Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Pulpeciki w słodkim sosie cebulowym

Pulpeciki w słodkim sosie cebulowym
• 300 ml oliwy z oliwek Carbonell
• Łyżka mąki
• 30 g chleba
• 500 ml bulionu
• Pół łyżeczki soli
• Pół łyżeczki białego pieprzu
• Łyżka natki pietruszki
• 2 łyżki mleka
• 850 g mielonej wołowiny
• Jajko
• Ząbek czosnku
• 2 cebule
• 2 średnie ziemniaki

Bardzo drobno siekamy jedną cebulę, a następnie ją podsmażamy z kilkoma łyżkami oliwy Carbonell. Mięso mieszamy z posiekaną natką pietruszki, chlebem namoczonym w mleku, jajkiem, przesmażoną cebulą, startym ząbkiem czosnku i przyprawami.

Formujemy kulki z mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na dużej ilości oliwy aż uzyskają złoty kolor. Następnie przekładamy gotowe pulpety na talerz wyłożony papierem by usunąć nadmiar oleju.

Siekamy drobno drugą cebulę i podsmażamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek Carbonell, aż stanie się delikatnie złota. Dodajemy mąkę i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dolewamy bulionu i dodajemy klopsiki. Całość doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy na średnim ogniu, czekając aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i smażymy na średnim ogniu w dużej ilości oliwy z oliwek. Gdy staną się złote i chrupiące, odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy lekko solą.