Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

6 ważnych porad dotyczących gotowania rosołu – nie tylko dla początkujących!

6 ważnych porad dotyczących gotowania rosołu – nie tylko dla początkujących!

QUICHE WARZYWNE

QUICHE WARZYWNE

Najlepszy przepis na pieczoną kaczkę

Najlepszy przepis na pieczoną kaczkę

5 rzeczy, których nie wiedzieliście o SZPARAGACH

5 rzeczy, których nie wiedzieliście o SZPARAGACH

Szybka zupa krem z ciecierzycy

Szybka zupa krem z ciecierzycy

Najlepszy przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Najlepszy przepis na kapuśniak z młodej kapusty

8 pomysłów na śniadanie na słodko

8 pomysłów na śniadanie na słodko

Gnocchi z truskawkami

Gnocchi z truskawkami

Jak usmażyć idealnego steka? 7 podstawowych zasad

Jak usmażyć idealnego steka? 7 podstawowych zasad

Sałatka z ryżem, cukinią, melisą

Sałatka z ryżem, cukinią, melisą

Krem karmelowy z czekoladą i wanilią

Krem karmelowy z czekoladą i wanilią

7 doskonałych przekąsek na przyjęcie dla najmłodszych

7 doskonałych przekąsek na przyjęcie dla najmłodszych

8 pomysłów na SZASZŁYKI z GRILLA!

8 pomysłów na SZASZŁYKI z GRILLA!

Tarta z białą czekoladą i owocami leśnymi

Tarta z białą czekoladą i owocami leśnymi

Domowy kisiel z RABARBARU

Domowy kisiel z RABARBARU

3 przepisy na ZDROWE KOKTAJLE – dodaj sobie energii!

3 przepisy na ZDROWE KOKTAJLE – dodaj sobie energii!

Przepisy na wigilijne dania z ryb

Podaruj karpiom wolność - krzyczą co roku ekolodzy. Przyłączając się do tego hasła proponujemy kilka wspaniałych przepisów na inne ryby, które po prostu muszą zagościć na świątecznym stole

Bo pamiętać należy, że z dominacją karpia na polskich stołach mamy do czynienia od zaledwie sześćdziesięciu lat. Jeśli spojrzymy na długą historię Polski, na to jak się przez ponad tysiąc lat zmieniała kuchnia i nasze kulinarne obyczaje, stwierdzimy, że to wystarczająco krótki czas, by się do karpia nie przyzwyczaić i najwyższy czas by powrócić do innych gatunków. Bo przecież na wigilijnym stole zawsze mieliśmy ryb zatrzęsienie.
Zacznijmy od PSTRĄGA NA ZIELONO – jego kolor i smak idealnie pasować będzie na świąteczny stół. Jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki sięgnijcie po SUMA NA OSTRO. Dla tych, którzy pamiętają o tradycjach polskiej kuchni, polecamy wypróbowanie SZCZUPAKA KORZENNEGO PO LWOWSKU. Zaskakujący efekt otrzymacie też przyrządzając SANDACZA PO KASZUBSKU – okazać się może, że jest ryba w warzywach, która smakuje lepiej od słynnej RYBY PO GRECKU.
Jako że w Wigilię sięgamy chętnie po dania z grzybami, proponujemy Wam OKONIE ZAPIEKANE Z SUSZONYMI GRZYBAMI. Tych, którzy wolą łagodniejsze smaki na pewno ucieszy SZCZUPAK W ŚMIETANIE Z KAPARAMI. Natomiast miłośnikom zapiekanych ryb morskich polecimy RYBĘ PO FLORENCKU, zaskakującą wielością smaków i aromatów.


Wesołych Świąt życzy
Redakcja palcelizac.pl


Oto linki do poprzednich odcinków świątecznych:
ŚLEDZIK NA ŚWIĘTA

POLSKIE REGIONALNE PRZEPISY WIGILIJNE

RÓŻNE SMAKI ŚWIĄT

SMACZNYCH ŚWIĄT

loading...

Zostaw komentarz.

*