Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Rolada z wędzonym łososiem

Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem

czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:

500 g mrożonego szpinaku
4 jajka
150 g wędzonego łososia
200 g mielonego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki koperku
1 łyżka startej skórki z cytryny
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.   

Podobne artykuły

11 Komentarzy

  1. sorena
    9 stycznia 2011 at 10:05 Odpowiedz

    ja to robilam jeszcze z wedlina zamiast lososia oraz w innej wersjij miksowalam lososia albo wedline malakserem i dodawalam do masy serowej a zamiast twarogu uzywalam riccoty albo almette

  2. aloha7282
    29 stycznia 2011 at 20:17 Odpowiedz

    Super przystawka, prosta, szybka i wyśmienita. Gorąco polecam.
    Ania

  3. eda
    4 kwietnia 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Mam pytanie , czy to się nie rozpada

  4. dana
    31 lipca 2011 at 11:02 Odpowiedz

    mam pytanko: czy można przygotować te roladkę przeddzień?

  5. dana
    1 sierpnia 2011 at 09:04 Odpowiedz

    :) …możną przygotować przeddzień. Wczoraj zrobiłam pyszną roladkę zgodnie z przepisem – wczoraj i dziś wyśmienita.
    Następnym razem chyba zrezygnuję z soku z cytryny.
    Polecam, potrawa łatwa w przyrządzaniu, a efektowna. Zastosowałam serek almette.

  6. kahna
    13 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    Wygląda super, czy może być inne ciasto niż szpinakowe ?

  7. margolka
    22 grudnia 2011 at 21:52 Odpowiedz

    a ja robiłam ciasto jak na naleśniki i dodałam wcześniej przygotowany szpinak smaży sie na patelni i potem przekłada serkiem i łososiem fajnie bo nie pęka grubość nalesników według uznania .

  8. ona
    1 marca 2012 at 19:23 Odpowiedz

    super wygląda

  9. pati
    5 kwietnia 2012 at 23:20 Odpowiedz

    a ja kupiłam serek w lidlu za 3 zł opakowanie i też super smakowało!!

  10. ireth
    11 czerwca 2012 at 22:30 Odpowiedz

    z czym podawałyście taka roladkę? Czytałam gdzieś, że dobra na grzankach i sama się teraz zastanawiam:)

  11. Tadek
    29 sierpnia 2012 at 14:14 Odpowiedz

    A czy można to zrobić z serem kozim?

Zostaw komentarz.

*