Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka Coleslaw – jak w KFC!

Sałatka Coleslaw – jak w KFC!

10 produktów, które pomogą nam uzyskać piękną opaleniznę!

10 produktów, które pomogą nam uzyskać piękną opaleniznę!

8 najlepszych źródeł witaminy C

8 najlepszych źródeł witaminy C

Ryż z warzywami i pestkami dyni

Ryż z warzywami i pestkami dyni

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

Jak zrobić domowe lody truskawkowe?

6 korzyści z jedzenia czereśni!

6 korzyści z jedzenia czereśni!

7 naturalnych antybiotyków

7 naturalnych antybiotyków

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Domowy sok z kiwi i pomarańczy

Nietypowa zupa KASZTANOWA

Nietypowa zupa KASZTANOWA

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

7 produktów, które pomogą ci schudnąć!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

10 produktów, których nie wolno jeść przed snem!

Zupa krem z brokuł

Zupa krem z brokuł

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

10 produktów, które doskonale oczyszczają wątrobę

Domowa pizza pieczona na kamieniu

Domowa pizza pieczona na kamieniu

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

10 najdroższych produktów spożywczych na świecie!

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Jak zrobić truskawkowego shake jak z McDonald`sa?

Sałata rzymska z czosnkiem

Ciekawa w smaku i coraz powszechnej u nas dostępna sałata rzymska doskonale smakuje duszona z czosnkiem

czas: 10

liczba porcji: 2

składniki:
2 sałaty rzymskie
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Z sałaty usunąć uszkodzone liście. Pozostałe dokładnie umyć i ściąć z nich części głąbów. Czosnek posiekać w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić liście sałaty i podlać niewielką ilością wody. Chwiilę dusić, po czym dodać czosnek, sól, pieprz i ocet. Podawać na ciepło z grzankami z serem.


 

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. małgorzata
    31 maja 2006 at 21:36 Odpowiedz

    czy są inne przepisy dotyczące wykorzystania sałaty rzymskiej?
    i z czym podawać taki posiłek?

  2. Palce lizać
    31 maja 2006 at 22:45 Odpowiedz

    Małgosiu, jak widzisz to danie jest w dziale przystawki, co oznacza, że jest serwowane jako przystawka przed daniem głównym. A przed czym podasz….. to już pole dla Twej wyobraźni.

  3. nataszka_wroc
    22 czerwca 2007 at 15:25 Odpowiedz

    najgorsza salatka jaka jadlam…a mieszkam we Wloszech…

    • fructo
      11 stycznia 2015 at 12:06 Odpowiedz

      No cóż jak się ma podniebienie tylko do kartofli to trudno polubieć coś czego się nie jadło.

  4. Asaru
    22 czerwca 2007 at 19:06 Odpowiedz

    ciekawy przepis wykorzystam na jutrzejszą impreze :D

  5. Asaru
    23 czerwca 2007 at 12:51 Odpowiedz

    na początku było tego bardzo dużo a później ledwo starczyło na mały talerzyk .
    PS podałem ocet spirytusowy zamiast winnego
    może to jest przyczyną ??

  6. Asaru
    23 czerwca 2007 at 15:38 Odpowiedz

    Co zrobić z tą wodą która została ???
    wylać czy co ?

  7. nataszka_wroc
    25 czerwca 2007 at 16:01 Odpowiedz

    a mówiłam ze jest beznadziejna…mi tez zostalo duzo wody…wylałam.

  8. cami
    2 lutego 2008 at 14:26 Odpowiedz

    Sałatę dusiłam w woku, zamiast octu dodałam, sok z cytryny.
    Do tych komentujących, którym \”nie wyszło\”:nie dolewałam wody :)! wiec nie było problemu z jej nadmiarem ;) poza tym, czas duszenia powinien być krótki.

    całość okej

  9. maciekio
    22 maja 2008 at 12:49 Odpowiedz

    MOŻE BYC DOBRE :)

  10. Aleksandra
    4 stycznia 2009 at 14:21 Odpowiedz

    Czy ta sałata rzymska jest rzeczywiście tak okropna?!

  11. tetad
    30 marca 2009 at 23:06 Odpowiedz

    jedna duzą lub dwie male salaty rzymskaie porwac na kawalki do miski peczek rzodkiewki , trzy ogorki kiszone .1/2 duzej cebuli zetrzec na duzych otworach tarki pokroic w kostke dwa duze pomidory ,woreczek oliwek zielonych pokroic w cieniutkie talarki sos wloski z koperkiem z torebki rozrobic wg przepisu po trzy lyski oliwy i wody wymieszac dodac do salaty i reszty ,na koncy dodac serek \\\”danio\\\” z ogorkiem i czosnkie ,wymieszac po 5 -ciu minutach salatka do spozycia

  12. serena
    16 lutego 2010 at 13:01 Odpowiedz

    zmodyfikowalam nieco przepis, Na rozgrzany olej wsypalam drobno pokrojony czosnekj i cebulę( pol seredniej wielkosci glowki )Nastepnie jeszcze mokra ( plukana salate rzymska) pokrojona w paski Wymieszalam Skropilam octem winnym i octem balsamicznym.Posolilam lekko pocukrowalam i dodalam pieprzu Wszystko do smalu.Ciegle mieszajac .Mniej wiecej 5 minut i zdjełam z pieca.
    Salata zmniejsza znacznie swoja obijętośc.Wyczuwalna jest goryczka salaty.Poza tym naprawde dobra przystawka
    Jedna salata w ten sposob przyrzadzona jako wystarcza jako dodatek do ziemniakow dla dwoch osob.

  13. ona
    19 lutego 2010 at 17:27 Odpowiedz

    nataszka jak jestes zaglupia na dobre jedzenie to dalej stluj sie w mc donaldzie

  14. wiiiiiiki
    15 listopada 2010 at 18:33 Odpowiedz

    fajne bardzo dobre a i nie dolewalan wody

  15. szczecin
    5 marca 2013 at 01:31 Odpowiedz

    Pyszna salata rzymska. Ja ha jem bez smarzenia

  16. giza
    28 marca 2014 at 12:41 Odpowiedz

    salata na cieplo z czosnkiem przepyszna.polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zostaw komentarz.

*