Polecamy

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Rolada z wędzonym łososiem

Niezbyt skomplikowana do przygotowania, a wyszukana przystawka ze szpinakiem, twarogiem i wędzonym łososiem

czas: 30 minut + 15 minut pieczenia i 2 godziny chłodzenia

liczba porcji: 6

składniki:

500 g mrożonego szpinaku
4 jajka
150 g wędzonego łososia
200 g mielonego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki koperku
1 łyżka startej skórki z cytryny
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

Szpinak rozmrozić, wrzucić na rozgrzane masło, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dusić do momentu aż odparuje wszelka wilgoć. Dodać żółtka oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Doprawić solą i pieprzem oraz dużą szczyptą gałki muszkatołowej. Rozsmarować cienko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko wystudzić.
W czasie pieczenia ciasta szpinakowego twaróg wymieszać z jogurtem, koperkiem, sokiem i tartą skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Masę rozsmarować na cieście szpinakowym, na wierzchu rozłożyć wędzonego łososia. Roladę zrolować. Zawinąć folią spożywczą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Podawać pokrojone w plastry.   

Podobne artykuły

12 Komentarzy

  1. sorena
    9 stycznia 2011 at 10:05 Odpowiedz

    ja to robilam jeszcze z wedlina zamiast lososia oraz w innej wersjij miksowalam lososia albo wedline malakserem i dodawalam do masy serowej a zamiast twarogu uzywalam riccoty albo almette

  2. aloha7282
    29 stycznia 2011 at 20:17 Odpowiedz

    Super przystawka, prosta, szybka i wyśmienita. Gorąco polecam.
    Ania

  3. eda
    4 kwietnia 2011 at 12:20 Odpowiedz

    Mam pytanie , czy to się nie rozpada

  4. dana
    31 lipca 2011 at 11:02 Odpowiedz

    mam pytanko: czy można przygotować te roladkę przeddzień?

  5. dana
    1 sierpnia 2011 at 09:04 Odpowiedz

    :) …możną przygotować przeddzień. Wczoraj zrobiłam pyszną roladkę zgodnie z przepisem – wczoraj i dziś wyśmienita.
    Następnym razem chyba zrezygnuję z soku z cytryny.
    Polecam, potrawa łatwa w przyrządzaniu, a efektowna. Zastosowałam serek almette.

  6. kahna
    13 września 2011 at 19:00 Odpowiedz

    Wygląda super, czy może być inne ciasto niż szpinakowe ?

  7. margolka
    22 grudnia 2011 at 21:52 Odpowiedz

    a ja robiłam ciasto jak na naleśniki i dodałam wcześniej przygotowany szpinak smaży sie na patelni i potem przekłada serkiem i łososiem fajnie bo nie pęka grubość nalesników według uznania .

  8. GGElcmcAJXVOsPrXBA
    9 lutego 2012 at 21:19 Odpowiedz

    Bez pmlboeru mozna tort ozdobic samym kremem. Jest go wystarczajaco. Jak widac na drugim zdjeciu, do drugiego torciku uzylam polewy czekoladowej. Mozna tez posypac wiorkami czekoladowymi.

  9. ona
    1 marca 2012 at 19:23 Odpowiedz

    super wygląda

  10. pati
    5 kwietnia 2012 at 23:20 Odpowiedz

    a ja kupiłam serek w lidlu za 3 zł opakowanie i też super smakowało!!

  11. ireth
    11 czerwca 2012 at 22:30 Odpowiedz

    z czym podawałyście taka roladkę? Czytałam gdzieś, że dobra na grzankach i sama się teraz zastanawiam:)

  12. Tadek
    29 sierpnia 2012 at 14:14 Odpowiedz

    A czy można to zrobić z serem kozim?

Zostaw komentarz.

*