Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Sałata w sosie winegret

Nieskomlikowana, a całkiem efektowana sałatka z prostych składników

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 duża główka kruchej sałaty
2 poamidory
1 duży ogórek
1 papryka
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty porwać na niewelkie kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie wymieszać składniki.
Do kubeczka wlać ocet, dodać sól, a następnie dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym piperzem, ewentualnie udekorować świeżymi ziołami. Podawać jako dodatek – szczególnie do dań kuchni francuskiej.

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. Pati
    4 maja 2006 at 16:21 Odpowiedz

    bardzo skomplikowana ta salatka ale może byś

  2. Karolina
    4 maja 2006 at 16:22 Odpowiedz

    zła ta sałatka

  3. Boguś L.
    21 maja 2006 at 13:54 Odpowiedz

    bo to niedobra salatka byla..

  4. szybk-ie
    22 maja 2006 at 14:54 Odpowiedz

    dobra, prosta, zrobimy ją na technice w sql

  5. Jadwiga
    18 czerwca 2006 at 18:39 Odpowiedz

    1

    salata jest bardzo pyszna tylko trzeba dodac do smaku cukier i pieprz ziolowy

    8.06.2006

  6. marqs
    26 lipca 2006 at 21:48 Odpowiedz

    Z tego co pamiętam, to do sosu vinegrette powinno sie jeszcze dodać musztardy, ale może się mylę? Nie dziwię się poprzednikom, że sałataka z takim ostrym sosem im nie smakowała skoro przyzwayczajeni są zapewne do smietany, która w sałacie budzi z kolei totalne zdziwienie u Francuzów. Cóz, co kraj to obyczaj:)

  7. fuzzy
    27 lipca 2006 at 23:23 Odpowiedz

    Jeśli do winegretu doda się musztardę, to już nie będzie sos vinegret, ale sos FRANCUSKI, bo tak się on u nas nazywa

  8. mc
    7 sierpnia 2006 at 14:30 Odpowiedz

    A wiecie że największym producentem sałaty lodowej jest Ahu Gront ze szwecji?
    Strona domowa http://www.salata.ahusgront.com/salata

  9. danutka
    19 stycznia 2007 at 21:07 Odpowiedz

    Coś pysznego..poezja..!!!tylko troszkę inny sos:oliwa z pestek winogron, ocet winny,ostra musztarda,sól i koniecznie zmiażdżony czosnek.Do sałaty można dodać jeszcze mozarelle.

  10. sandra
    16 marca 2007 at 08:32 Odpowiedz

    troszeczke skomplikowane ale mozna spr?bowac! nawet dobre ale czegos brakuje!:)

  11. ania
    18 marca 2007 at 11:35 Odpowiedz

    ło matko,jak to jest skomplikowana sałatka to ja nie wiem co jest proste.Smaczna:)

  12. lilla
    3 maja 2007 at 11:50 Odpowiedz

    obowiazkowo cukier i czosnek

  13. bolooo
    21 października 2007 at 13:45 Odpowiedz

    czosnek jak ja go uwielbiam MUSI BYĆ!!!

  14. koka
    22 stycznia 2008 at 16:29 Odpowiedz

    bardzo smaczna palce lizaczx

  15. kaha
    23 lutego 2008 at 16:50 Odpowiedz

    co się robi jak się w ldówce znajduje sałtę? Szuka ciekawego przepisu . Tylko ja dodałam do sosu muszardy :) PYCHA!! – polecam

  16. jaga
    8 czerwca 2008 at 15:21 Odpowiedz

    dodać nalezy koniecznie czosnek

  17. koko
    26 czerwca 2008 at 16:05 Odpowiedz

    fuj!!!

  18. terka
    26 czerwca 2008 at 22:48 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkim

  19. janette
    29 grudnia 2008 at 14:58 Odpowiedz

    mmmm…ta salatka jest pyszna ale donie sa tez inne [przepisy ten jest taki sobie…smacznego

  20. eja
    23 marca 2009 at 16:24 Odpowiedz

    mam podobny przepis tylko ze ja mam jeszcze ser feta i brokuły

  21. kate
    13 lipca 2009 at 11:49 Odpowiedz

    dlaczego nie łączymy pomidora z ogórkiem?

  22. Adi
    3 sierpnia 2009 at 01:19 Odpowiedz

    Chyba to jadłem, ale tam powinien się jeszcze znajdować cukier, Polecam!

  23. odette
    3 października 2009 at 19:48 Odpowiedz

    hehe, oczywiście ze możemy łączyć pomidor z ogórkiem :P tylko trzeba to zrobić od razu przed spożyciem. Dopiero jak te warzywa troche postoja to zaczynaja na siebie niekorzystnie działać :) kto niby robi sałatke pół dnia przed przewidywanym posiłkiem? ;p

  24. paulinassssssssss
    8 marca 2010 at 21:06 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkiem, ponieważ świeży ogórek zawiera askorbinazę. enzym ten niszczy witaminę C zawartą w pomidorach

  25. youstyna33
    23 marca 2010 at 10:30 Odpowiedz

    Ja dodaje gotowy sos koperkowo-ziołowy.

  26. dddddd
    7 czerwca 2010 at 22:06 Odpowiedz

    Dodalem cz oliwki i fete :) Wyszlo super

  27. michal
    6 lutego 2011 at 18:49 Odpowiedz

    zrobilem sałatke mojej dziewczynie i kocha mnie teraz mocniej!!!

  28. Fachowiec
    11 kwietnia 2011 at 12:37 Odpowiedz

    Najlepsza na świecie SAŁATKA!! i bez pierniczenia o ogórkach i pomidorach wielcy gastronomowie!! Wystarczy żeby godzinkę postała w lodówce i jechane, można wpierniczać ;)

  29. Awanturnik
    17 sierpnia 2011 at 10:28 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkiem, bo ogórek posiada pewne enzymy, które rozkładają kwas askorbinowy w pomidorze…. Takie połączenie nie jest szkodliwe, tyle, że tracisz Witaminę C z pomidorów.

  30. ojej
    18 października 2011 at 16:00 Odpowiedz

    vinegret robi sie w takich proporcjach.. lzka stolowa soku z cytryny na 3 lyzki oleju lub olivy olej sie lepiej konponuje..i do tego 2-3 zabki czosnku wymieszac i zalac tym salatke..mozna tez ciutke octu vinnego dac..proste …

  31. my
    17 lutego 2012 at 15:01 Odpowiedz

    wystarczy dowalic witamine C z apteki i juz mozna laczyc ogorka z pomidorem :D
    :P

  32. Joasia
    4 lipca 2012 at 17:32 Odpowiedz

    Ja jeszcze dodaję pieczony czerwony burak

  33. djdj
    22 stycznia 2013 at 19:56 Odpowiedz

    Polecam też dodać podsmażane kawałki piersi z kurczaka i grzanki z ziołami :), o wiele smaczniejsza byłaby, również z cebulką marynowane oraz kukurydzą i czerwoną fasolką :)

  34. jmw
    10 maja 2013 at 14:53 Odpowiedz

    Ja, ja robię sałatkę pół dnia przed :D

Zostaw komentarz.

*