Polecamy

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Sałata rzymska z czosnkiem

Ciekawa w smaku i coraz powszechnej u nas dostępna sałata rzymska doskonale smakuje duszona z czosnkiem

czas: 10

liczba porcji: 2

składniki:
2 sałaty rzymskie
4 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Z sałaty usunąć uszkodzone liście. Pozostałe dokładnie umyć i ściąć z nich części głąbów. Czosnek posiekać w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić liście sałaty i podlać niewielką ilością wody. Chwiilę dusić, po czym dodać czosnek, sól, pieprz i ocet. Podawać na ciepło z grzankami z serem.


 

Podobne artykuły

16 Komentarzy

  1. małgorzata
    31 maja 2006 at 21:36 Odpowiedz

    czy są inne przepisy dotyczące wykorzystania sałaty rzymskiej?
    i z czym podawać taki posiłek?

  2. Palce lizać
    31 maja 2006 at 22:45 Odpowiedz

    Małgosiu, jak widzisz to danie jest w dziale przystawki, co oznacza, że jest serwowane jako przystawka przed daniem głównym. A przed czym podasz….. to już pole dla Twej wyobraźni.

  3. nataszka_wroc
    22 czerwca 2007 at 15:25 Odpowiedz

    najgorsza salatka jaka jadlam…a mieszkam we Wloszech…

  4. Asaru
    22 czerwca 2007 at 19:06 Odpowiedz

    ciekawy przepis wykorzystam na jutrzejszą impreze :D

  5. Asaru
    23 czerwca 2007 at 12:51 Odpowiedz

    na początku było tego bardzo dużo a później ledwo starczyło na mały talerzyk .
    PS podałem ocet spirytusowy zamiast winnego
    może to jest przyczyną ??

  6. Asaru
    23 czerwca 2007 at 15:38 Odpowiedz

    Co zrobić z tą wodą która została ???
    wylać czy co ?

  7. nataszka_wroc
    25 czerwca 2007 at 16:01 Odpowiedz

    a mówiłam ze jest beznadziejna…mi tez zostalo duzo wody…wylałam.

  8. cami
    2 lutego 2008 at 14:26 Odpowiedz

    Sałatę dusiłam w woku, zamiast octu dodałam, sok z cytryny.
    Do tych komentujących, którym \”nie wyszło\”:nie dolewałam wody :)! wiec nie było problemu z jej nadmiarem ;) poza tym, czas duszenia powinien być krótki.

    całość okej

  9. maciekio
    22 maja 2008 at 12:49 Odpowiedz

    MOŻE BYC DOBRE :)

  10. Aleksandra
    4 stycznia 2009 at 14:21 Odpowiedz

    Czy ta sałata rzymska jest rzeczywiście tak okropna?!

  11. tetad
    30 marca 2009 at 23:06 Odpowiedz

    jedna duzą lub dwie male salaty rzymskaie porwac na kawalki do miski peczek rzodkiewki , trzy ogorki kiszone .1/2 duzej cebuli zetrzec na duzych otworach tarki pokroic w kostke dwa duze pomidory ,woreczek oliwek zielonych pokroic w cieniutkie talarki sos wloski z koperkiem z torebki rozrobic wg przepisu po trzy lyski oliwy i wody wymieszac dodac do salaty i reszty ,na koncy dodac serek \\\”danio\\\” z ogorkiem i czosnkie ,wymieszac po 5 -ciu minutach salatka do spozycia

  12. serena
    16 lutego 2010 at 13:01 Odpowiedz

    zmodyfikowalam nieco przepis, Na rozgrzany olej wsypalam drobno pokrojony czosnekj i cebulę( pol seredniej wielkosci glowki )Nastepnie jeszcze mokra ( plukana salate rzymska) pokrojona w paski Wymieszalam Skropilam octem winnym i octem balsamicznym.Posolilam lekko pocukrowalam i dodalam pieprzu Wszystko do smalu.Ciegle mieszajac .Mniej wiecej 5 minut i zdjełam z pieca.
    Salata zmniejsza znacznie swoja obijętośc.Wyczuwalna jest goryczka salaty.Poza tym naprawde dobra przystawka
    Jedna salata w ten sposob przyrzadzona jako wystarcza jako dodatek do ziemniakow dla dwoch osob.

  13. ona
    19 lutego 2010 at 17:27 Odpowiedz

    nataszka jak jestes zaglupia na dobre jedzenie to dalej stluj sie w mc donaldzie

  14. wiiiiiiki
    15 listopada 2010 at 18:33 Odpowiedz

    fajne bardzo dobre a i nie dolewalan wody

  15. szczecin
    5 marca 2013 at 01:31 Odpowiedz

    Pyszna salata rzymska. Ja ha jem bez smarzenia

  16. giza
    28 marca 2014 at 12:41 Odpowiedz

    salata na cieplo z czosnkiem przepyszna.polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zostaw komentarz.

*