Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

  Nie wszystko co zdrowe musi być smaczne. Ta nalewka moze wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, wiekszą odpornośc organizmu. Polecamy ją jednak tylko tym, którym smak czosnku nie straszny.
 
czas: 10 dni
liczba porcji: 0
 
składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

 
przyrządzanie: Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Choć zaleca się, by kurację stosować tylko raz w roku, nie sądzimy, by ktoś się na nią zdecydował częściej...


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 173   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
bajsza "Tybetańska a nie wolno chińskiego czosnku używać tylko polski"- ciekawe w sumie jaki czosnek używają w Tybecie, wiem, że nie lubią chińczyków ale zeby z Polski sprowadzali wątpię :P
BajszaMam pytanie, ale do osoby naprawdę kompetentnej. Mam nalewkę miętowo rutową z odrobiną kwiatu czarnego bzu. Pachnie bajecznie, nie rozcieńczałam jej i nie dodawałam cukru, bo jestem cukrzykiem - mam jej sporo z zeszłego roku i zastanawiam się czy gdybym częścią zalała powiedzmy główkę czosnku, może zapach byłby lepszy a w sumie działanie powinno być podobne, kto się na tym dobrze zna?
carbonautZnalazłem taką nalewkę w piwnicy. W czarnym słoju szczelnie zamkniętą a po otwarciu pięknie pachniała czosnkiem. Jest problem, czy nadaje się do spożycia, bo ma na bank 6 lat. Czy przypadkiem nie ołysieje? ...Na głowie.
I-kaPotwierdzam to, co napisała Ija. Nalewka raz na 5 lat, po 40-tce, 1-15 kropli w50 ml mleka, , potem z powrotem 14-1 a potem po 25 kropli 3x dziennie aż do wyczerpania. Ja też już brałam tę nalewkę 4 razy, teraz znowu ją mam w planie. Polubiłam ją :-) Kiedyś często pokasływałam w chłodne dni, a teraz trzymam się zdrowo i mimo niemłodego już wieku jestem energiczna i nie biorę żadnych leków. Kuracja trwa pół roku. usuwa złogi wapnia, poprawia pamięć (ja mam rewelacyjną!), normuje ciśnienie. Aha, ważne; nie pachnie się czosnkiem. Zapach czuć w domu tylko podczas odmierzania kropli, Potem trzeba przewietrzyć kuchnię i szczelnie zakręcić butelkę. Kropelki odmierzam zakraplaczem do oczu (z apteki).
RomusOd lat stosuje taka diete:100 g.kielbasy swojskiej z czosnkiem i 100g.alkoholu ale nie zawsze pomaga.
ZielarkaPosłuchajcie. Ta nalewka jest na wiele dolegliwości. Stosujemy ją troszeczkę inaczej, niż tu opisywane. Nie dziwię się, że bolą Was brzuchy i macie inne atrakcje ale ta nalewka jest do ścisłego stosowania i wg innego schematu :)
BasiaWitam piję podobną nalewkę (1 szklanka wódki i 1 główka czosnku ) 1 łyżeczkę nalewki mieszam z maślanka i piję jeden raz dziennie . Stosuję to już drugi tydzień - obniżyło się ciśnienie i mam kołatania serca , rano budzi mnie ból brzucha i mam problemy żołądkowe . Czy ktoś ma podobnie ?
andrzejprzeszedlem kuracje od 1 do 15 kropli i spowrotem...potem 25X3 dziennie..po drugim dniu zaczelu sie objawy jak przy grypie,,silne poty,zawroty glowy,,bole w lędzwiach...odstawilem
antekna 350 g czosnku 200 g spirytusu ponieważ mniejsza ilość spirytusu nie zaleje czosnku
grzechtę nalewkę stosuje się nie tylko na przeziębienia, ale przede wszystkim oczyszcza krew. ma wiele działań. np, oczyszcza krew z pasożytów. przepis Zuzi jest lepszy 35 gram to niewiele. i stosowanie również tak jak pisze Zuzia. choć znalazłem w pewnej książce tak, że dochodząć do 25 kropel tak jakby wracamy, czyli 25, 24,23 do 1, potem przerwa na tydzień, 10 dni i potem do wyczerpania po 25 kropel. a z polskiego czosnku nie z chińskiego, ze wzgl na to, że chiński czosnek u nas jest do niczego. chyba, że macie dostęp do prawdziwego czosnku z chińskieo ogródka. stosować góra dwa razy w roku, żeby nie uodparniać organizmu na działanie. poza tym czosnek jak każdy antybiotyk szkodzi w nadmiarze. pozdrawiam.
   wyswietlono 1-10 z 173   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.