Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Bruschetta z pomidorami
 
Bruschetta z pomidorami Tradycyjna włoska przystawka - chrupiące, przypieczone piec... więcej...
przysmak dnia
Crumble z czarnymi porzeczkami
 
Crumble z czarnymi porzeczkami Zadziwiająco prosty do przygotowania, a smaczy i efektowny ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Przystawki

 Tatar z wędzonego łososia

  Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.
 
czas: 10 minut + 1/2 h chłodzenia
liczba porcji: 2
 
składniki: 100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
HamurgerNieTatarObawiam się, że opis udźca końskiego zawiniętego w płótno i włożonego pod siodło to początki hamburgera, którego Tatarzy przywieźli do Rosji, stamtąd do Hamburga i potem do Anglii stąd też nazwa, ale mogę się mylić :)
snakemiksować łososia i ... sos majonezowy, fuuu - ludzie idźcie lepiej na big maca
tatarprawdziwy tatar wykonany z mięsa czystego udzca końskiego zawiniętego w płutno i włożonego pod siodło . W wyniku jazdy na koniu z mięso rozdrabniało sie oraz nabierało specyficznego smaku i zapachu. Po dodaniu przypraw rosnacych na stepie można było jesć. Takie rozdrobnione mieso nazywane jest tatar choć nie ma nic wspólnego z prawdziwym tatarem.
MimaPychotka
eLKaCyga ma rację.Prawdziwy tatar jest z koniny i do tego nie mielony tylko r0zdrabniany przez bicie np.tasakiem.
iwaIWA-z żółtkiem i odrobią sosu rybnego (chińskiego)- rewelacja.
TadTemat jest, więc improwizujmy zabawa świetna.Dodałem ostrej świeżej papryki i wegety. Ostro"Tatar z szablą"
matmagickucharze..... Oczywiście, że tatar może być z łososoa wędzonego tylko, że jego nieodzownym składnikiem są kapary, a łososia się nie drobni tylko sieka, razem z kaparami.... plus oliwa i sok z cytryny. Dla mnie osobiście dodawanie korniszonów to czysty mezalians, z cebulą podobnie, acz kolwiek czasami można przymknąć oko... ;-))) pozdrawiam Mat
aniapo prostu wysmienity!!!!!
jamęczyłem się z tym 3 dni.
   wyswietlono 1-10 z 27   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Tatar z wędzonego łososia

Przystawki
Pasta z bakłażanów
 Smażony ser camembert
 Plastry smażonego sera z sałatką z papryki
 Tatar z wędzonego łososia
 Śledzie w sosie koperkowym
 Smażone plastry dyni
 Camembert na ciepło
 Nadziewane awokado
 Pory w sosie musztardowym
 Łódeczki z cykorii
 Rogaliki z mozzarellą
 Kremowy mus z tuńczyka
 Jarmuż z buraczkami i dymką
 Antipasto z pieczonej papryki
 Kulki serowe
 Grzanki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
 Jajka faszerowane łososiem
 Jaja w galarecie
 Grillowane oscypki
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl