Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Brokuły doskonale łączą się z uprażonymi ziarnami słonecznika - oprócz nich proponujemy dodać wędzony żółty ser oraz pomidory.

czas: 30 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 brokuł
3  pomidory
20 dag wędzonego żółtego sera
1 cebula
3 łyżki ziaren słonecznika
1 dymka ze szcypiorkiem
po 2 łyżki majonezu oraz jogurtu naturalnego
śol, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 – 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą. Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając. Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

Podobne artykuły

21 Komentarzy

  1. Anonim
    9 czerwca 2006 at 16:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, jak wszystkie dania wymyślone przez MC :)

  2. sałatkozerca
    27 czerwca 2006 at 14:02 Odpowiedz

    sałatka mile zaskakuje

  3. blu2
    7 września 2006 at 13:31 Odpowiedz

    Fantastyczna sałatka!!

  4. emika
    16 listopada 2006 at 15:45 Odpowiedz

    zapowiada sie smakowicie napewno wyprubuje przepis

  5. luk
    27 listopada 2007 at 00:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, wszystkim dla których ją zrobiłem bardzo smakowała, składniki bardzo dobrze do siebie pasują.

  6. mada
    30 grudnia 2007 at 18:57 Odpowiedz

    zamiast wędzonego sera polecam dodać ser feta- smakuje wyśmienicie!!!

  7. lola
    18 marca 2008 at 21:10 Odpowiedz

    super salacinka palce polizac

  8. Ela
    22 marca 2008 at 20:22 Odpowiedz

    połowę sałatki polałam sosem jak jest w przepisie, pozostałą część wymieszałam z sosem do którego dodałam ząbek czosnku, była równie pyszna!

  9. zryciuch
    17 kwietnia 2008 at 18:42 Odpowiedz

    sałatka rewelacyjna,zrobiłam na imprezkę,wszystkim smakowała i chcieli przepis:)

  10. magda
    23 czerwca 2008 at 21:49 Odpowiedz

    mi osobiście nie smakowała. nie polecam

  11. gosia
    5 sierpnia 2008 at 11:19 Odpowiedz

    jadłam podobną lecz z jajkami i fasolka czerwona SUPER!

  12. Agnieszka
    12 marca 2009 at 00:05 Odpowiedz

    sałatka-extra!!! wszystkim moim gosciom baardzo smakowala… a ten prazony słonecznik,super..w końcu cos innego.

  13. irena
    31 marca 2009 at 14:48 Odpowiedz

    salatka jest super

  14. miki
    7 kwietnia 2009 at 22:47 Odpowiedz

    bardziej pasuje ser Feta aczkolwiek wedle uznania i smaku…natomiast do sosu warto dodać zgnieciony ząbek czosnku przez to sos jest bardziej aromatyczny :)… życzę smacznego:)…

  15. mmm
    29 marca 2010 at 14:35 Odpowiedz

    zamiast sera wedzonego dałam ser mozarella palce lizac!!!!!

  16. aga
    13 kwietnia 2011 at 15:03 Odpowiedz

    pyszne i wysmienite

  17. 58
    18 maja 2011 at 21:56 Odpowiedz

    znam salatke smak bardzo dobry

  18. Madzia.
    29 października 2011 at 11:23 Odpowiedz

    Jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj mam zamiar spróbować : D

  19. aga
    4 kwietnia 2012 at 10:57 Odpowiedz

    zamiast sera polecam wędzoną szynkę lub usmażony na patelni wędzony boczek i odrobinę czosnku PYCHA

  20. kajcza
    5 lutego 2013 at 21:34 Odpowiedz

    Po prostu rewelacyjna polecam !!!!

  21. mag
    1 marca 2013 at 10:02 Odpowiedz

    jest super

Zostaw komentarz.

*