Polecamy

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Sok z buraka – zdrowie i uroda w szklance!

Pachnący Ryż Jaśminowy

Pachnący Ryż Jaśminowy

Raffaello

Delikatny biszkopt z nadzieniem kokosowo - ananasowym. To musi być pyszne!

czas: 90 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu spirytusowego

Beza:
4 białka
szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych

Masa:
puszka ananasów
4 żółtka
25 dkg masła
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

Białka z jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek.Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę średniej wielkości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą do pojemności jednej szklanki. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń, rozmieszany w półtorej szklance wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Masło ucierać z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy, dodać pokrojone w kostkę ananasy. Gdyby masa okazała się zbyt płynna, dodać około dwóch łyżek żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić na sztywno, przed końcem ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15 – 20 minut, aż się lekko przyrumieni w piekarniku o temperaturze do 180 stopni. Upieczoną bezę wyłożyć na krem.

uwagi:
Wierzch ciasta można udekorować płatkami migdałowymi

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. kolega323
    15 maja 2007 at 19:56 Odpowiedz

    mogło być bez ananasów

  2. BaraDo
    21 maja 2007 at 09:05 Odpowiedz

    to ciasto jest pycha mniam mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Polecam rafiego wam wszystkim poprostu palce lizac!!!!!!!!

  3. ami
    27 maja 2007 at 19:04 Odpowiedz

    ja mam trochę inny przepis

  4. kaka
    2 czerwca 2007 at 18:14 Odpowiedz

    to ciasto jest pycha!!

  5. skakanka
    25 czerwca 2007 at 20:20 Odpowiedz

    zaraz jak skończe diete biore sie za ten przepis!]

  6. regi
    26 czerwca 2007 at 12:11 Odpowiedz

    jeszcze nie prubowałam ale jak mąz wruci z wojska na pewno zrobimy to ciasto razem. przekonały mnie komentarze- pozytywne

  7. bleble
    4 sierpnia 2007 at 21:24 Odpowiedz

    ale po co te ananasy tylko sam rafaello psuja :/

  8. anetti
    10 listopada 2007 at 17:15 Odpowiedz

    jeszcze nie próbowałam ale brzmi apetycznie,wkrótce wypróbuje ten przepis

  9. olcia
    25 listopada 2007 at 17:55 Odpowiedz

    kocham raffaello bo kocham kokos

  10. Gwiazda
    11 stycznia 2008 at 17:48 Odpowiedz

    Hmm… moim zdaniem…. dziwne to ciasto :/
    Nie smacznie wygląda,jest OBRZYDLIWE!!! nie polecam chyba ze nie chcecie mnie słuchac to waz problem :) :P:P:P

  11. otylia221
    22 lutego 2009 at 16:12 Odpowiedz

    ochydstwo

  12. Martunia119
    3 kwietnia 2010 at 20:20 Odpowiedz

    Ciasto przepyszne. My nazywamy je ananasowcem (-:
    Warto piec!!

  13. dorota1
    14 maja 2010 at 18:20 Odpowiedz

    ten przepis to chyba z kosmosu kto do słodkiego ciasta dodaje octu…?

  14. Jacus
    1 listopada 2010 at 16:24 Odpowiedz

    Uwielbiam kokos w kazdej postaci sorry ze najpierw nieprobuje a juz pisze ale wydaje mi sie ze ananas jest mocnym dodatkiem i zabija smak kokosu i robi sie ciasto ananasowe czy ktos moze mi podpowiedziec jak wyszlo rzeczywiscie w smaku

  15. llolo
    8 listopada 2010 at 12:49 Odpowiedz

    to nie może byc dobre bo sa tam surowe żółtka

  16. Dana
    9 listopada 2010 at 17:22 Odpowiedz

    Ciasto wspaniale smakuje!!! Polecam

  17. Smaczne:)
    6 czerwca 2012 at 20:56 Odpowiedz

    mi się wydaje że ananasy są tam nie potrzebne i psują smak ciasta.Polecam gorąco :D

Zostaw komentarz.

*