Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowy zakwas na żurek- najprościej

Domowy zakwas na żurek- najprościej

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Oczyszczający koktajl pomidorowy

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Kremowa zupa z gruszką i marchwią

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Pikantne muffiny z fetą, szynką i papryką

Carpaccio z buraków z kozim serem

Carpaccio z buraków z kozim serem

Milkshake z bananem

Milkshake z bananem

TORT AJERKONIAKOWY

TORT AJERKONIAKOWY

Koktajl kawowy

Koktajl kawowy

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Farfalle z boczkiem i serem pleśniowym

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Bądź świadomą mamą! Jedząc zdrowo dbasz o zdrowie swoje i swojego dziecka

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ekspresowa sałatka z serem feta, jajkiem, oliwkami

Ciasto bananowe z orzechami

Ciasto bananowe z orzechami

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i mieszanką serów

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Koktajl z mlekiem kokosowym, płatkami ryżowymi i awokado

Placuszki serowe

Placuszki serowe

Pstrąg w maśle czosnkowym

Pstrąg w maśle czosnkowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.

czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji: 4

składniki:
2 dość duże płaty pstrąga, 4 ząbki czosnku, ok 70 g masła, mieszanka przypraw do ryb (ew. sól) 3 czubate łyżki mąki sok z 2 cytryny, olej,

przyrządzanie:

Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetycznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym – tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

loading...