Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Łosoś pieczony z zielonym pieprzem

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Szpinak zapiekany serem pleśniowym

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

5 porad kulinarnych – ŁĄCZENIE PRODUKTÓW

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Tartaletki z pieczarkami i serem gorgonzolą

Domowe bułeczki cynamonowe

Domowe bułeczki cynamonowe

Brushetta z pomidorami i bazylią

Brushetta z pomidorami i bazylią

Zupa krem z ziemniaków

Zupa krem z ziemniaków

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

Bułeczki pizzowe – szybka przekąska

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

8 porad kulinarnych dotyczących WARZYW, SMAŻENIA

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Jak zrobić prawdziwy domowy makaron?

Szybkie babeczki bananowe

Szybkie babeczki bananowe

Kapuśniaczki prosty przepis

Kapuśniaczki prosty przepis

Domowy groszek ptysiowy

Domowy groszek ptysiowy

Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

Szybkie ciasto pomarańczowe

Szybkie ciasto pomarańczowe

Sałatka warstwowa z kalafiorem

Niewyszukane, łatwo dostępne składniki,a efekt naprawdę interesujący

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w dużą kostkę.
Z majonezu, musztardy, oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

loading...

37 Komentarzy

  1. zocha
    18 czerwca 2006 at 09:56 Odpowiedz

    jest bardzo dobra

  2. Anonim
    20 czerwca 2006 at 10:55 Odpowiedz

    musze sprobować

  3. Anusia
    28 czerwca 2006 at 22:18 Odpowiedz

    Sprawdzona i pyszna sama i do wszystkiego np do grillowanego mięska, z takim tylko wyjątkiem, że zamiast szczypiorku dodaję koperek, a całość mieszam. Polecam!!

  4. lena
    30 czerwca 2006 at 10:06 Odpowiedz

    na dużym płaskim półmisku układam kalafior, pomiędzy różyczki kalafiora ćwiartki pomidora, ćwiartki jajaka, wszystko zalewam sosem i posypuję bardzo dużą ilościa szczypiorku. To samo, ale lepiej się nabiera i ładniej wyglada. Smacznego

  5. :)
    30 czerwca 2006 at 19:47 Odpowiedz

    Rownie dobra jest z brokułem… zamiast kalafiora dajemy brokuły… polecam

  6. doda
    5 lipca 2006 at 23:01 Odpowiedz

    dodalam do niej zielonego ogorka i nie dodalam musztardy.pychotka!!!!!!!!!!!!!!

  7. Żaneta
    10 lipca 2006 at 09:59 Odpowiedz

    Jest pyszna! Poprostu PALCE LIZAĆ!

  8. traker001
    14 lipca 2006 at 12:01 Odpowiedz

    wszystko zrobilem zgodnie z opisem i przyznaje ze jest bardzo pyszne..kocham wloska kuchnie i włoszki

  9. lola
    14 lipca 2006 at 21:35 Odpowiedz

    ja przekładam w przejrzystym naczyniu cząstki pomidora, różyczki brokuła i jajka i polewam sosem z majonezu + sos do mizerii np.Knorr.Ładnie wygląda, a jak smakuje ! Polecam

  10. Iwcia
    15 lipca 2006 at 14:27 Odpowiedz

    ja dodaje do sosu czosnku!! Poprostu PYCHA!! Spróbujcie!!! Polecam

  11. Argo
    27 września 2006 at 14:52 Odpowiedz

    własnie robie :) wasze komenty mi zaostrzyly aptyt:D

  12. ania
    6 października 2006 at 11:01 Odpowiedz

    dodaję jeszcze cebulkę i kukurydze, a jemy ją często do wszystkiego

  13. pang
    29 października 2006 at 11:29 Odpowiedz

    Ta sałatka to marzenie \” Szumana\”.

  14. hanako
    29 października 2006 at 13:39 Odpowiedz

    ta salatka jest pyszna, ale z surowym kalafiorem, trzeba go tylko spazyc na sicie.

  15. milo
    25 listopada 2006 at 11:09 Odpowiedz

    w jakich proporcjach zmieszac majonez musztarde i olej by wyszedl sos?

  16. lidusia
    10 maja 2007 at 15:33 Odpowiedz

    jeszcze nie robiłam ale już po opisie widze że superrrr! uwielbiam kalafior!

  17. agusia
    2 listopada 2007 at 01:35 Odpowiedz

    sos mieszaj tak jak pisze: 3 lyzki majo, 1lyzka musztardy i 2 lyzki oleju:)
    Pychota salatka. Uwielbiam z brokulami!!

  18. Figura
    14 czerwca 2008 at 14:29 Odpowiedz

    d^accordo! :)

  19. Ania
    26 czerwca 2008 at 22:15 Odpowiedz

    Wygląda z przepisu że dobra ale żeby się upewnić trzeba zrobić.Dodam też cebulkę bo lubię.CZosnku troszeczkę żeby nie wyszła z tego kiełbasa.

  20. Donia
    14 sierpnia 2008 at 20:33 Odpowiedz

    Sałatka naprawdę super, zarówno śniadaniowa jak i na wystawne przyjęcie, ja do tej sałatki dodaję jeszcze ogórek świeży i szczyptę cukru do smaku.Pozdrawiam wszystkich smakoszy sałatki kalafiorowej.Polecam i smacznego życzę.

  21. grazyna
    13 czerwca 2009 at 20:58 Odpowiedz

    Ja zaraz też sie skuszę

  22. Dana
    30 czerwca 2009 at 09:18 Odpowiedz

    dziś spróbuję, na pewno pychaaa……………….

  23. ASia
    30 czerwca 2009 at 18:51 Odpowiedz

    Pycha!!! Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszła mi bardzo smaczna, pozywna sałatka.

  24. robala
    13 sierpnia 2010 at 20:52 Odpowiedz

    kobitki wierze wam na słowo jutro ja zrobie najwyzej mnie zona z domu wyrzuci ale raz sie zywe ale nieraz sie zeni papa

  25. bessi
    15 września 2010 at 10:58 Odpowiedz

    ja robię pewne zmiany w powyższym przepisie. Ja robię sos czosnkowy do niej. I dodaję na jajka kukurydzę żeby trochę dosłodzić tą sałatkę :))

  26. irena
    2 listopada 2010 at 16:38 Odpowiedz

    sałatka super polecam i życze smacznego

  27. asia
    2 listopada 2010 at 16:47 Odpowiedz

    napewno smaczna zaraz wypróbuję

  28. agula
    15 listopada 2010 at 19:37 Odpowiedz

    Jadłam kiedyś u znajomej jest pyszna w wolnej chwili na pewno zrobię:) Tyle czasu szukałam przepisu aż znalazłam:P

  29. sasetka
    14 czerwca 2011 at 13:28 Odpowiedz

    brzmi smakowicie zrobię dziś pozdrawiam

  30. sasetka
    18 czerwca 2011 at 00:03 Odpowiedz

    sałatka super

  31. ksk
    13 sierpnia 2011 at 13:26 Odpowiedz

    salatka Dobra;);D

  32. Lusia&dan
    19 listopada 2011 at 17:36 Odpowiedz

    robie,a dan lezy

  33. Barbara
    26 maja 2012 at 12:33 Odpowiedz

    Od zawsze robię tę sałatkę , ztym, że zamiast pomidora daję ananasa z puszki pokrojonego w kawałki Też pyszna, polecam .

  34. kozuchov
    1 lipca 2012 at 17:24 Odpowiedz

    Ide po produkty i do roboty

  35. klaudia
    30 marca 2013 at 16:55 Odpowiedz

    Bardzo pyszna.Polecam

  36. iwona
    30 października 2013 at 12:27 Odpowiedz

    super wszystkim smakowala:)

  37. Yappy
    10 czerwca 2014 at 18:40 Odpowiedz

    Ja robię troszkę inaczej 😀 do kalafiora dodaję jajka, pomidora i ogórka konserwowanego oraz trochę koperku i dużo zielonej cebulki. Wszystko mieszam z sosen na bazie jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem sporej ilości świeżego czosnku, soli i pieprzu. Szybko, tanio, PYCHA!

Zostaw komentarz.

*