Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Wołowina po burgundzku
 
Wołowina po burgundzku Klasyka francuskiego smaku - gulasz z wołowiny z dodatkiem ... więcej...
przysmak dnia
Tort migdałowy
 
Tort migdałowy Wykwinty i niezbyt skomplikowany do przygotowania, choć doś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  pasty

 Zapiekanka z cukinii i pomidorów

  Ideane danie na sierpniowy obiad - o tej porze roku można bowiem rozkoszować się delikatnymi, młodymi cukiniami i pełnymi aromatu pomidorami 
 
czas: 50 miut
liczba porcji: 6
 
składniki: 4 młode małe cukinie
4 duże dojrzałe pomidory
3 jaja
1 szklanka słodkiej śmietanki
20 g żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy

 
przyrządzanie: Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki, usunąć też twarde części. Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno pastrami cukinii, zaś na nich układać plastry pomidorów, a następnie resztę cukinii.
Ser zetrzeć na tarce, jaja ubić ze śmietanką, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do masy dodać 2/3 żółtego sera i polać nią warzywa. Zapiekankę posypać resztą sera. Na wierzchu ułożyć pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni i zapiekać 30 minut.
 
uwagi: Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 minut, aby zapiekanka nieco ostygła - wtedy będzie lepiej się kroić.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
AlyaaJa czasaem robię podobną zapiekankę, Najpierw zapiekam pomidory na patelni (żeby zrobić sos), solę je i doprawiam (lubię mocno doprawić przyprawami typu: bazylia, oregano, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, ale także pietruszka,czosnek i szczypiorek). Można do sosu dodać np podpieczone borowiki (lub pieczarki), szynkę, boczek, kiełbasę a nawet parówki (co jest w lodówce i co kto lubi). Cukinie (zwłaszcza jak jest dojżalsza) obieram ze skórki i kroję w plastry grubości 1 cm. Do naczynia daję: sos, cukinie, starty ser, sos, cukinie itd. Ważne aby na koniec polać sosem (ser mógłby si ę spalić), przykrywam naczynie pokrywką i zapiekjam 30-50min w zależności od piekarnika. Tego typu zapiekanki są naprawdę rewelacyjne.
karlosno ja tam wlasnie zaczynam robic zobaczymy ;00
anianie robiłam, ale robię inne z cukinii i myślę że będzie dobra jak się cukinię (oprószoną wegetą) najpierw podsmaży na patelni, wtedy soku nie puści i będzie pycha, ja bym sobie darowała tes mietanki tylko poprzekładała bym warstwy podsmażonej cukinii i pomidorów, oprószyła bazylią, prowansalskimi i położyła na wierzch żółty ser.
Prazynazapekanka jest całkiem dobra, wodnista nie będzie jeśli użyjemy śmietanki tortowej, gęstej i potrzymamy trochę dłużej w piekarniku a nie będziemy wyjmować tuż po upieczeniu. Polecam i na pewno ją jeszcze zrobie kiedyś
markizZależy co kto lubi-będąc dzieckiem nienawidziłem zapiekanki....no ale przez ostatnie 12 lat nauki gotowania smak stał się wyszukany i fakt zależy co kto lubi ale mi już smakuje. Jest dość wodniste ale tylko wtedy gdy cukinie są za młode-dojrzała cukinia nie wytwarza już tyle wody. Moja mama zawsze jeszcze cukinię "na sucho" obsmaża na patelni przed włożeniem do piekarnika - i to jest podpowiedź dla tych którym wodnisty rodzaj polskiej ratatui nie podchodzi. Jeśli ktoś chce się już mocniej pobawić polecam przyprawy kuchni azjatyckiej które podnoszą fantastycznie barwę smakową tej potrawy.
bubasmakowite:P
mikiej co to za przepis skod go masz od prababci.jest poprostu ochydny ble ble ble
EWAPRZETESTOWAŁAM PRZEPIS ,NIE ZAPIEKAŁAM W PIEKARNIKU ,ALE W RONDLU Z EURO-FITU -REWELACJA
marianekszczerze: to będzie niezły farsz do tarty i tak to zrobię.
magdajest do bani
   wyswietlono 1-10 z 16   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Zapiekanka z cukinii i pomidorów

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl