Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Rolmopsy

Oto jak Szwedzi przyrządzają na święta Bożego Narodzenia to doskonale znane i u nas danie

przepis z kuchni: szwedzkiej

czas: 20 minut+ 24 marynowania

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
3 ogórki kiszone
100 ml octu spirytusowego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół płaskiej łyżeczki soli

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. 
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet połączyć z 300 ml przegotowanej wody, solą, cukrem i oliwą. Przygotowane rolmopsy układać w słoju, wrzucić marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać przygotowaną zalewą. Słój zakręcić i wstawić na min. dobę do lodówki.   

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. doncia
    14 marca 2006 at 14:49 Odpowiedz

    no napewno szwedzi ;)) szczegolnie z tymi ogorkami kiszonymi?????

  2. jb
    12 września 2006 at 16:53 Odpowiedz

    Mają, mają.Troche inaczej smakuja i sa w zalewie z dodatkiem octu.

  3. doncia
    18 września 2006 at 15:23 Odpowiedz

    no smakuja zupelnie inaczej …szwedzi nie jedza kiszonych ogorkow ..jak juz to slone;))) albo slodko /kwasne ale nic z kiszonymi to one nie maja wspolnego

  4. Alutka
    10 listopada 2006 at 18:53 Odpowiedz

    Hm…nie znalazłam jeszcze w Szwecji ogórków kiszonych :P Ale być może źle szukałam…

  5. Maria
    13 listopada 2006 at 13:56 Odpowiedz

    jak to szwedzi nie majom kiszonych ogorkow a co kiszom w sklepach?

  6. zibi60
    22 czerwca 2007 at 20:43 Odpowiedz

    Faktycznie nie ma u mas kiszonych ogorkow,ale mozna kupic w sklepach arabskich. Natomiast mamy wspaniale i pozazdroszczeniu inny sort ogorkow.Pozdrowienia z Malmö.ZBIGNIEW.

  7. fds
    22 grudnia 2007 at 19:20 Odpowiedz

    ble

  8. aga
    15 maja 2008 at 23:12 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko

  9. rolmopsy
    1 września 2008 at 21:09 Odpowiedz

    w kazdym sklepie sa jak nie w sloiku to w wielkiej beczce np. w Hemköp

  10. pipipipipipipipipipippipipipipipipipipipi$$$$$$$$$
    14 grudnia 2008 at 15:21 Odpowiedz

    pyha inaczej

  11. MacGregor
    30 grudnia 2008 at 16:37 Odpowiedz

    Szwedzi co prawda nie mają kiszonych ogurków ale można kupić polskie kiszone np.{ z motylkiem
    }trzeba tylko poszukać.a te które mają,są w słonej zalewie dodaje się je do sałatek.Są też śledzie kiszone które się je na święto w czerwcu ale nie o nich temat xD.I w końcu śledzie czerwone,równie smaczne które można przeżądzać tak jak matjasy.Wiem bo tu mieszkam pare lat>

  12. takisobie
    26 września 2010 at 09:06 Odpowiedz

    altulka ogorki kiszone kupisz w sklepach polskich lub tureckich sa juz nawet w w szwedzkich doladniej szukaj

  13. lol
    8 lutego 2012 at 14:28 Odpowiedz

    pyszniutkie

  14. Juleczka
    27 lutego 2012 at 19:06 Odpowiedz

    Ja mam to na do szkoły ale ten przepis jest dziwny bo ja mieszkm w szecji i jakoś nigdy taki pan szwed takiego nie robił

  15. Miras
    5 kwietnia 2012 at 17:31 Odpowiedz

    pyszne, zawsze takie robię na Wielkanoc w Norwegii tu też w sklepie nie ma kiszonych ogórków ale u mnie w spiżarce są zawsze stoją obok kiszonej kapusty, pozdrawiam

  16. rentika zelmin
    20 kwietnia 2012 at 21:41 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko!

Zostaw komentarz.

*