Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Francuskie ślimaczki z sosem pomidorowym

Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Croque monsieur, czyli tost po francusku

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Prażone orzechy nerkowca z sezamem

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Zupa krem ze świeżego ogórka

Zupa krem ze świeżego ogórka

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Smażony ryż z curry i jajkiem

Smażony ryż z curry i jajkiem

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Pasta z brokuła i rukoli – idealna na kanapki!

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z tuńczykiem i makaronem pełnoziarnistym

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Zielony koktajl – zastrzyk energii, odchudzanie i detox

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Śniadaniowe pancakes z syropem klonowym

Przepisy na wigilijne dania z ryb

Podaruj karpiom wolność - krzyczą co roku ekolodzy. Przyłączając się do tego hasła proponujemy kilka wspaniałych przepisów na inne ryby, które po prostu muszą zagościć na świątecznym stole

Bo pamiętać należy, że z dominacją karpia na polskich stołach mamy do czynienia od zaledwie sześćdziesięciu lat. Jeśli spojrzymy na długą historię Polski, na to jak się przez ponad tysiąc lat zmieniała kuchnia i nasze kulinarne obyczaje, stwierdzimy, że to wystarczająco krótki czas, by się do karpia nie przyzwyczaić i najwyższy czas by powrócić do innych gatunków. Bo przecież na wigilijnym stole zawsze mieliśmy ryb zatrzęsienie.
Zacznijmy od PSTRĄGA NA ZIELONO – jego kolor i smak idealnie pasować będzie na świąteczny stół. Jeśli lubicie zdecydowane, mocne smaki sięgnijcie po SUMA NA OSTRO. Dla tych, którzy pamiętają o tradycjach polskiej kuchni, polecamy wypróbowanie SZCZUPAKA KORZENNEGO PO LWOWSKU. Zaskakujący efekt otrzymacie też przyrządzając SANDACZA PO KASZUBSKU – okazać się może, że jest ryba w warzywach, która smakuje lepiej od słynnej RYBY PO GRECKU.
Jako że w Wigilię sięgamy chętnie po dania z grzybami, proponujemy Wam OKONIE ZAPIEKANE Z SUSZONYMI GRZYBAMI. Tych, którzy wolą łagodniejsze smaki na pewno ucieszy SZCZUPAK W ŚMIETANIE Z KAPARAMI. Natomiast miłośnikom zapiekanych ryb morskich polecimy RYBĘ PO FLORENCKU, zaskakującą wielością smaków i aromatów.


Wesołych Świąt życzy
Redakcja palcelizac.pl


Oto linki do poprzednich odcinków świątecznych:
ŚLEDZIK NA ŚWIĘTA

POLSKIE REGIONALNE PRZEPISY WIGILIJNE

RÓŻNE SMAKI ŚWIĄT

SMACZNYCH ŚWIĄT

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*