Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Brownie cupcakes z suszonymi malinami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z czekoladą i z rodzynkami

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

7 niezwykłych ciekawostek o ANANASIE

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Czekoladowe muffinki z serkiem mascarpone

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Propozycja na świąteczny stół: JAJKA FASZEROWANE

Ciasteczka karmelowe

Ciasteczka karmelowe

Makaron z indykiem i rodzynkami

Makaron z indykiem i rodzynkami

Sałatka z paluszkami krabowymi

Sałatka z paluszkami krabowymi

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Lody z truskawkami w occie balsamicznym

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Targi WARSZAWSKI SMAK – WIOSNA już w tę niedzielę!

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Babeczki ziemniaczane z tymiankiem

Delikatny krem z mango i awokado

Delikatny krem z mango i awokado

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Idealna na kanapki – pasta z kaszy gryczanej

Rolada z wędzonym łososiem

Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem. Zdrowo, lekko i smacznie. SMACZNEGO!

roladazlososiem_bg

czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • 150 g wędzonego łososia
  • 200 g mielonego twarogu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki koperku
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.

Podobne artykuły

11 Komentarzy

  1. sorena
    9 stycznia 2011 at 10:05 Odpowiedz

    ja to robilam jeszcze z wedlina zamiast lososia oraz w innej wersjij miksowalam lososia albo wedline malakserem i dodawalam do masy serowej a zamiast twarogu uzywalam riccoty albo almette

  2. aloha7282
    29 stycznia 2011 at 20:17 Odpowiedz

    Super przystawka, prosta, szybka i wyśmienita. Gorąco polecam.
    Ania

  3. eda
    4 kwietnia 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Mam pytanie , czy to się nie rozpada

  4. dana
    31 lipca 2011 at 11:02 Odpowiedz

    mam pytanko: czy można przygotować te roladkę przeddzień?

  5. dana
    1 sierpnia 2011 at 09:04 Odpowiedz

    :) …możną przygotować przeddzień. Wczoraj zrobiłam pyszną roladkę zgodnie z przepisem – wczoraj i dziś wyśmienita.
    Następnym razem chyba zrezygnuję z soku z cytryny.
    Polecam, potrawa łatwa w przyrządzaniu, a efektowna. Zastosowałam serek almette.

  6. kahna
    13 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    Wygląda super, czy może być inne ciasto niż szpinakowe ?

  7. margolka
    22 grudnia 2011 at 21:52 Odpowiedz

    a ja robiłam ciasto jak na naleśniki i dodałam wcześniej przygotowany szpinak smaży sie na patelni i potem przekłada serkiem i łososiem fajnie bo nie pęka grubość nalesników według uznania .

  8. ona
    1 marca 2012 at 19:23 Odpowiedz

    super wygląda

  9. pati
    5 kwietnia 2012 at 23:20 Odpowiedz

    a ja kupiłam serek w lidlu za 3 zł opakowanie i też super smakowało!!

  10. ireth
    11 czerwca 2012 at 22:30 Odpowiedz

    z czym podawałyście taka roladkę? Czytałam gdzieś, że dobra na grzankach i sama się teraz zastanawiam:)

  11. Tadek
    29 sierpnia 2012 at 14:14 Odpowiedz

    A czy można to zrobić z serem kozim?

Zostaw komentarz.

*