Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Sałatka szefa

Bardzo znana amerykańska sałatka, której najważniejszym składnikiem jest sałata lodowa

przepis z kuchni: amerykańskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 8

składniki:
1 główka sałaty lodowej
2 małe marchewki
3 jaja na twardo
2 pomidory
1 duża czerowna cebula
pól ogórka
200 g wędzonego sera
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki cotu winnego
ząbek czosnku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Jaja ugotować na twardo w wodzie z odrobiną soli, ostudzić. Sałatę umyć, ouszyć i posiekać. Marchewki i ogórka obrać i wraz z serem pokroić w cienkie słupki. Pomidory pokroić w ósemki, a cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie piórka. Wszystkie te składniki wrzucić do dużej misy. Do słoika wlać ocet, dodać nieco soli, zakręcić i dokładniew wymieszać. Następnie dodać oliwę i przeciśnięty przez praske ząbek czosnku. Ponownie energicznie wymieszać, aby powstał sos winegret. Sosem polać sałatkę, wymieszać, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jaja.

Podobne artykuły

23 Komentarzy

  1. macka
    22 lutego 2006 at 18:44 Odpowiedz

    :))))))))))))))))))))))))))

  2. panteras
    30 maja 2006 at 18:02 Odpowiedz

    oo tak pychota, do tego warto tez dodac np. grzanki i kawalki kurczaka

  3. ???
    3 czerwca 2006 at 13:18 Odpowiedz

    ogórek to ma być surowy czy kiszony ?

  4. Palce_lizać
    5 czerwca 2006 at 13:29 Odpowiedz

    Ogórek zdecydowanie świeży

  5. Alola
    2 lipca 2006 at 17:39 Odpowiedz

    Czy może być zwykła sałata??

  6. Tak
    2 lipca 2006 at 17:51 Odpowiedz

    Ja myślę że tak!!!

  7. ?
    3 lipca 2006 at 12:16 Odpowiedz

    a ser moze byc zwykly ?

  8. Palce_lizać
    3 lipca 2006 at 18:13 Odpowiedz

    lepiej dać wędzony ;-) ale w ostateczoności może być i ten

  9. Busz
    21 października 2006 at 10:56 Odpowiedz

    w ameryce nie znaja kiszonych ogorkow….

  10. KASIUUULA
    27 października 2006 at 20:22 Odpowiedz

    a ta marchewka to nie ugotowana? ma być taka twarda?????????????????????????????????

  11. anulka
    13 stycznia 2007 at 18:12 Odpowiedz

    nawet tego nie jedzcie

  12. :)
    17 marca 2007 at 08:27 Odpowiedz

    w ameryce znaja ogorki kiszone ale ty chyba nie znasz ameryki

  13. beny
    3 grudnia 2007 at 19:59 Odpowiedz

    nie dobra ta sałatka oni nie znaja sie na gotowaniu

  14. Edzia
    18 marca 2008 at 18:42 Odpowiedz

    Ta sałatka nie jest wcale nie smaczna i czy kazda musi być z OGÓRKIEM KISZONYM!!!

  15. oli
    5 sierpnia 2008 at 14:27 Odpowiedz

    pychotka !!!!!!!!!!!

  16. Sam
    18 listopada 2008 at 14:02 Odpowiedz

    W Ameryce znają się na jedzeniu a jeśli wam nie smakuje to nie znacie sie na jedzeniu !!!

  17. isiok
    19 marca 2009 at 16:43 Odpowiedz

    weronice też nie smakowało

  18. kasia
    25 stycznia 2010 at 21:15 Odpowiedz

    ja robię innaczej sałata zielona , pomidor ogórek , szynka, kurczak ser Emmentaler , sos szef, 1 jajo w cwiartke .

  19. Agcia:)
    16 marca 2010 at 11:07 Odpowiedz

    salatka extra ale dobra na jeden dzien

  20. izka
    30 marca 2010 at 00:45 Odpowiedz

    ta salata jest przepyszna, i chodzi tu o ogorka zielonego a nie kiszonego a sos tez mozna uzyc koperkowy knora

  21. Fett
    25 stycznia 2011 at 19:45 Odpowiedz

    Mieszanie w jednej potrawie ogórka z pomidorem nie jest dobrym pomysłem.

  22. kiniaaaaa
    23 kwietnia 2011 at 11:35 Odpowiedz

    fajna:)

  23. Pytajnik???
    4 kwietnia 2012 at 14:40 Odpowiedz

    czy można użyć sera fety ;p

Zostaw komentarz.

*