Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Sałatka szefa

Bardzo znana amerykańska sałatka, której najważniejszym składnikiem jest sałata lodowa

przepis z kuchni: amerykańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 8

składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 małe marchewki
3 jaja na twardo
2 pomidory
1 duża czerowna cebula
pól ogórka
200 g wędzonego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki cotu winnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Jaja ugotować na twardo w wodzie z odrobiną soli, ostudzić. Sałatę umyć, ouszyć i posiekać. Marchewki i ogórka obrać i wraz z serem pokroić w cienkie słupki. Pomidory pokroić w ósemki, a cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie te składniki wrzucić do dużej misy. Do słoika wlać ocet, dodać nieco soli, zakręcić i dokładniew wymieszać. Następnie dodać oliwę i przeciśnięty przez praske ząbek czosnku. Ponownie energicznie wymieszać, aby powstał sos winegret. Sosem polać sałatkę, wymieszać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jaja.

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. macka
    22 lutego 2006 at 18:44 Odpowiedz

    :))))))))))))))))))))))))))

  2. panteras
    30 maja 2006 at 18:02 Odpowiedz

    oo tak pychota, do tego warto tez dodac np. grzanki i kawalki kurczaka

  3. ???
    3 czerwca 2006 at 13:18 Odpowiedz

    ogórek to ma być surowy czy kiszony ?

  4. Palce_lizać
    5 czerwca 2006 at 13:29 Odpowiedz

    Ogórek zdecydowanie świeży

  5. Alola
    2 lipca 2006 at 17:39 Odpowiedz

    Czy może być zwykła sałata??

  6. Tak
    2 lipca 2006 at 17:51 Odpowiedz

    Ja myślę że tak!!!

  7. ?
    3 lipca 2006 at 12:16 Odpowiedz

    a ser moze byc zwykly ?

  8. Palce_lizać
    3 lipca 2006 at 18:13 Odpowiedz

    lepiej dać wędzony ;-) ale w ostateczoności może być i ten

  9. Busz
    21 października 2006 at 10:56 Odpowiedz

    w ameryce nie znaja kiszonych ogorkow….

  10. KASIUUULA
    27 października 2006 at 20:22 Odpowiedz

    a ta marchewka to nie ugotowana? ma być taka twarda?????????????????????????????????

  11. anulka
    13 stycznia 2007 at 18:12 Odpowiedz

    nawet tego nie jedzcie

  12. :)
    17 marca 2007 at 08:27 Odpowiedz

    w ameryce znaja ogorki kiszone ale ty chyba nie znasz ameryki

  13. beny
    3 grudnia 2007 at 19:59 Odpowiedz

    nie dobra ta sałatka oni nie znaja sie na gotowaniu

  14. Edzia
    18 marca 2008 at 18:42 Odpowiedz

    Ta sałatka nie jest wcale nie smaczna i czy kazda musi być z OGÓRKIEM KISZONYM!!!

  15. oli
    5 sierpnia 2008 at 14:27 Odpowiedz

    pychotka !!!!!!!!!!!

  16. Sam
    18 listopada 2008 at 14:02 Odpowiedz

    W Ameryce znają się na jedzeniu a jeśli wam nie smakuje to nie znacie sie na jedzeniu !!!

  17. isiok
    19 marca 2009 at 16:43 Odpowiedz

    weronice też nie smakowało

  18. kasia
    25 stycznia 2010 at 21:15 Odpowiedz

    ja robię innaczej sałata zielona , pomidor ogórek , szynka, kurczak ser Emmentaler , sos szef, 1 jajo w cwiartke .

  19. Agcia:)
    16 marca 2010 at 11:07 Odpowiedz

    salatka extra ale dobra na jeden dzien

  20. izka
    30 marca 2010 at 00:45 Odpowiedz

    ta salata jest przepyszna, i chodzi tu o ogorka zielonego a nie kiszonego a sos tez mozna uzyc koperkowy knora

  21. Fett
    25 stycznia 2011 at 19:45 Odpowiedz

    Mieszanie w jednej potrawie ogórka z pomidorem nie jest dobrym pomysłem.

  22. kiniaaaaa
    23 kwietnia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    fajna:)

  23. Pytajnik???
    4 kwietnia 2012 at 14:40 Odpowiedz

    czy można użyć sera fety ;p

Zostaw komentarz.

*