Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

ZIELONA BOMBA WITAMINOWA: sałata + kiwi + jabłko + migdały

ZIELONA BOMBA WITAMINOWA: sałata + kiwi + jabłko + migdały

5 słodkich prezentów, które wykonasz samodzielnie!

5 słodkich prezentów, które wykonasz samodzielnie!

ZAKWAS NA BARSZCZ

ZAKWAS NA BARSZCZ

8 pomysłów na wykorzystanie w daniach IMBIRU!

8 pomysłów na wykorzystanie w daniach IMBIRU!

Kawowe muffiny

Kawowe muffiny

ZAPIEKANKA NA OSTRO: z serem, pieczarkami i makaronem

ZAPIEKANKA NA OSTRO: z serem, pieczarkami i makaronem

8 zdrowotnych właściwości WODY Z KAKTUSA

8 zdrowotnych właściwości WODY Z KAKTUSA

3 powody, dla których warto PIĆ KOKTAJLE CODZIENNIE!

3 powody, dla których warto PIĆ KOKTAJLE CODZIENNIE!

3 składnikowe ciasteczka BEZ CUKRU

3 składnikowe ciasteczka BEZ CUKRU

Pizza z tuńczykiem i kaparami

Pizza z tuńczykiem i kaparami

Koktajl z masłem orzechowym, daktylami i płatkami ryżowymi

Koktajl z masłem orzechowym, daktylami i płatkami ryżowymi

CIASTECZKA Z DODATKIEM SŁODYCZY KINDER

CIASTECZKA Z DODATKIEM SŁODYCZY KINDER

SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

SZYBKA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

7 produktów, które uniemożliwiają ci SPOKOJNY SEN

7 produktów, które uniemożliwiają ci SPOKOJNY SEN

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Sernik z białą czekoladą i żurawiną

Zielony koktajl: szpinak + limonka + miód + banan

Zielony koktajl: szpinak + limonka + miód + banan

Pstrąg w maśle czosnkowym

Pstrąg w maśle czosnkowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.

czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji: 4

składniki:
2 dość duże płaty pstrąga, 4 ząbki czosnku, ok 70 g masła, mieszanka przypraw do ryb (ew. sól) 3 czubate łyżki mąki sok z 2 cytryny, olej,

przyrządzanie:

Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetycznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym – tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

loading...