Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Placek z gruszkami i budyniem

Placek z nadzieniem z gruszek, zapieczonym kremem budyniowym i kruszonką na wierzchu nie tylko dobrze smakuje, ale równie dobrze wygląda.

ciastozgruszkamiibudyniem_bg

liczba porcji: 12

składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 jaj
  • 2 szkalnki cukru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 torbek cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej smietany
  • 5 gruszek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • mały słoiczek dżemu pomarańczowego, brzoskwiniowego lub ananasowego

przyrządzanie:

Żółtka oddzielić od białek, siekając nożem połączyć z mąką, masłem, proszkiem do pieczenia, połową cukru, cukrem waniliowym i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto. Ok. 1/5 odłożyć na kruszonkę, włożyć do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Rozmarować na nim dżem. Owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywą pianę z resztą cukru, połączyć z przygotowanym wcześniej, nieco ostudzonym budyniem. Masą polać owoce. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce równomiernie na całe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 50 minut.