Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Pstrąg faszerowany szpinakiem z suszonymi pomidorami

W krajach śródziemnomorskich ryby są jednym z podstawowych składników nie tylko dań obiadowych, ale także lekkich kolacji i smacznych przekąsek. Mieszkańcom słonecznej Italii wychodzi to na zdrowie – ryby zawierają bowiem mnóstwo cennych tłuszczów, a także witamin takich jak A, D i E. Dodatkowo jedząc ryby dostarczamy organizmowi potężną dawkę selenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami oraz jodu – bardzo ważnego dla osób z chorobami tarczycy. Poza swoimi właściwościami prozdrowotnymi ryby są lekkostrawne oraz niezwykle smaczne. Na przykład popularnego w naszym kraju pstrąga przyrządzać można na wiele sposobów, choćby w stylu śródziemnomorskim. A oto i przepis: Składniki na 2 osoby: – 2 świeże wypatroszone pstrągi – 150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach) – 3 ząbki czosnku – 6 suszonych pomidorów Ponti – 20 g pora – sól, czarny pieprz – olej ryżowy Olitalia – sok z cytryny Limmi Sposób przygotowania: Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny Limmi i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju ryżowym Olitalia. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy całość przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkę pomidory Ponti, doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ryby nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrągi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem. Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. Pstrągi podajemy skropione sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad.