Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Kuchenne triki: domowa przyprawa do piernika

Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Kuchenne triki: domowy cukier waniliowy

Raffaello

Delikatny biszkopt z nadzieniem kokosowo - ananasowym. To musi być pyszne!

czas: 90 minut

liczba porcji: 20

składniki:

Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu spirytusowego

Beza:
4 białka
szklanka cukru
20 dkg wiórek kokosowych

Masa:
puszka ananasów
4 żółtka
25 dkg masła
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

Białka z jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąki i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek.Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą prostokątną formę średniej wielkości. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20 minut.

Z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą do pojemności jednej szklanki. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń, rozmieszany w półtorej szklance wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić. Masło ucierać z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy, dodać pokrojone w kostkę ananasy. Gdyby masa okazała się zbyt płynna, dodać około dwóch łyżek żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Masę wyłożyć na biszkopt. Białka ubić na sztywno, przed końcem ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15 – 20 minut, aż się lekko przyrumieni w piekarniku o temperaturze do 180 stopni. Upieczoną bezę wyłożyć na krem.

uwagi:
Wierzch ciasta można udekorować płatkami migdałowymi

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. kolega323
    15 maja 2007 at 19:56 Odpowiedz

    mogło być bez ananasów

  2. BaraDo
    21 maja 2007 at 09:05 Odpowiedz

    to ciasto jest pycha mniam mniam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Polecam rafiego wam wszystkim poprostu palce lizac!!!!!!!!

  3. ami
    27 maja 2007 at 19:04 Odpowiedz

    ja mam trochę inny przepis

  4. kaka
    2 czerwca 2007 at 18:14 Odpowiedz

    to ciasto jest pycha!!

  5. skakanka
    25 czerwca 2007 at 20:20 Odpowiedz

    zaraz jak skończe diete biore sie za ten przepis!]

  6. regi
    26 czerwca 2007 at 12:11 Odpowiedz

    jeszcze nie prubowałam ale jak mąz wruci z wojska na pewno zrobimy to ciasto razem. przekonały mnie komentarze- pozytywne

  7. bleble
    4 sierpnia 2007 at 21:24 Odpowiedz

    ale po co te ananasy tylko sam rafaello psuja :/

  8. anetti
    10 listopada 2007 at 17:15 Odpowiedz

    jeszcze nie próbowałam ale brzmi apetycznie,wkrótce wypróbuje ten przepis

  9. olcia
    25 listopada 2007 at 17:55 Odpowiedz

    kocham raffaello bo kocham kokos

  10. Gwiazda
    11 stycznia 2008 at 17:48 Odpowiedz

    Hmm… moim zdaniem…. dziwne to ciasto :/
    Nie smacznie wygląda,jest OBRZYDLIWE!!! nie polecam chyba ze nie chcecie mnie słuchac to waz problem :) :P:P:P

  11. otylia221
    22 lutego 2009 at 16:12 Odpowiedz

    ochydstwo

  12. Martunia119
    3 kwietnia 2010 at 20:20 Odpowiedz

    Ciasto przepyszne. My nazywamy je ananasowcem (-:
    Warto piec!!

  13. dorota1
    14 maja 2010 at 18:20 Odpowiedz

    ten przepis to chyba z kosmosu kto do słodkiego ciasta dodaje octu…?

  14. Jacus
    1 listopada 2010 at 16:24 Odpowiedz

    Uwielbiam kokos w kazdej postaci sorry ze najpierw nieprobuje a juz pisze ale wydaje mi sie ze ananas jest mocnym dodatkiem i zabija smak kokosu i robi sie ciasto ananasowe czy ktos moze mi podpowiedziec jak wyszlo rzeczywiscie w smaku

  15. llolo
    8 listopada 2010 at 12:49 Odpowiedz

    to nie może byc dobre bo sa tam surowe żółtka

  16. Dana
    9 listopada 2010 at 17:22 Odpowiedz

    Ciasto wspaniale smakuje!!! Polecam

  17. Smaczne:)
    6 czerwca 2012 at 20:56 Odpowiedz

    mi się wydaje że ananasy są tam nie potrzebne i psują smak ciasta.Polecam gorąco :D

Zostaw komentarz.

*