Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Rolmopsy

Oto jak Szwedzi przyrządzają na święta Bożego Narodzenia to doskonale znane i u nas danie

przepis z kuchni: szwedzkiej

czas: 20 minut+ 24 marynowania

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
3 ogórki kiszone
100 ml octu spirytusowego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół płaskiej łyżeczki soli

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. 
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet połączyć z 300 ml przegotowanej wody, solą, cukrem i oliwą. Przygotowane rolmopsy układać w słoju, wrzucić marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać przygotowaną zalewą. Słój zakręcić i wstawić na min. dobę do lodówki.   

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. doncia
    14 marca 2006 at 14:49 Odpowiedz

    no napewno szwedzi ;)) szczegolnie z tymi ogorkami kiszonymi?????

  2. jb
    12 września 2006 at 16:53 Odpowiedz

    Mają, mają.Troche inaczej smakuja i sa w zalewie z dodatkiem octu.

  3. doncia
    18 września 2006 at 15:23 Odpowiedz

    no smakuja zupelnie inaczej …szwedzi nie jedza kiszonych ogorkow ..jak juz to slone;))) albo slodko /kwasne ale nic z kiszonymi to one nie maja wspolnego

  4. Alutka
    10 listopada 2006 at 18:53 Odpowiedz

    Hm…nie znalazłam jeszcze w Szwecji ogórków kiszonych :P Ale być może źle szukałam…

  5. Maria
    13 listopada 2006 at 13:56 Odpowiedz

    jak to szwedzi nie majom kiszonych ogorkow a co kiszom w sklepach?

  6. zibi60
    22 czerwca 2007 at 20:43 Odpowiedz

    Faktycznie nie ma u mas kiszonych ogorkow,ale mozna kupic w sklepach arabskich. Natomiast mamy wspaniale i pozazdroszczeniu inny sort ogorkow.Pozdrowienia z Malmö.ZBIGNIEW.

  7. fds
    22 grudnia 2007 at 19:20 Odpowiedz

    ble

  8. aga
    15 maja 2008 at 23:12 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko

  9. rolmopsy
    1 września 2008 at 21:09 Odpowiedz

    w kazdym sklepie sa jak nie w sloiku to w wielkiej beczce np. w Hemköp

  10. pipipipipipipipipipippipipipipipipipipipi$$$$$$$$$
    14 grudnia 2008 at 15:21 Odpowiedz

    pyha inaczej

  11. MacGregor
    30 grudnia 2008 at 16:37 Odpowiedz

    Szwedzi co prawda nie mają kiszonych ogurków ale można kupić polskie kiszone np.{ z motylkiem
    }trzeba tylko poszukać.a te które mają,są w słonej zalewie dodaje się je do sałatek.Są też śledzie kiszone które się je na święto w czerwcu ale nie o nich temat xD.I w końcu śledzie czerwone,równie smaczne które można przeżądzać tak jak matjasy.Wiem bo tu mieszkam pare lat>

  12. takisobie
    26 września 2010 at 09:06 Odpowiedz

    altulka ogorki kiszone kupisz w sklepach polskich lub tureckich sa juz nawet w w szwedzkich doladniej szukaj

  13. lol
    8 lutego 2012 at 14:28 Odpowiedz

    pyszniutkie

  14. Juleczka
    27 lutego 2012 at 19:06 Odpowiedz

    Ja mam to na do szkoły ale ten przepis jest dziwny bo ja mieszkm w szecji i jakoś nigdy taki pan szwed takiego nie robił

  15. SMHOrYLFuWVtGmuQsPB
    10 marca 2012 at 17:07 Odpowiedz

    MAŁGORZATA STĘPIEŃ – super zdjęcia i super modelka,wstyd się pazrznyc ale ja swoich fot z warsztatf3w nawet nie tknęłam jeszcze:(

  16. NCGHbZDYwGjgJXGdwWT
    10 marca 2012 at 19:13 Odpowiedz

    sabina pisze: 01-08-2011 o 15:11dziś zrobiłam sos grzybowy na staiminee, zamiast pieczarek dałam podgrzybki bo wiadomo teraz sezon i wyszło cudo mhhh palce lizac

  17. bfNtnFUgU
    10 marca 2012 at 23:31 Odpowiedz

    stanisław pisze: 18-09-2011 o 18:35Dzięki za przepisy,porady i za dobre serce,ktf3re masz dla nynich. W dzisiejszym czsie jest tak mało życzliwości dla drugiego człowieka, dlatego tak trudno jest żyć. Jesteś wspaniałym Człowiekiem jakich mało. Zyczę Ci dużo zdrowia, cierpliwościi w życiu osobistym i sił do dalszego doradzania bliżnim. Jak mf3wi przysłowie: Lepsza dobra rada niż byle jaka pomoc . Pozdrawiam! Stanisław

  18. zgYruuuEKjHyL
    11 marca 2012 at 04:12 Odpowiedz

    sabina pisze: 25-07-2011 o 14:05z chili już zrobiłam z curry właśnie zasypałam solą i ekzcam, po zrobieniu z chili teraz wybrałam trochę większe ogf3rki i pokroiłam je bo małe mi trochę skapciały . przepis prosty, podoba mi się to że nie wymaga pasteryzacji

  19. sQQHQKBQEDyhRBfYw
    11 marca 2012 at 10:34 Odpowiedz

    Anonim pisze: 31-08-2011 o 8:05Ogf3rki świetne Zrobione,sprf3bowane przez panf3w.Pełna akceptacja Zaraz robię koljene:) Dziękuję bardzo za świetny przepis Monika

  20. oSYLmqelckyAuVmeb
    11 marca 2012 at 13:17 Odpowiedz

    A good many vaulbales you\’ve given me.

  21. Miras
    5 kwietnia 2012 at 17:31 Odpowiedz

    pyszne, zawsze takie robię na Wielkanoc w Norwegii tu też w sklepie nie ma kiszonych ogórków ale u mnie w spiżarce są zawsze stoją obok kiszonej kapusty, pozdrawiam

  22. rentika zelmin
    20 kwietnia 2012 at 21:41 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko!

Zostaw komentarz.

*