Polecamy

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska

Do przygotowania w zasadzie przez cały rok. Prawdziwa ozdoba stołu, z którą poradzi sobie każdy.

liczba porcji: 4

składniki:
puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, duża czerwona cebula, czerwona papryka, 3 korniszony, 3 pomidory, kilka kropel sosu tabasco, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżki octu winnego, bazylia, oregano, łyżka ketchupu, sól, pieprz do smaku.

przyrządzanie:

Odsączyć fasolę i kukurydzę. Cebulę, paprykę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Połączyć te składniki ze sobą. Przygotować sos z tabasco, oliwy, octu, ketchupu i ziół. Wymieszać z sałatką. Wstawić do lodówki. W tym czasie pomidory pokroić na cząstki – 8-ki lub 16-tki. Ułożyć w wieniec na obrzeżu półmiska. Lekko posolić. Na środek półmiska nałożyć przygotowaną sałatkę.

uwagi:
Można serwować jako przystawkę z dodatkiem białego pieczywa.

Podobne artykuły

50 Komentarzy

  1. hiv
    30 sierpnia 2005 at 15:38 Odpowiedz

    lubie ogórki:D

  2. Zyta
    28 września 2005 at 16:43 Odpowiedz

    salatka bardzo dobra

  3. krysia
    1 października 2005 at 16:42 Odpowiedz

    och,ach,ech wspaniała nawet krysia takiej nie robi

  4. asia
    4 października 2005 at 09:37 Odpowiedz

    pycha

  5. gosia
    8 października 2005 at 18:16 Odpowiedz

    a gdzie serek żółty starty na grubych oczkach????

  6. arkadio
    17 listopada 2005 at 22:47 Odpowiedz

    wspaniale ale gdzie polskie czerwone pomidory? te sa jakies bladziutkie i pewnie bez smaku, ale tego juz sie nie dowiemy…

  7. justynka
    30 grudnia 2005 at 20:06 Odpowiedz

    mmm…pycha!! ale ten pomysł z serkiem żółtym jest na prawde dobry!! smacznego:)

  8. sztygar
    10 stycznia 2006 at 17:26 Odpowiedz

    nie wiecie jak bedzie smakowac z przecierem pomodorowym zamiat keczupu, bo ja uzywam keczupu tylko do kiełbasy:)

  9. OLA
    18 marca 2006 at 10:26 Odpowiedz

    SUPER

  10. merdis
    5 kwietnia 2006 at 17:24 Odpowiedz

    Jest pyszna. Mojej dziewczynie naprawde bardzo smakowało. Polecam

  11. Boawentura Szorstki
    29 maja 2006 at 19:00 Odpowiedz

    hmmm jest przepyszna mniam
    DZIECIOM NEOSTRADY MOWIMY STANOWCZO NIE

  12. jasia
    24 czerwca 2006 at 15:50 Odpowiedz

    tak chwalicie, że spróbuję napewno!

  13. kucharz
    1 lipca 2006 at 15:23 Odpowiedz

    troche zbyt ostre

  14. gdzie alkohol
    28 września 2006 at 13:47 Odpowiedz

    ulla

  15. iza
    21 października 2006 at 18:06 Odpowiedz

    jest niezłe, pozdrawiam

  16. SZYCHA
    20 grudnia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    musi być pycha NA PEWNO SPRÓBUJE

  17. karola
    29 grudnia 2006 at 17:45 Odpowiedz

    salatka wspaniala.rzeczywiscie!palce lizac

  18. ziomal
    10 stycznia 2007 at 11:32 Odpowiedz

    siema

  19. Becia
    1 marca 2007 at 09:06 Odpowiedz

    dziesiaj ją będę robić :)

  20. szakal1010
    18 marca 2007 at 15:06 Odpowiedz

    rewelacja

  21. bezgłowy nick
    3 kwietnia 2007 at 16:33 Odpowiedz

    bez ananasa? gdzie tu meksyk

  22. Mona
    2 maja 2007 at 11:59 Odpowiedz

    Ciekawe gdzie teraz kupić korniszony ????? Ktoś ma pomysł????

  23. aga
    8 czerwca 2007 at 10:52 Odpowiedz

    dodajcie czosnek!!jest super!

  24. anita
    16 czerwca 2007 at 11:39 Odpowiedz

    korniszony w Meksyku…? Nie znoszę, kiedy na wydawałoby się poważnym kulinarnym portalu sadzi się takie typowo polskie babole.

  25. ela
    6 grudnia 2007 at 11:36 Odpowiedz

    dodaję pokrojoną fetę ,jest pyszne.To inna opcja sałatki

  26. gutkax1
    9 lutego 2008 at 09:59 Odpowiedz

    Pychotka ale ja daje jeszcze pokrojonego w kosteczke ananaska;)

  27. mario
    20 marca 2008 at 20:10 Odpowiedz

    jeszcze malutka cebulka i majonez

  28. RAHNAA
    30 maja 2008 at 17:22 Odpowiedz

    pychotka ! polecam!

  29. Majesia32
    30 czerwca 2008 at 07:32 Odpowiedz

    Dodaje,ananasa… bo co to za meksyk bez ananasa =]

  30. miras
    15 września 2008 at 21:14 Odpowiedz

    mario! ta cebulka to szalotka… i tak na boku to nie jest cebula bo to inny gatunek w ogólejest… ale sałateczka pychota nawet z „meksykańskimi” korniszonami;)

  31. :)
    22 listopada 2008 at 10:30 Odpowiedz

    Po korniszony idę do piwnicy :P

  32. aaana
    13 grudnia 2008 at 10:16 Odpowiedz

    fajnie ze z czosnkiem lepiej smakuje :) pewnie lepiej smierdzi!!!!

  33. goja
    31 grudnia 2008 at 11:30 Odpowiedz

    no to robimy

  34. kinga
    5 kwietnia 2009 at 19:42 Odpowiedz

    ja dodaje ser żółty w kostce pycha mniam !!! mniam !!! polecam tą sałatkę

  35. ALUŚKA
    22 sierpnia 2009 at 14:53 Odpowiedz

    Ta sałatka jest pyszna polecam ale ja jeszcze dodaje takie malutkie klopsiki;)

  36. Krzychu
    24 listopada 2009 at 18:45 Odpowiedz

    ja dodałem do tej salatki drobno posiekane papryczki piri piri by nadały ostrzejszego smaku

  37. kasia
    23 grudnia 2009 at 13:37 Odpowiedz

    pycha nie lubię papryki

  38. ich!
    28 grudnia 2009 at 09:40 Odpowiedz

    aaana, nie prawda ze smierdzi!
    z czosnkiem jest super. mam 15 lat, a te salatke juz robie xD
    dzis kupuje skladniki, bo ide do przyjaciolki na sylwestra i wlasnie ja robie ;)

  39. zdzisio
    3 kwietnia 2010 at 08:07 Odpowiedz

    salatka meksykanska jest najlepsza na swiecie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  40. rozalinka
    3 kwietnia 2010 at 15:07 Odpowiedz

    mniam

  41. :(
    8 maja 2010 at 20:10 Odpowiedz

    lipa

  42. Elle
    16 listopada 2010 at 13:26 Odpowiedz

    i z kurczaczkiem :)))

  43. juju
    15 czerwca 2011 at 19:53 Odpowiedz

    ja potrzebuje na festiwal krajów. moja klasa wylosowała meksyk

  44. gosia
    14 października 2011 at 20:22 Odpowiedz

    mniam super wyszło

  45. Kara
    23 grudnia 2011 at 21:35 Odpowiedz

    to nie muj typ

  46. lukas
    30 grudnia 2011 at 15:30 Odpowiedz

    Wyszła pyszna. Zamiast sosu tabasco dodalem po prostu chilli – była ostrawa, ale ja taką lubię :)

  47. aga
    5 lutego 2012 at 21:55 Odpowiedz

    sałatka jest lepsza jak dodamy majonez :)

  48. jakub
    4 kwietnia 2012 at 10:06 Odpowiedz

    dobra była

  49. Ania
    16 listopada 2012 at 21:17 Odpowiedz

    Pyszna, ja też dodałam nieco majonezu i tabasco nie żałowałam ;)

  50. Mirtka
    5 lipca 2013 at 09:25 Odpowiedz

    Z majonezem nieco łagodniejsza :)

Zostaw komentarz.

*