Polecamy

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Sałatka z awokado i papryką

Pyszna sałatka o intensywnym smaku, której receptura wywodzi się z Meksyku

przepis z kuchni: meksykańskiej

czas: 15 minut

liczba porcji: 2

składniki:
1 dojrzałe awokado
1 zółta paryka
1 papryczka chilli
10 pomidorków koktajlowych
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
sól, świezo zmielony pieprz
sok z ćwiartki cytryny

przyrządzanie:

Awokado przekroić na pół, delikanie wyjąć pestkę zdjąć skórkę. Pokroić na dość cienkie plasterki. skropić sokiem z cytryny. Pomidory przekroić na połówki i ułożyć na awokado. Papryke pokroić w paski, a chilli w drobne kawałeczki, cebulę zaś w piórka i również rozłożyć na półmisku. Z oliwy i octu przygotować sos, którym polać sałatkę. delikanie posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

uwagi:

Sałatka doskonale komponuje się z kukurydzianymi chipsami nachos.

Podobne artykuły

19 Komentarzy

  1. A&A
    30 grudnia 2005 at 22:08 Odpowiedz

    ochyda

  2. łasica
    18 stycznia 2007 at 13:24 Odpowiedz

    Piszemy: \”ohyda\” – przez samo \”h\”, matole!!! Ludzie, nauczcie się wreszcie pisać po polsku, bo mnie szlag trafia, jak to czytam!!! a sałatka bardzo ciekawa, pyyyycha:)))

  3. 1raz
    22 stycznia 2007 at 17:16 Odpowiedz

    hehe zakupiłem 2 awokado… ohyda nawet z chlebem i sokiem z cytryny!! Teraz szukam przepisów aby wiedzieć co zrobic z tym 2. Sałatka brzmi smakowicie :-). Fajnie, że jest cos takiego jak net i takie strony jak ta. pozdrawiam

  4. dd
    15 lutego 2007 at 17:25 Odpowiedz

    awokado pysznie smakuje z winem wytrawnym.
    Tuz przed rozlaniem wina, obieramy awokado ze skórki, usuwamy pestke i kroimy na małe kawałki…pcha :)

  5. boza
    4 marca 2007 at 16:02 Odpowiedz

    cool sałatkajedzcie pszez cały rok!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. aska
    29 marca 2007 at 16:28 Odpowiedz

    ohyda ohyda ohyda ohyda ohyda ohyda ohyda a sałatka pycha;];];];];];];];];]

  7. terka
    4 kwietnia 2007 at 22:05 Odpowiedz

    awokado jest super,trzeba je rozetrzeć dodać sprasowany czosnek,trochę soli i oliwki z oliwek.

  8. nobadyone
    27 maja 2007 at 15:39 Odpowiedz

    ty łasica słyszałaś o czymś takim jak dysleksja???p.s. awokado to tragedia smakowa ze względu na zawartosć tłuszczu,Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła.

  9. Iwona
    15 czerwca 2007 at 11:41 Odpowiedz

    Awokado jest bardzo zdrowe nobadyone jak byś troszkę poczytała, to byś wiedziała ,że awokado owszem ma dużo tłuszczu ale nienasyconego czyli bardzo zdrowego dla organizmu i polecanego nawet dla osób odchudzających się. Oczywiście powinnyśmy je jeść w ograniczonych ilościach. A sałateczka pycha!!!!!

  10. nowa
    15 stycznia 2008 at 18:20 Odpowiedz

    polaczenie awokado z kurczakiem jest super,a salatka…moze byc.

  11. amelia
    28 grudnia 2008 at 12:33 Odpowiedz

    Łasico!! trochę tolerancji to nie forum gramatyczne tylko kulinarne!! Nie każdy jest takim erudytą jak Ty!!
    Wracając do awokado szukam sprawdzonych przepisów bo kupiłam kilka sztuk i nie mam pomysłu co z nimi zrobić:(

  12. ave fekal
    26 września 2009 at 19:15 Odpowiedz

    jadłem taka sałatke we francji składniki te same plus ogórek chyba ale nie pamietam, nie pamietam tez sosu ale chyba cos pod vinegred czyli by sie zgadzał prtawie.Sałatka naprawde zajebista!!! pucha!!

  13. kasiek12
    6 lutego 2010 at 21:55 Odpowiedz

    ja bardzo lubie wyjadac lyzeczka awokado z majonezem lub do kanapek tylko musi byc dojzale

  14. sałatka
    4 lutego 2011 at 16:09 Odpowiedz

    sałatka pyszna mniam mniam
    a pycha to jest 1 grzech łasica lol

  15. yQouGHad
    27 lipca 2011 at 00:50 Odpowiedz

    Super excited to see more of this kind of stuff olnine.

  16. Ika
    19 listopada 2011 at 14:38 Odpowiedz

    A ja właśnie mam zrobić taką sałatkę pierwszy raz ciekawe czy mężowi będzie smakowała

  17. xfhDFMiNrXQ
    10 lutego 2012 at 09:21 Odpowiedz

    Ab fab my gooldy man.

  18. aRUxtVqFyXb
    10 marca 2012 at 19:02 Odpowiedz

    Your posting is absoltuley on the point!

  19. nigdywiecej
    18 maja 2014 at 08:33 Odpowiedz

    może to i zdrowe, ale szkoda życia na jedzenie takich ohydztw

Zostaw komentarz.

*