Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dietetyczna sałatka z awokado!

Dietetyczna sałatka z awokado!

Lodowy shake z leśnymi owocami

Lodowy shake z leśnymi owocami

Jak zrobić mrożoną herbatę z ulubionymi owocami?

Jak zrobić mrożoną herbatę z ulubionymi owocami?

Niedzielne pikniki w ISKRA Pole Mokotowskie

Niedzielne pikniki w ISKRA Pole Mokotowskie

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Tagliatelle z łososiem i serem pleśniowym

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Lemoniada mocno cytrynowa

Lemoniada mocno cytrynowa

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Ryba po chińsku

Nieco zakakujące połączenie morskiej ryby oraz pieczarek i typowo orientalnego sosu

przepis z kuchni: chińskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
4 filety z mintaja lub innej morskiej ryby
1 cebula
500 g pieczarek
1 ząbek czosnku
łyżka imbiru
łyzka uprażonego ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyzki oleju

przyrządzanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z przecisniętym przez praskę czosnkiem i imbirem smażyć przez chwilę aż zmiękną. Nastepnie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby i dalej smażyć przez 2-3 minuty. Dodac dwie łyzki wody, sól, pieprz i sos sojowy. Dusić przez pięć minut. Część przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć płaty ryb, a na nich resztę grzybów.  Pieć w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu rybę wraz z grzybami i sosem przełożyć na ogrzane talerze i posypać uprażonym sezamem.

uwagi:
Podawać z ryżem

Podobne artykuły

5 Komentarzy

  1. Rikki255
    21 grudnia 2008 at 14:23 Odpowiedz

    ale dodre

  2. wadeo
    21 sierpnia 2009 at 15:05 Odpowiedz

    własnie jestem w trakcie zapiekania ale pachnie neiziemsko

  3. Wolwo
    14 grudnia 2009 at 18:18 Odpowiedz

    Dodałem jeszcze krewetki oraz na koniec szczypiorek i sezam POLECAM bardzo smaczne jednak z Chinami nie ma wiele wspólnego

  4. pawel
    27 stycznia 2010 at 06:32 Odpowiedz

    do ryby po grecku dodalbym grzyby ale mun -chinskie/sos jak to ze po chinsku powinien byc pikantny sojowy jest ale slony/sezam jest slodki/ja bym rybe oproszyl ostrymi przyprawami czerwona papryka chilli i zrobil galaretke z sosu sweet n sour

  5. ania
    21 czerwca 2010 at 18:31 Odpowiedz

    dodaj warzywa,brokuły,marchewka,papryka,ogórek konserwowy

Zostaw komentarz.

*