Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Musaka
 
Musaka Tradycyjna grecka zapiekanka z ziemniaków, bakłażanów i mie... więcej...
przysmak dnia
Panna cotta z sosem truskawowym
 
Panna cotta z sosem truskawowym Klasyczny włoski deser - w dosłownym tłumaczeniu "gotowana ... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (81)
przystawki (97)
zupy (59)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (310)
jednogarnkowe (53)
pasty (47)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (25)
desery (105)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Nalewki

 Wiśniówka

  Jedna z prostszych, a jednocześnie najbardziej smacznych nalewek.
 
czas: 15 minut + 4 tygodnie
liczba porcji: 0
 
składniki: kilogram wiśni
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 litra wody
szklanka cukru

 
przyrządzanie: 

Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewkę można spożywać od razu, ale jeszce smaczniejsza będzie jeśli pozwolimy jej podojrzewać.

 
uwagi: 

Pozostałe po nalewce owoce można zasypać cukrem, dolać trochę wody (lub wódki, jeśli ktoć chce mocniejszą wersję) aby otrzymać wiśniowy likier.



podaj dalej


komentarze
   1-10 z 59   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
wojtasdo Lecha i pestki: to nie kwas pruski przedostaje się do nalewu tylko amigdalina, która jest lekarstwem na raka. Wszelkie przepisy naszych prababć traktujące nalewki, nalewy czy nastawy z wiśni mówiły o owocach w całości. Właśnie dla tego charakterystycznego migdałowego posmaku, właściwościom leczniczym, a także braku drylownic w ówczesnych gospodarstwach domowych - robiło się nalewki z wiśni w całości. Poza tym nawet Jacek Kuroń, a także jego synowie wypowiadają się na swoich blogach kulinarnych, że najlepsze nalewki z wiśni są właśnie te z ... pestkami. Poza tym to też kwestia doznań smakowych, jedni lubią wyczuwać nutę migdała, inni nie i dlatego drylują.
wojtasdo Kasi: nie przejmuj się tym zmętnieniem. Odstaw nalewkę na miesiąc-dwa, apotem przelej ja przez filtr do kawy od ekspresu przelewowego. Wszelkie mety zostaną na filtrze, a klarowna nalewka zejdzie do dzbanka na kawę. Czasem to filtrowanie trwa długo, ale lepszego sposobu nie ma.
kasiaCzy jest jakiś sposób,żeby wyklarować mętną wiśniówkę?
pestkaPodajcie choć jeden przypadek zatrucia tą silną trucizną zazwartą w pestkach Proponuję poczytać o amigdalinie.
marychas1własnie zalałam wisnie wiadomymi płynami ale nie wygladają najlepiej, martwię się już :-(
emma czy zamiast pol l spirytusu i pol l wodki mozna dodac litr spirytusu???? pzdr
MAROWitam dzisiaj zrobiłem wiśniówkę tylko że poł kilo wiśni wydrylowałem i dałem troszkę więcej cukru zobaczymy jaka wyjdzie.
LechNie macerowałbym wiśni z pestkami ( chyba, że bardzo krótko). Przez niebezpieczeństwo dostania się kwasu pruskiego do nalewu jest to niebezpieczne. Nie robiłem nalewki z wiśni ( robiłem z tarniny, z pigwy, róży) ale robiłem wino. I wino z wypestkowanych wiśni ( ani jednej pestki !) smakuje jak burgund. Jest pyszne. Nie róbcie nalewki z pestkami.
auto włochwyśmienita!!!!
auto włochWyśmienita, przepyszna i doskonała jutro robimy likierek. Wiśnióweczka tak jak w opisie Palce lizać .polecamy.
   wyswietlono 1-10 z 59   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Wiśniówka

Nalewki
Nalewka mandarynkowa
 Jałowcówka
 Pigwówka
 Kokosówka
 Likier kawowy
 Czeremchówka
 Śliwówka
 Agrestówka
 Jarzębinówka
 Lecznicza, tybetańska nalewka czosnkowa
 Nalewka różana
 Wiśniówka
 Malinówka
 Nalewka z pigwy z miodem
 Nalewka Dziadka Marcina
 Nalewka Babci Justyny
 Krupnik
 Jagodzianka
 Nalewka jeżynowa
 

 
kuchnia polska
Drink szarlotka
 Sałatka z wędzonej ryby
 Śledzie w sosie koperkowym
 Sałatka jajeczna
 Gołąbki z ziemniakami
 Pieczeń rybna
 Ziemniaki po chłopsku
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Grzane piwo
 Jaja w galarecie
 Wielkanocny kulebiak
 Grillowane oscypki
 Mazurek bakaliowy
 Sznycle z boczniaków
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Makaron
 Młoda kapusta z koperkiem
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.