Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Sałatka caprese

Sałatka caprese

Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozzarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.

czas: 15 minut

liczba porcji: 1

składniki:
100-150 g sera mozzarella 2 dojrzałe pomidory kilka listków bazylii oliwa z oliwek ocet winny sól świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Mozzarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypać świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.

CZYTAJ O KUCHNI

uwagi:
Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.

Podobne artykuły

26 Komentarzy

  1. grace
    20 sierpnia 2005 at 19:51 Odpowiedz

    do salatki dodaje sie oceat BALSAMIC
    naprawde doskonala salatka

  2. borewicz
    20 sierpnia 2005 at 20:49 Odpowiedz

    aceto balsamico lub ocet balsamiczny :)

  3. Żancia
    7 marca 2006 at 22:27 Odpowiedz

    Sos to:
    po 1. Ocet balsamicny
    po 2. czosnek
    po 3. vegeta
    po 4. oliwa
    Do tego pieczywo czosnkowe koniecznie podgrzane w piekarniku
    Teraz to mogę życzyc smacznego !

  4. blee
    7 marca 2006 at 23:10 Odpowiedz

    Żancia czy Ty chcesz Włochów do grobu wpedzić?

  5. Żancia
    8 marca 2006 at 15:27 Odpowiedz

    Nie, proponuję tylko ciekawą prozozycję na (moim zdaniem) lepszy smaczek. Przynajmniej mozarella nie jest taka mdła. To propozycja na ostrzej.

  6. b?
    2 czerwca 2006 at 14:16 Odpowiedz

    vegeta to koniec tego dania
    ma być świeża bazylia

  7. katja
    13 października 2006 at 12:56 Odpowiedz

    ale z tą vegetą to zbrodnia prawdziwa jest

  8. prpboszcz
    20 kwietnia 2007 at 16:22 Odpowiedz

    hehe lol po co vegeta ??? jak nie lubisz mocarelli to nie jedzie takiej salatki a nie herezjie czynisz noralnie odtrzelic !!

  9. cmr
    24 kwietnia 2007 at 18:38 Odpowiedz

    Z przypraw dopuszczony jest jedynie pieprz a z ziół – jedynie bazylia, żadnej soli (wg wzorcowego przepisu utanowionego przez Włoską Akademię Kucharską). Ocet tylko balsamiczny, gdyż winny jest zbyt mocny (polecam Aceto Balsamico di Modena).

  10. Staś
    15 czerwca 2007 at 21:39 Odpowiedz

    ser mozarella to ulubiony ser mojej teściowej, więc zgadzam się z Żancią że ser jest mdły i trzeba nadać mu smaku. Ja proponują wersję: 2 pomidory, parę świeżych listeczków bazylii, malutki ząbek czosnku i trochę oliwy z pestek winogron. szczypta soli i pieprzu. Smacznego

  11. Żancia
    14 lipca 2007 at 00:57 Odpowiedz

    Staś już Cię lubię :) Podaje tylko jedną propozycję jak może smakować inaczej – dla niektórych lepiej dla innych gorzej…Ohh gusta ;)
    Pozdrawiam pasibrzuchy

  12. jutka
    10 września 2007 at 13:29 Odpowiedz

    mam pytanie jak podawac ta salatke, jadlam ja dwa razy u znajomych i oni zawsze podawali ja kazdemu na osobym talerzu, czy mozna zrobic ja takze na jednym duzym i kazdy sobie bierze na swoj talerz. Tylko co z piekna konstrukcja salatki(pomidor na przemian z serem) jezeli wszyscy zaczna brac z jednego talerza to konstrukcja sie \\\’zburzy\\\’.

  13. kasia
    20 lutego 2008 at 15:09 Odpowiedz

    a próbowaliście dodać do caprese pokrojone w plasterki oliwki? najlepiej te nadziewane papryką. mniam!!! takie caprese jest najlepsze na świecie!!!

  14. lefik
    7 marca 2008 at 15:20 Odpowiedz

    ja jadlem w innej wersji i szczerze polecam tym co lubia czosnek :) Otoz, kroimy pomidory w plastry, na kazdym ukladamy po plasterku mozarelli i polewamy sosem. Sos : w miseczce mieszamy oliwe z oliwek, troszke octu balsamicznego, 2 zabki czosnku, sol. na wierzch naszej saladki kladziemy liscie bazylii. Palce lizac ! :)

  15. mg
    9 marca 2008 at 22:08 Odpowiedz

    proponuje dodac jedna cebulke czerwona-pycha

  16. Pawełek
    11 sierpnia 2008 at 22:30 Odpowiedz

    A ja pokrojone pomidory, pomieszane z mozarellą posypuję tylko mieszanką suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem ( pojawiło się coś takiego ostatnio w sklepach ), dodaję na wierzch troszkę pokrojonych drobniutko suszonych na słońcu pomidorów z oliwy z ziołami, skrapiam delikatnie oliwą i… palce lizać. Osatnio w ciągu wieczoru nikt z gości nie chciał jeśc nic innego, musiałem dwa razy powtarzać ogromy półmisek ;)

  17. monia
    14 września 2008 at 11:26 Odpowiedz

    proponuje wedlug oryginalu,sos pesto czyli bazylia zmielona w oliwie z oliwek.tak oryginalnie podaje w restauracji wloskiej w ktorej pracuje..smacznego

  18. Basik
    8 lipca 2009 at 10:54 Odpowiedz

    A ja uwielbiam polewać taką sałatkę sosem sojowym i posypywać kaparkami z zalewy.

  19. ()
    4 marca 2010 at 12:25 Odpowiedz

    salata caprese –nie dodajemy zadnego octu!!komus sie pomylilo,a jeszcze jedno odstawic na 30 minut ,jemy z pieczywem i szynka najlepiej proszutto crudo,chyba w Polsce mozna juz kupic ?to raczej podajemy na kolacje…

  20. kasia
    23 lipca 2010 at 11:20 Odpowiedz

    a ja jadam tak: pomidorki, mozarella, świeża bazylia, wymieszane: ocet balsamiczny, oliwa z oliwek i musztarda francuska (ta z całą gorczycą strzelającą pod zebami).

  21. elo ziomki xD
    28 stycznia 2011 at 13:55 Odpowiedz

    To co powiedziałaś mi nie smakowa wszystko wyrzuciłem

  22. alex
    30 maja 2011 at 19:45 Odpowiedz

    genialnie smakuje w upalny dzień z różowym wytrawnym winem, mniam

  23. lina
    9 października 2011 at 09:26 Odpowiedz

    Wszystko jest pyszne jakby orginalne

  24. Aha :D
    23 października 2011 at 10:58 Odpowiedz

    Yy.. bardzo dobry placek mi wyszedl.. ;p~1

  25. italiano
    24 listopada 2011 at 14:32 Odpowiedz

    To nic innego jak tylko pokrojone w plastry pomidori i mozarella, poukładane na półmisku i polane oliwą i dosmaczone;)

  26. Justyna K.
    15 maja 2012 at 11:59 Odpowiedz

    ja sos robię tak np. 5 łyżek oliwy z oliwek i 1,5/1 łyżka octu winnego lub balsamicznego, poszczypana bazylia(ewentualnie suszona, albo z knoorr takie kostki–wtedy trzeba uważać, żeby nie przesadzić z solą), pieprz, sól, jakieś inne zioła włoskie lub prowansalskie wszystko mieszam intensywnie i wstawiam na parę godzin do lodówki, o zioła muszą nasiąknąć i wszystko wspólnie nabrać aromatu. trzeba uważać, żeby nie przesadzić z octem, jak sie przesadziło, wówczas dolewamy oliwy, albo jak sos w lodówce się rozwarstwi podbieramy ocet… zawsze w trakcie sprawdzam jak sos smakuje, aż będzie idealny dla moich kubków smakowych

Zostaw komentarz.

*