Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Rolada z wędzonym łososiem

Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem

czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:

500 g mrożonego szpinaku
4 jajka
150 g wędzonego łososia
200 g mielonego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki koperku
1 łyżka startej skórki z cytryny
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.   

Podobne artykuły

11 Komentarzy

  1. sorena
    9 stycznia 2011 at 10:05 Odpowiedz

    ja to robilam jeszcze z wedlina zamiast lososia oraz w innej wersjij miksowalam lososia albo wedline malakserem i dodawalam do masy serowej a zamiast twarogu uzywalam riccoty albo almette

  2. aloha7282
    29 stycznia 2011 at 20:17 Odpowiedz

    Super przystawka, prosta, szybka i wyśmienita. Gorąco polecam.
    Ania

  3. eda
    4 kwietnia 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Mam pytanie , czy to się nie rozpada

  4. dana
    31 lipca 2011 at 11:02 Odpowiedz

    mam pytanko: czy można przygotować te roladkę przeddzień?

  5. dana
    1 sierpnia 2011 at 09:04 Odpowiedz

    :) …możną przygotować przeddzień. Wczoraj zrobiłam pyszną roladkę zgodnie z przepisem – wczoraj i dziś wyśmienita.
    Następnym razem chyba zrezygnuję z soku z cytryny.
    Polecam, potrawa łatwa w przyrządzaniu, a efektowna. Zastosowałam serek almette.

  6. kahna
    13 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    Wygląda super, czy może być inne ciasto niż szpinakowe ?

  7. margolka
    22 grudnia 2011 at 21:52 Odpowiedz

    a ja robiłam ciasto jak na naleśniki i dodałam wcześniej przygotowany szpinak smaży sie na patelni i potem przekłada serkiem i łososiem fajnie bo nie pęka grubość nalesników według uznania .

  8. ona
    1 marca 2012 at 19:23 Odpowiedz

    super wygląda

  9. pati
    5 kwietnia 2012 at 23:20 Odpowiedz

    a ja kupiłam serek w lidlu za 3 zł opakowanie i też super smakowało!!

  10. ireth
    11 czerwca 2012 at 22:30 Odpowiedz

    z czym podawałyście taka roladkę? Czytałam gdzieś, że dobra na grzankach i sama się teraz zastanawiam:)

  11. Tadek
    29 sierpnia 2012 at 14:14 Odpowiedz

    A czy można to zrobić z serem kozim?

Zostaw komentarz.

*