Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

10 pomysłów na ROMANTYCZNĄ KOLACJĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

15 pomysłów na DYNIĘ

Zapiekane naleśniki z bananami

Zapiekane naleśniki z bananami

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

KROKIETY paprykowo-pieczarkowe

Smażona cukinia w cieście piwnym

Smażona cukinia w cieście piwnym

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

4 jesienne dania z wykorzystaniem DYNII! 🎃

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

Makaron z SOSEM DYNIOWYM, kurczakiem i fetą

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

7 pomysłów na ROMANTYCZNE ŚNIADANIE serwowane do łóżka ❤

Warzywne casserole

Warzywne casserole

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Wzmacniająca zupa krem z ziemniaków i pietruszki

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

Odżywczy koktajl jesienny ze szpinakiem

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

10 najpopularniejszych przepisów we WRZEŚNIU na PalceLizac.pl

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Rozgrzewający krem z marchewki z dodatkiem imbiru – idealny na przeziębienie

Wzmacniający koktajl z imbirem

Wzmacniający koktajl z imbirem

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na KOLORY w kuchnii

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

8 pomysłów na BAKŁAŻANA

Pstrąg w maśle czosnkowym

Pstrąg w maśle czosnkowym

Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jakże wyśmienite danie.

czas: 20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji: 4

składniki:
2 dość duże płaty pstrąga, 4 ząbki czosnku, ok 70 g masła, mieszanka przypraw do ryb (ew. sól) 3 czubate łyżki mąki sok z 2 cytryny, olej,

przyrządzanie:

Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumienie obsmażyć drugą stronę ryby.
W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetycznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zdjetą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym – tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

loading...