Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Rolmopsy

Oto jak Szwedzi przyrządzają na święta Bożego Narodzenia to doskonale znane i u nas danie

przepis z kuchni: szwedzkiej

czas: 20 minut+ 24 marynowania

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
3 ogórki kiszone
100 ml octu spirytusowego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół płaskiej łyżeczki soli

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. 
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet połączyć z 300 ml przegotowanej wody, solą, cukrem i oliwą. Przygotowane rolmopsy układać w słoju, wrzucić marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać przygotowaną zalewą. Słój zakręcić i wstawić na min. dobę do lodówki.   

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. doncia
    14 marca 2006 at 14:49 Odpowiedz

    no napewno szwedzi ;)) szczegolnie z tymi ogorkami kiszonymi?????

  2. jb
    12 września 2006 at 16:53 Odpowiedz

    Mają, mają.Troche inaczej smakuja i sa w zalewie z dodatkiem octu.

  3. doncia
    18 września 2006 at 15:23 Odpowiedz

    no smakuja zupelnie inaczej …szwedzi nie jedza kiszonych ogorkow ..jak juz to slone;))) albo slodko /kwasne ale nic z kiszonymi to one nie maja wspolnego

  4. Alutka
    10 listopada 2006 at 18:53 Odpowiedz

    Hm…nie znalazłam jeszcze w Szwecji ogórków kiszonych :P Ale być może źle szukałam…

  5. Maria
    13 listopada 2006 at 13:56 Odpowiedz

    jak to szwedzi nie majom kiszonych ogorkow a co kiszom w sklepach?

  6. zibi60
    22 czerwca 2007 at 20:43 Odpowiedz

    Faktycznie nie ma u mas kiszonych ogorkow,ale mozna kupic w sklepach arabskich. Natomiast mamy wspaniale i pozazdroszczeniu inny sort ogorkow.Pozdrowienia z Malmö.ZBIGNIEW.

  7. fds
    22 grudnia 2007 at 19:20 Odpowiedz

    ble

  8. aga
    15 maja 2008 at 23:12 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko

  9. rolmopsy
    1 września 2008 at 21:09 Odpowiedz

    w kazdym sklepie sa jak nie w sloiku to w wielkiej beczce np. w Hemköp

  10. pipipipipipipipipipippipipipipipipipipipi$$$$$$$$$
    14 grudnia 2008 at 15:21 Odpowiedz

    pyha inaczej

  11. MacGregor
    30 grudnia 2008 at 16:37 Odpowiedz

    Szwedzi co prawda nie mają kiszonych ogurków ale można kupić polskie kiszone np.{ z motylkiem
    }trzeba tylko poszukać.a te które mają,są w słonej zalewie dodaje się je do sałatek.Są też śledzie kiszone które się je na święto w czerwcu ale nie o nich temat xD.I w końcu śledzie czerwone,równie smaczne które można przeżądzać tak jak matjasy.Wiem bo tu mieszkam pare lat>

  12. takisobie
    26 września 2010 at 09:06 Odpowiedz

    altulka ogorki kiszone kupisz w sklepach polskich lub tureckich sa juz nawet w w szwedzkich doladniej szukaj

  13. lol
    8 lutego 2012 at 14:28 Odpowiedz

    pyszniutkie

  14. Juleczka
    27 lutego 2012 at 19:06 Odpowiedz

    Ja mam to na do szkoły ale ten przepis jest dziwny bo ja mieszkm w szecji i jakoś nigdy taki pan szwed takiego nie robił

  15. Miras
    5 kwietnia 2012 at 17:31 Odpowiedz

    pyszne, zawsze takie robię na Wielkanoc w Norwegii tu też w sklepie nie ma kiszonych ogórków ale u mnie w spiżarce są zawsze stoją obok kiszonej kapusty, pozdrawiam

  16. rentika zelmin
    20 kwietnia 2012 at 21:41 Odpowiedz

    byłam w Szwegji dość długo ale śledzie pod kazdą postacią podają tam na słodko!

Zostaw komentarz.

*