Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

List z czekoladek? Tak, to jest możliwe!

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

W najlepszej restauracji na świecie zjesz mrówki! Przegląd najdziwniejszych dań nowoczesnej kuchni

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Bułka śniadaniowa z jajkiem

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Falafel z ciecierzycy w 30 minut!

Karmelowo-waniliowy milkshake

Karmelowo-waniliowy milkshake

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Na przeziębienie: kasza jaglana z pieczonymi warzywami

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Poznajemy przyprawy: Kurkuma

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Wygraj premierową książkę kulinarną „Koniec z cukrzycą i otyłością”!

Pyszna i prosta zupa serowa

Pyszna i prosta zupa serowa

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Bananowe ciasteczka z musli i owocami

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Świąteczne skrytki czekoladowych pyszności – idealne na prezent!

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Koktajl truskawkowo-czekoladowy

Pieczone słodkie ziemniaki

Pieczone słodkie ziemniaki

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Sałata w sosie winegret

Nieskomlikowana, a całkiem efektowana sałatka z prostych składników

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 duża główka kruchej sałaty
2 poamidory
1 duży ogórek
1 papryka
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, pieprz

przyrządzanie:

Warzywa umyć i osuszyć. Liście sałaty porwać na niewelkie kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, ogórki obrać i pokroić w grube półplasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Delikatnie wymieszać składniki.
Do kubeczka wlać ocet, dodać sól, a następnie dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i ponownie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym piperzem, ewentualnie udekorować świeżymi ziołami. Podawać jako dodatek – szczególnie do dań kuchni francuskiej.

Podobne artykuły

34 Komentarzy

  1. Pati
    4 maja 2006 at 16:21 Odpowiedz

    bardzo skomplikowana ta salatka ale może byś

  2. Karolina
    4 maja 2006 at 16:22 Odpowiedz

    zła ta sałatka

  3. Boguś L.
    21 maja 2006 at 13:54 Odpowiedz

    bo to niedobra salatka byla..

  4. szybk-ie
    22 maja 2006 at 14:54 Odpowiedz

    dobra, prosta, zrobimy ją na technice w sql

  5. Jadwiga
    18 czerwca 2006 at 18:39 Odpowiedz

    1

    salata jest bardzo pyszna tylko trzeba dodac do smaku cukier i pieprz ziolowy

    8.06.2006

  6. marqs
    26 lipca 2006 at 21:48 Odpowiedz

    Z tego co pamiętam, to do sosu vinegrette powinno sie jeszcze dodać musztardy, ale może się mylę? Nie dziwię się poprzednikom, że sałataka z takim ostrym sosem im nie smakowała skoro przyzwayczajeni są zapewne do smietany, która w sałacie budzi z kolei totalne zdziwienie u Francuzów. Cóz, co kraj to obyczaj:)

  7. fuzzy
    27 lipca 2006 at 23:23 Odpowiedz

    Jeśli do winegretu doda się musztardę, to już nie będzie sos vinegret, ale sos FRANCUSKI, bo tak się on u nas nazywa

  8. mc
    7 sierpnia 2006 at 14:30 Odpowiedz

    A wiecie że największym producentem sałaty lodowej jest Ahu Gront ze szwecji?
    Strona domowa http://www.salata.ahusgront.com/salata

  9. danutka
    19 stycznia 2007 at 21:07 Odpowiedz

    Coś pysznego..poezja..!!!tylko troszkę inny sos:oliwa z pestek winogron, ocet winny,ostra musztarda,sól i koniecznie zmiażdżony czosnek.Do sałaty można dodać jeszcze mozarelle.

  10. sandra
    16 marca 2007 at 08:32 Odpowiedz

    troszeczke skomplikowane ale mozna spr?bowac! nawet dobre ale czegos brakuje!:)

  11. ania
    18 marca 2007 at 11:35 Odpowiedz

    ło matko,jak to jest skomplikowana sałatka to ja nie wiem co jest proste.Smaczna:)

  12. lilla
    3 maja 2007 at 11:50 Odpowiedz

    obowiazkowo cukier i czosnek

  13. bolooo
    21 października 2007 at 13:45 Odpowiedz

    czosnek jak ja go uwielbiam MUSI BYĆ!!!

  14. koka
    22 stycznia 2008 at 16:29 Odpowiedz

    bardzo smaczna palce lizaczx

  15. kaha
    23 lutego 2008 at 16:50 Odpowiedz

    co się robi jak się w ldówce znajduje sałtę? Szuka ciekawego przepisu . Tylko ja dodałam do sosu muszardy :) PYCHA!! – polecam

  16. jaga
    8 czerwca 2008 at 15:21 Odpowiedz

    dodać nalezy koniecznie czosnek

  17. koko
    26 czerwca 2008 at 16:05 Odpowiedz

    fuj!!!

  18. terka
    26 czerwca 2008 at 22:48 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkim

  19. janette
    29 grudnia 2008 at 14:58 Odpowiedz

    mmmm…ta salatka jest pyszna ale donie sa tez inne [przepisy ten jest taki sobie…smacznego

  20. eja
    23 marca 2009 at 16:24 Odpowiedz

    mam podobny przepis tylko ze ja mam jeszcze ser feta i brokuły

  21. kate
    13 lipca 2009 at 11:49 Odpowiedz

    dlaczego nie łączymy pomidora z ogórkiem?

  22. Adi
    3 sierpnia 2009 at 01:19 Odpowiedz

    Chyba to jadłem, ale tam powinien się jeszcze znajdować cukier, Polecam!

  23. odette
    3 października 2009 at 19:48 Odpowiedz

    hehe, oczywiście ze możemy łączyć pomidor z ogórkiem :P tylko trzeba to zrobić od razu przed spożyciem. Dopiero jak te warzywa troche postoja to zaczynaja na siebie niekorzystnie działać :) kto niby robi sałatke pół dnia przed przewidywanym posiłkiem? ;p

  24. paulinassssssssss
    8 marca 2010 at 21:06 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkiem, ponieważ świeży ogórek zawiera askorbinazę. enzym ten niszczy witaminę C zawartą w pomidorach

  25. youstyna33
    23 marca 2010 at 10:30 Odpowiedz

    Ja dodaje gotowy sos koperkowo-ziołowy.

  26. dddddd
    7 czerwca 2010 at 22:06 Odpowiedz

    Dodalem cz oliwki i fete :) Wyszlo super

  27. michal
    6 lutego 2011 at 18:49 Odpowiedz

    zrobilem sałatke mojej dziewczynie i kocha mnie teraz mocniej!!!

  28. Fachowiec
    11 kwietnia 2011 at 12:37 Odpowiedz

    Najlepsza na świecie SAŁATKA!! i bez pierniczenia o ogórkach i pomidorach wielcy gastronomowie!! Wystarczy żeby godzinkę postała w lodówce i jechane, można wpierniczać ;)

  29. Awanturnik
    17 sierpnia 2011 at 10:28 Odpowiedz

    nie łączymy pomidora z ogórkiem, bo ogórek posiada pewne enzymy, które rozkładają kwas askorbinowy w pomidorze…. Takie połączenie nie jest szkodliwe, tyle, że tracisz Witaminę C z pomidorów.

  30. ojej
    18 października 2011 at 16:00 Odpowiedz

    vinegret robi sie w takich proporcjach.. lzka stolowa soku z cytryny na 3 lyzki oleju lub olivy olej sie lepiej konponuje..i do tego 2-3 zabki czosnku wymieszac i zalac tym salatke..mozna tez ciutke octu vinnego dac..proste …

  31. my
    17 lutego 2012 at 15:01 Odpowiedz

    wystarczy dowalic witamine C z apteki i juz mozna laczyc ogorka z pomidorem :D
    :P

  32. Joasia
    4 lipca 2012 at 17:32 Odpowiedz

    Ja jeszcze dodaję pieczony czerwony burak

  33. djdj
    22 stycznia 2013 at 19:56 Odpowiedz

    Polecam też dodać podsmażane kawałki piersi z kurczaka i grzanki z ziołami :), o wiele smaczniejsza byłaby, również z cebulką marynowane oraz kukurydzą i czerwoną fasolką :)

  34. jmw
    10 maja 2013 at 14:53 Odpowiedz

    Ja, ja robię sałatkę pół dnia przed :D

Zostaw komentarz.

*