Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Pstrąg w maśle czosnkowym

Pstrąg w maśle czosnkowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.

czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji: 4

składniki:
2 dość duże płaty pstrąga, 4 ząbki czosnku, ok 70 g masła, mieszanka przypraw do ryb (ew. sól) 3 czubate łyżki mąki sok z 2 cytryny, olej,

przyrządzanie:

Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetycznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym – tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

Podobne artykuły

56 Komentarzy

  1. Czech
    27 sierpnia 2005 at 16:40 Odpowiedz

    Polecam ten przepis, każdy to zrobi.

  2. Iza
    16 lutego 2006 at 17:17 Odpowiedz

    bardzo smaczne danie.
    można także przyrządzić pstraga w całości.
    bardziej efektownie wygląda.

  3. Kasia
    20 marca 2006 at 22:00 Odpowiedz

    łatwe i przyjemne :)

  4. asiunia34
    6 lutego 2007 at 19:08 Odpowiedz

    wybruboawalam i bardzo smaczne polece kolezanka ja dodolam marchwi i i bardzo dobre polecam

  5. ;;;;;;;;
    27 lipca 2007 at 21:02 Odpowiedz

    do dupy galareta i śmierdzi

  6. renca
    17 września 2007 at 13:20 Odpowiedz

    ja robię podobnie tylko ze pstrąg jest w całości a do środka układam nać pieruszki i koperku (solidne pęki)

  7. pit
    21 września 2007 at 22:46 Odpowiedz

    zamiast marchwi proponuje ci polac go czekoladom , bedzie extra , i napewno ci posmakuje.

  8. lin
    1 listopada 2007 at 15:29 Odpowiedz

    Przepis zupelnie bez gustu i smaku. O niebo lepiej pstraga (wypatroszonego, bez oczu) nadziac farszem (zrobionym wg uznania) i wsadzic w folii aluminiowej na 25-30 min do piekarnika, ostatnie 5 min zdejmujemy folie (chyba, ze ktos lubi mokre mieso). Tak przyzadzony pstrag nie dosc, ze pysznie smakuje, to pieknie wyglada. Ja preferuje podawac z talarkami zieminiaczanymi, ewentualnie ryz, frytki sa malo eleganckie. Do tego surowka wg uznania i lampka wina. Czas przygotowania 35 min (plus godzina na marynowanie i chlodzenie ryby).

  9. ori
    5 listopada 2007 at 12:38 Odpowiedz

    dla mnie oki, tylko ja dodaje masło z ziołami kerrygolda i jeszcze swiezy czosnek i wtedy jest super rybka

  10. sroka
    18 listopada 2007 at 19:38 Odpowiedz

    super przeis, bardzo polecam, proste i smaczne

  11. anulcia
    9 grudnia 2007 at 14:40 Odpowiedz

    mniam mniam

  12. NooB
    24 grudnia 2007 at 09:23 Odpowiedz

    Głupi przepis…

  13. SZKIELETOR
    1 maja 2008 at 14:48 Odpowiedz

    nie dodaje sie nigdy\”\” przyprawy do ryb \”\” .
    To tak jakby kupic ja od razu zrobioną w sklepie i tylko podgrzac ja w mikrofali . TEN przepis niczego nie uczy w gotowaniu . Warzne jest aby przyprawiac potrawy świeżymi przyprawami iwtedy potrawa daje swój orginalny, indywidualny, własny smak.
    Prawie każda gospodyni dodaje przyprawe do ryb żeby zaoszczędzic na czasie i zeby jakos smakowało.
    TEN przepis nic nie wnosi do tej strony internetowej i ludzi którzy lubią smacznie pojeśc .

  14. tuna
    20 maja 2008 at 02:16 Odpowiedz

    wlasnie za latwe moi drodzy polanie ryby maslem niedaje takie smego aromatu i smaku jak pieczenie go w nim zastanowcie sie

  15. monkara
    14 czerwca 2008 at 11:23 Odpowiedz

    Czy komentarze służą tutaj obrażaniu pomysłodawców? Bosh. Zero klasy i do tego same błędy ortograficzne. Mam nadzieję, że w kuchni nie robicie tyle błędów, co w pisanej polszczyźnie.

  16. Lukasz
    27 czerwca 2008 at 14:58 Odpowiedz

    Nie wiem, czemu się podniecacie tą rybą. Jak dla mnie jest ona ohydna. A feeeeee

  17. adonis
    19 grudnia 2008 at 19:29 Odpowiedz

    ja zamiast przyprawy do ryb uzywam sol i pieprz.z dodatkow jeszcze mozna dodac pietruszke

  18. Alvin
    20 stycznia 2009 at 12:10 Odpowiedz

    Uwazam ze ten przepis jest bardzo dobry, nieskomplikowany, idealny dla takiej osoby jak ja, ktora nie ma czasu na bawienie sie w gotowanie i co wiecej nie wychodzi jej to najlepiej. Zawsze to jakas opdmiana niz kolejna ryba smazona na oleju w zwyklej panierce. Pozdrawiam autora!

  19. doro
    29 stycznia 2009 at 19:32 Odpowiedz

    Nie dodawać żadnych gotowych mieszanek ziołowych – to zbyt banalne, wygodne, ale w złym sensie. Zasada dobre z dobrym nigdy nie będzie złe powinna być przewodnikiem. Myślę, że nie jest to dobry przepis, choć nie próbowałam. Masło się szybko spali a w nim czosnek a to już będzie pełna porażka! Teoretyzując myślę, że lepiej byłoby utrzeć czosnek z odrobiną soli i pieprzu potem rozetrzeć to z masłem i pietruszką po czym po usmażeniu ryby (myślę, że pstrąg lub sola, a nawet tilapia) obtoczonej w mące (nie przypalić!) na jeszcze gorącej rozsmarować. Podawać z ryżem lub kładzionymi kluseczkami francuskimi. Jak mnie kro zapyta jak się je robi, to napiszę. Pozdrawiam.

  20. ktoś
    3 lutego 2009 at 20:04 Odpowiedz

    A ja nacieram rybe czosnkiem, solą i pieprzem, czasasmi dodaję cebulki suszonej – ma cudny aromat, i zawijam w folie spoż. i wkładam na noc do lodówki, następnego dnia po usmażeniu lub po podduszeniu na plastrach cebuli jest pyszna i aromatyczna!

  21. beatao3
    23 marca 2009 at 14:56 Odpowiedz

    mniam

  22. jagoda
    11 maja 2009 at 16:40 Odpowiedz

    lubie roby w kazdej postacipja robie pstraga z porami na biaLYM WINIE -super

  23. alusia
    9 czerwca 2009 at 14:57 Odpowiedz

    Szanowny szkieletorze, nieprawda jest, ze nigdy nie dodaje sie gotowych przypraw do ryb. Mozna dodac swieze ziola, jak i suszone.
    Mialabym tez jedna uwage; internet nie sluzy do obrazania kogokolwiek, a mozna sie tez wiele nauczyc, jak np. zasady ortografi.

  24. alojsze
    6 lipca 2009 at 16:37 Odpowiedz

    szanowna alusiu: należy pisać ortografii.

  25. roger
    19 sierpnia 2009 at 00:06 Odpowiedz

    \”Myślę, że nie jest to dobry przepis, choć nie próbowałam\”.
    A ja myslę, że najpierw trzeba spróbować. Masło można rozpuścić z czosnkiem i nie spalić, trezba tylko uważać na tego drugiego. A co do przyprawy do ryb – faktycznie lepiej stosować własne kompozycje ziół, potrawa nabiera wtedy charakteru.

  26. Ewa
    21 sierpnia 2009 at 21:14 Odpowiedz

    Juz mi slinka leci i chcialabym zapytac jak sie robi francuskie kluseczki pozdrawiam ewa

  27. SH
    5 listopada 2009 at 20:29 Odpowiedz

    alojsze wypchaj sie twoją ortografią i przejdz sobie na strone mamlasów i nie zawracaj głowe gdy ktoś gotowac umie.ak na marginasie jak chcesz to ci napisze przepis gotowania w gwarze Pomyśl jakiej ??????,Alusiu Jestem z toba przepis Super.SH,

  28. SH.
    5 listopada 2009 at 20:31 Odpowiedz

    potrzeba mi coś superowego na pstrąga,w folii, piekarnik ,gril, mamgości z Australii.

  29. maciek
    23 grudnia 2009 at 18:11 Odpowiedz

    nie zaluj soli do ryby a smak bedzie wspanialy.Posol ,obtocz w mace i na patelnie a sukces pewny.

  30. niunia
    22 lutego 2010 at 11:27 Odpowiedz

    za chwilę będę przygotowywać rybkę na obiad i myślę że ten przepis jest całkiem ok pozdrawiam wszystkie żony wędkarzy

  31. jur.
    28 lutego 2010 at 14:24 Odpowiedz

    Przeczytałem tylko pierwsze zdanie i już mi starczy.
    \’Po zakupieniu\’- broń boże przed zakupieniem go nie myć!
    \’łuski\’- których nie ściągać! pstrąg nie ma łusek, jakbyś nie zauważył/a.

    Ogólnie, przeczytaj jakąś książkę, a nie zajmuj się pstrągami. Dobrze Ci to zrobi.

  32. ari
    20 maja 2010 at 11:24 Odpowiedz

    do potraw z ryb daję jak najmiej przypraw wystarczy do pstrąga dodać szczyptę soli,skropić cytrynką i popieprzyć białym pieprzem.
    Myślę że czosnek zabije smakowe walory potrawy,ale to kwestia gustu.

  33. rere
    11 czerwca 2010 at 17:48 Odpowiedz

    pstrąg ma łuski i to tysiące a przepis jest ciekawy na pewno skorzystam

  34. artekiwa
    6 lipca 2010 at 15:41 Odpowiedz

    rewelacja bardzo pyszne polecam

  35. monmiron
    13 sierpnia 2010 at 20:11 Odpowiedz

    przepis rewelacja.Pyszne.
    P.S do jur, hmm to bardzo dziwne ze twoj pstrag nie ma lusek bo wszystkie jakie ja do tej pory mialam to mialy i to duzo.

  36. teknoojo
    18 września 2010 at 18:26 Odpowiedz

    powiem tak przepis prosty jerzdze sam łowie postraga mam zawsze swiezy wiec od złowienia do go zrobienia mija jakies 2 godziny z tym co jest 1 w lodowce bo mam nie daleko od stawu i przecietny zemnie kucharz ale ten przepsis rewelacja prosty szybki do tego fryki surówka i zimne piwko

  37. blanzy
    4 października 2010 at 12:55 Odpowiedz

    dzieki za przepis,b. dobry pstrag do tego dalam zielona salate i frytki.

  38. blaza
    6 listopada 2010 at 13:13 Odpowiedz

    super, proste i dobre

  39. smakosz
    9 lutego 2011 at 17:42 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis rybka pyszna, ale masło z czosnkiem odradzam

  40. brl
    22 marca 2011 at 11:30 Odpowiedz

    hmm właśnie kupiłam pstrąga i zaintrygowała mnie wypowiedź dot. łusek. Moja ryba ma łuski, choć są tak drobne, że nie warto ich ściągać. Zresztą nigdzie nie widziałam, aby \”strugali\” pstrąga.

  41. kinimod
    17 czerwca 2011 at 16:35 Odpowiedz

    Bardzo dobra rybka. Dodałem frytki i mizerię.

  42. Damian
    29 lipca 2011 at 08:49 Odpowiedz

    no to jest po prostu pyszne jeźdże na ryby i jak złapie pstrąga to zawsze robie to danie

  43. Zosia
    20 grudnia 2011 at 18:00 Odpowiedz

    witam , właśnie poszukuję jakiegoś fajnego przepisu na pstrąga:) Mam pytanie , czy tak przyrządzonego pstrąga można podać na wigilię? A może ktoś mi poda jakiś inny fajny przepis , ?:)

  44. Palcelizac.pl
    20 grudnia 2011 at 18:04 Odpowiedz

    jak najbardziej można – tradycja wigilijna mówi o podawaniu jak największej liczbie dań rybnych – nie ogranicza tylko do pospolitego, niesmacznego, smażonego karpia…..

  45. Monika
    23 grudnia 2011 at 02:27 Odpowiedz

    Na rybach się nie znam , czego bardzo żałuję, bo są zdrowe i smaczne. A co do pstrąga to chyba się pospieszyłam, bo oczyściłam go bardzo dokładnie z wierzchu, czego się nie robi.. – tak przynajmniej wynika z Waszych wpisów. W takim razie co on ma na sobie? Skórę? Ale ryby mają przecież łuski:)) Przepis w każdym razie zamierzam wypróbować, bo jest łatwy i może pstrąg będzie zjadliwy:) Pozdrawiam!

  46. maria
    28 grudnia 2011 at 05:43 Odpowiedz

    pstrag w maselku czosnkowym rewelacja polecam wszystkim smakoszom do tego suroweczka z bialej kapustki super zycze smacznego

  47. rafik
    13 stycznia 2012 at 09:02 Odpowiedz

    do rybki polecam zamiast masła sos czosnkowy wlasnej roboty tzn. smietana majonez natka pietruszki i czosnek smacznego :)

  48. asia
    26 sierpnia 2012 at 16:33 Odpowiedz

    bardzo dobry przepis, ryba wychodzi niesamowicie! :)

  49. rybak
    24 października 2012 at 12:02 Odpowiedz

    Niezły i pewny przepis – ale pamiętajcie -pstrąga się smaży z głową! znaczy nie obcina łba – bo w głowie-w mózgu jest tłuszcz jak nośnik smaku!Spróbuj też pstrąga z migdalami -pycha!!!!!!!!!!

  50. troll2000
    24 stycznia 2013 at 18:17 Odpowiedz

    hmm…W przepisie jest napisane, aby kłaść rybę skórą do rozgrzanej patelni.Słyszałem, aby robić odwrotnie, ponieważ skóra się ściśnie i ryba będzie nie równo obsmażona :)

  51. troll2000
    24 stycznia 2013 at 18:17 Odpowiedz

    hmm…W przepisie jest napisane, aby kłaść rybę skórą do rozgrzanej patelni.Słyszałem, aby robić odwrotnie, ponieważ skóra się ściśnie i ryba będzie nie równo obsmażona :)

  52. mała
    15 marca 2013 at 16:57 Odpowiedz

    Pstrąg pieczony z cytrynką ,tymiankiem, zioła polecam

  53. jola
    19 marca 2013 at 17:52 Odpowiedz

    zrobiłam pstrąga według tego przepisu rewelacja.

  54. kuba7110
    8 kwietnia 2013 at 19:30 Odpowiedz

    na seria PALCE LIZAĆ!!! sam prudowałem jest wyrombistu i sam całego zjadłem ;D.ale ja to bardziej do zadania potrzebowałem ;D

  55. Qaz
    21 grudnia 2013 at 16:27 Odpowiedz

    Ortografia !!!!!

  56. urskoz
    7 lutego 2014 at 01:11 Odpowiedz

    ciekawy pomysl na pstraga i prosty jutro tak sprobuje go przyrzadzic,pozdrawiam marudy

Zostaw komentarz.

*