Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Kompot z jabłek i pomarańczy z dodatkiem mięty

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Sałatka naładowana witaminami z olejem kokosowym

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Śniadaniowe smoothie z płatkami ryżowymi, bananem i kokosem

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Udka z kurczaka w sosie miodowym

Zupa krem z jarmużu i kurek

Zupa krem z jarmużu i kurek

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Sałatka z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Wiosna na talerzu: sałatka z szynką parmeńską i szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Jajka sadzone ze szparagami

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Kremowa zupa szparagowa z wędzonym chipsem

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Jogurtowe bułeczki z pietruszką i płatkami jaglanymi

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Malinowy budyń jaglany! PYCHA

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Jak udekorować tort komunijny? 10 inspiracji

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Łatwa domowa BAKLAWA

Łatwa domowa BAKLAWA

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Mus borówkowy

Mus borówkowy

Rolmopsy

Oto jak Szwedzi przyrządzają na święta Bożego Narodzenia to doskonale znane i u nas danie

przepis z kuchni: szwedzkiej

czas: 20 minut+ 24 marynowania

liczba porcji: 4

składniki:
500 g matiesów
3 ogórki kiszone
100 ml octu spirytusowego
1 cebula
1 marchewka
2 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2-3 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
pół płaskiej łyżeczki soli

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie opłukać. Jeśli są bardzo słone, moczyć przez ok. 2 godziny w wodzie. Następnie osuszyć. Ogórki pokroić na kawałki o grubości ok. 1 cm i długości ok. 3 cm. Każdy płat śledziowy zwijać dookoła kawałka ogórka, a następnie spinać wykłaczką. 
Cebulę i marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ocet połączyć z 300 ml przegotowanej wody, solą, cukrem i oliwą. Przygotowane rolmopsy układać w słoju, wrzucić marchewkę, cebulę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać przygotowaną zalewą. Słój zakręcić i wstawić na min. dobę do lodówki.   

loading...