Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

Skąd się biorą dziury w serze?

Skąd się biorą dziury w serze?

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Hiszpańskie zielone oliwki z cytrusami

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Intensywny trening – najlepsze wysokoenergetyczne posiłki

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Płatki Owsiane – porcja energii na cały dzień

Super-owoc awokado

Super-owoc awokado

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Jesienne inspiracje – Oscypek na ciepło

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Kulinarne pamiątki z Andaluzji

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Sałatka ziemniaczana z nasturcją

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Sałatka meksykańska

Do przygotowania w zasadzie przez cały rok. Prawdziwa ozdoba stołu, z którą poradzi sobie każdy.

przepis z kuchni: meksykańskiej

liczba porcji: 4

składniki:

puszka czerwonej fasoli,
puszka kukurydzy,
duża czerwona cebula,
 czerwona papryka,
3 korniszony,
3 pomidory,
kilka kropel sosu tabasco,
łyżka oliwy z oliwek,
pół łyżki octu winnego,
bazylia, oregano, łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku.

przyrządzanie:

Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć te składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić na cząstki – 8-ki lub 16-tki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć przygotowaną sałatkę.

uwagi:
Można serwować jako przystawkę z dodatkiem białego pieczywa.

Podobne artykuły

50 Komentarzy

  1. hiv
    30 sierpnia 2005 at 15:38 Odpowiedz

    lubie ogórki:D

  2. Zyta
    28 września 2005 at 16:43 Odpowiedz

    salatka bardzo dobra

  3. krysia
    1 października 2005 at 16:42 Odpowiedz

    och,ach,ech wspaniała nawet krysia takiej nie robi

  4. asia
    4 października 2005 at 09:37 Odpowiedz

    pycha

  5. gosia
    8 października 2005 at 18:16 Odpowiedz

    a gdzie serek żółty starty na grubych oczkach????

  6. arkadio
    17 listopada 2005 at 22:47 Odpowiedz

    wspaniale ale gdzie polskie czerwone pomidory? te sa jakies bladziutkie i pewnie bez smaku, ale tego juz sie nie dowiemy…

  7. justynka
    30 grudnia 2005 at 20:06 Odpowiedz

    mmm…pycha!! ale ten pomysł z serkiem żółtym jest na prawde dobry!! smacznego:)

  8. sztygar
    10 stycznia 2006 at 17:26 Odpowiedz

    nie wiecie jak bedzie smakowac z przecierem pomodorowym zamiat keczupu, bo ja uzywam keczupu tylko do kiełbasy:)

  9. OLA
    18 marca 2006 at 10:26 Odpowiedz

    SUPER

  10. merdis
    5 kwietnia 2006 at 17:24 Odpowiedz

    Jest pyszna. Mojej dziewczynie naprawde bardzo smakowało. Polecam

  11. Boawentura Szorstki
    29 maja 2006 at 19:00 Odpowiedz

    hmmm jest przepyszna mniam
    DZIECIOM NEOSTRADY MOWIMY STANOWCZO NIE

  12. jasia
    24 czerwca 2006 at 15:50 Odpowiedz

    tak chwalicie, że spróbuję napewno!

  13. kucharz
    1 lipca 2006 at 15:23 Odpowiedz

    troche zbyt ostre

  14. gdzie alkohol
    28 września 2006 at 13:47 Odpowiedz

    ulla

  15. iza
    21 października 2006 at 18:06 Odpowiedz

    jest niezłe, pozdrawiam

  16. SZYCHA
    20 grudnia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    musi być pycha NA PEWNO SPRÓBUJE

  17. karola
    29 grudnia 2006 at 17:45 Odpowiedz

    salatka wspaniala.rzeczywiscie!palce lizac

  18. ziomal
    10 stycznia 2007 at 11:32 Odpowiedz

    siema

  19. Becia
    1 marca 2007 at 09:06 Odpowiedz

    dziesiaj ją będę robić :)

  20. szakal1010
    18 marca 2007 at 15:06 Odpowiedz

    rewelacja

  21. bezgłowy nick
    3 kwietnia 2007 at 16:33 Odpowiedz

    bez ananasa? gdzie tu meksyk

  22. Mona
    2 maja 2007 at 11:59 Odpowiedz

    Ciekawe gdzie teraz kupić korniszony ????? Ktoś ma pomysł????

  23. aga
    8 czerwca 2007 at 10:52 Odpowiedz

    dodajcie czosnek!!jest super!

  24. anita
    16 czerwca 2007 at 11:39 Odpowiedz

    korniszony w Meksyku…? Nie znoszę, kiedy na wydawałoby się poważnym kulinarnym portalu sadzi się takie typowo polskie babole.

  25. ela
    6 grudnia 2007 at 11:36 Odpowiedz

    dodaję pokrojoną fetę ,jest pyszne.To inna opcja sałatki

  26. gutkax1
    9 lutego 2008 at 09:59 Odpowiedz

    Pychotka ale ja daje jeszcze pokrojonego w kosteczke ananaska;)

  27. mario
    20 marca 2008 at 20:10 Odpowiedz

    jeszcze malutka cebulka i majonez

  28. RAHNAA
    30 maja 2008 at 17:22 Odpowiedz

    pychotka ! polecam!

  29. Majesia32
    30 czerwca 2008 at 07:32 Odpowiedz

    Dodaje,ananasa… bo co to za meksyk bez ananasa =]

  30. miras
    15 września 2008 at 21:14 Odpowiedz

    mario! ta cebulka to szalotka… i tak na boku to nie jest cebula bo to inny gatunek w ogólejest… ale sałateczka pychota nawet z „meksykańskimi” korniszonami;)

  31. :)
    22 listopada 2008 at 10:30 Odpowiedz

    Po korniszony idę do piwnicy :P

  32. aaana
    13 grudnia 2008 at 10:16 Odpowiedz

    fajnie ze z czosnkiem lepiej smakuje :) pewnie lepiej smierdzi!!!!

  33. goja
    31 grudnia 2008 at 11:30 Odpowiedz

    no to robimy

  34. kinga
    5 kwietnia 2009 at 19:42 Odpowiedz

    ja dodaje ser żółty w kostce pycha mniam !!! mniam !!! polecam tą sałatkę

  35. ALUŚKA
    22 sierpnia 2009 at 14:53 Odpowiedz

    Ta sałatka jest pyszna polecam ale ja jeszcze dodaje takie malutkie klopsiki;)

  36. Krzychu
    24 listopada 2009 at 18:45 Odpowiedz

    ja dodałem do tej salatki drobno posiekane papryczki piri piri by nadały ostrzejszego smaku

  37. kasia
    23 grudnia 2009 at 13:37 Odpowiedz

    pycha nie lubię papryki

  38. ich!
    28 grudnia 2009 at 09:40 Odpowiedz

    aaana, nie prawda ze smierdzi!
    z czosnkiem jest super. mam 15 lat, a te salatke juz robie xD
    dzis kupuje skladniki, bo ide do przyjaciolki na sylwestra i wlasnie ja robie ;)

  39. zdzisio
    3 kwietnia 2010 at 08:07 Odpowiedz

    salatka meksykanska jest najlepsza na swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  40. rozalinka
    3 kwietnia 2010 at 15:07 Odpowiedz

    mniam

  41. :(
    8 maja 2010 at 20:10 Odpowiedz

    lipa

  42. Elle
    16 listopada 2010 at 13:26 Odpowiedz

    i z kurczaczkiem :)))

  43. juju
    15 czerwca 2011 at 19:53 Odpowiedz

    ja potrzebuje na festiwal krajów. moja klasa wylosowała meksyk

  44. gosia
    14 października 2011 at 20:22 Odpowiedz

    mniam super wyszło

  45. Kara
    23 grudnia 2011 at 21:35 Odpowiedz

    to nie muj typ

  46. lukas
    30 grudnia 2011 at 15:30 Odpowiedz

    Wyszła pyszna. Zamiast sosu tabasco dodalem po prostu chilli – była ostrawa, ale ja taką lubię :)

  47. aga
    5 lutego 2012 at 21:55 Odpowiedz

    sałatka jest lepsza jak dodamy majonez :)

  48. jakub
    4 kwietnia 2012 at 10:06 Odpowiedz

    dobra była

  49. Ania
    16 listopada 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Pyszna, ja też dodałam nieco majonezu i tabasco nie żałowałam ;)

  50. Mirtka
    5 lipca 2013 at 09:25 Odpowiedz

    Z majonezem nieco łagodniejsza :)

Zostaw komentarz.

*