Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  zapiekanki, tarty, pizze

 Pstrąg w maśle czosnkowym

  Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.
 
czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby
liczba porcji: 4
 
składniki: 2 dość duże płaty pstrąga,
4 ząbki czosnku,
ok 70 g masła,
mieszanka przypraw do ryb (ew. sól)
3 czubate łyżki mąki
sok z 2 cytryny,
olej,

 
przyrządzanie: Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetecznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym - tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.
 
uwagi: Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.


podaj dalej


komentarze
   1-10 z 54   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
urskozciekawy pomysl na pstraga i prosty jutro tak sprobuje go przyrzadzic,pozdrawiam marudy
QazOrtografia !!!!!
kuba7110na seria PALCE LIZAĆ!!! sam prudowałem jest wyrombistu i sam całego zjadłem ;D.ale ja to bardziej do zadania potrzebowałem ;D
jolazrobiłam pstrąga według tego przepisu rewelacja.
małaPstrąg pieczony z cytrynką ,tymiankiem, zioła polecam
troll2000hmm...W przepisie jest napisane, aby kłaść rybę skórą do rozgrzanej patelni.Słyszałem, aby robić odwrotnie, ponieważ skóra się ściśnie i ryba będzie nie równo obsmażona :)
troll2000hmm...W przepisie jest napisane, aby kłaść rybę skórą do rozgrzanej patelni.Słyszałem, aby robić odwrotnie, ponieważ skóra się ściśnie i ryba będzie nie równo obsmażona :)
rybakNiezły i pewny przepis - ale pamiętajcie -pstrąga się smaży z głową! znaczy nie obcina łba - bo w głowie-w mózgu jest tłuszcz jak nośnik smaku!Spróbuj też pstrąga z migdalami -pycha!!!!!!!!!!
asiabardzo dobry przepis, ryba wychodzi niesamowicie! :)
rafikdo rybki polecam zamiast masła sos czosnkowy wlasnej roboty tzn. smietana majonez natka pietruszki i czosnek smacznego :)
   wyswietlono 1-10 z 54   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Pstrąg w maśle czosnkowym

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia czeska
Miód na ciepło
 Zupa czosnkowa
 Marynowany camembert
 Morawska zupa czosnkowa
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl