

 
przyrządzanie: Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. 
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet połączyć z 300 ml przegotowanej wody, solą, cukrem i oliwą. Przygotowane rolmopsy układać w słoju, wrzucić marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać przygotowaną zalewą. Słój zakręcić i wstawić na min. dobę do lodówki.   


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
rentika zelminbyłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko!
Miraspyszne, zawsze takie robię na Wielkanoc w Norwegii tu też w sklepie nie ma kiszonych ogórków ale u mnie w spiżarce są zawsze stoją obok kiszonej kapusty, pozdrawiam
JuleczkaJa mam to na do szkoły ale ten przepis jest dziwny bo ja mieszkm w szecji i jakoś nigdy taki pan szwed takiego nie robił
lolpyszniutkie
takisobiealtulka ogorki kiszone kupisz w sklepach polskich lub tureckich sa juz nawet w w szwedzkich doladniej szukaj
MacGregorSzwedzi co prawda nie mają kiszonych ogurków ale można kupić polskie kiszone np.{ z motylkiem }trzeba tylko poszukać.a te które mają,są w słonej zalewie dodaje się je do sałatek.Są też śledzie kiszone które się je na święto w czerwcu ale nie o nich temat xD.I w końcu śledzie czerwone,równie smaczne które można przeżądzać tak jak matjasy.Wiem bo tu mieszkam pare lat>
rolmopsyw kazdym sklepie sa jak nie w sloiku to w wielkiej beczce np. w Hemköp
agabyłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko
fdsble
zibi60Faktycznie nie ma u mas kiszonych ogorkow,ale mozna kupic w sklepach arabskich. Natomiast mamy wspaniale i pozazdroszczeniu inny sort ogorkow.Pozdrowienia z Malmö.ZBIGNIEW.
   wyswietlono 1-10 z 15   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Rolmopsy

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 

 
kuchnia szwedzka
Rolmopsy
 Köttbullar z sosem musztardowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl