Polecamy

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Co wiesz o karczochu?

Co wiesz o karczochu?

Kobiety smakują inaczej

Kobiety smakują inaczej

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Lekcje ze zdrowego odżywiania

Szybkie i lekkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Szybkie i lekkie ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Pstrąg w migdałach

Jeden z bardziej efektownych sposób przyrządzania pstrąga

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
4 oczyszczone pstrągi (po ok. 250 g)
4 łyżeczki masła
olej
sok z połówki cytryny
40 g płatków migdałowych
sól, pieprz

przyrządzanie:

Pstrągi na dwie – trzy godziny przed włożeniem do piekarnika nasolić i popieprzyć z zewnatrz i wewnatrz oraz skropic sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki. Następnie do środka każdego z nich włożyć po ok. łyżeczce wiórek masła. Każda porcję posypać płatkami migdałowymi i zawinąć w nasmarowaną wcześniej olejem folię aluminową. Piec pod grillem piekarnika lub na grillu ogrodowyym przez ok. 25-30 minut, a następnie folię odchylić, tak aby każdy pstrąg przypiekał się przez ok. 5 minut.

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. Ewaaa
    9 września 2005 at 08:39 Odpowiedz

    Ja robię łososia z migdałami: przez godzinkę rybka leży w lodówce skropiona sokiem z cytryny i posypana przyprawą do ryb. Potem wędruje na patelnię, a w tym czasie w rondelku na maśle przysmażam płatki migadłów i kiedy rybka jest gotowa, polewam ją tym sosem migdałkowym. Smacznego.

  2. monika432
    6 czerwca 2008 at 15:12 Odpowiedz

    mniam

  3. zyga
    5 listopada 2008 at 11:07 Odpowiedz

    Ja robię tak samo tylko na końcu do podrumienionych płatków wlewam sok jabłkowy zmieszany z mąką ziemniaczaną.

  4. Nessie
    5 stycznia 2009 at 19:21 Odpowiedz

    Ja przygotowuję pstrąga podobnie jak Ewaaa: smażę po 5 minut z każej strony, a płatki migdałów lub obrane posiekane migdały rumienię na maśle i polewam usmażone rybki. Przed wrzuceniem na patelnię moczę natarte solą ryby w mleku, a potem dokładnie osuszam i obtaczam w mące. Cytrynką skrapiam już na talerzu. Pycha!

  5. KiKi
    31 marca 2012 at 17:29 Odpowiedz

    Mniam

Zostaw komentarz.

*