Polecamy

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Brokuły doskonale łączą się z uprażonymi ziarnami słonecznika - oprócz nich proponujemy dodać wędzony żółty ser oraz pomidory.

czas: 30 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 brokuł
3  pomidory
20 dag wędzonego żółtego sera
1 cebula
3 łyżki ziaren słonecznika
1 dymka ze szcypiorkiem
po 2 łyżki majonezu oraz jogurtu naturalnego
śol, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 – 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą. Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając. Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

Podobne artykuły

21 Komentarzy

  1. Anonim
    9 czerwca 2006 at 16:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, jak wszystkie dania wymyślone przez MC :)

  2. sałatkozerca
    27 czerwca 2006 at 14:02 Odpowiedz

    sałatka mile zaskakuje

  3. blu2
    7 września 2006 at 13:31 Odpowiedz

    Fantastyczna sałatka!!

  4. emika
    16 listopada 2006 at 15:45 Odpowiedz

    zapowiada sie smakowicie napewno wyprubuje przepis

  5. luk
    27 listopada 2007 at 00:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, wszystkim dla których ją zrobiłem bardzo smakowała, składniki bardzo dobrze do siebie pasują.

  6. mada
    30 grudnia 2007 at 18:57 Odpowiedz

    zamiast wędzonego sera polecam dodać ser feta- smakuje wyśmienicie!!!

  7. lola
    18 marca 2008 at 21:10 Odpowiedz

    super salacinka palce polizac

  8. Ela
    22 marca 2008 at 20:22 Odpowiedz

    połowę sałatki polałam sosem jak jest w przepisie, pozostałą część wymieszałam z sosem do którego dodałam ząbek czosnku, była równie pyszna!

  9. zryciuch
    17 kwietnia 2008 at 18:42 Odpowiedz

    sałatka rewelacyjna,zrobiłam na imprezkę,wszystkim smakowała i chcieli przepis:)

  10. magda
    23 czerwca 2008 at 21:49 Odpowiedz

    mi osobiście nie smakowała. nie polecam

  11. gosia
    5 sierpnia 2008 at 11:19 Odpowiedz

    jadłam podobną lecz z jajkami i fasolka czerwona SUPER!

  12. Agnieszka
    12 marca 2009 at 00:05 Odpowiedz

    sałatka-extra!!! wszystkim moim gosciom baardzo smakowala… a ten prazony słonecznik,super..w końcu cos innego.

  13. irena
    31 marca 2009 at 14:48 Odpowiedz

    salatka jest super

  14. miki
    7 kwietnia 2009 at 22:47 Odpowiedz

    bardziej pasuje ser Feta aczkolwiek wedle uznania i smaku…natomiast do sosu warto dodać zgnieciony ząbek czosnku przez to sos jest bardziej aromatyczny :)… życzę smacznego:)…

  15. mmm
    29 marca 2010 at 14:35 Odpowiedz

    zamiast sera wedzonego dałam ser mozarella palce lizac!!!!!

  16. aga
    13 kwietnia 2011 at 15:03 Odpowiedz

    pyszne i wysmienite

  17. 58
    18 maja 2011 at 21:56 Odpowiedz

    znam salatke smak bardzo dobry

  18. Madzia.
    29 października 2011 at 11:23 Odpowiedz

    Jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj mam zamiar spróbować : D

  19. aga
    4 kwietnia 2012 at 10:57 Odpowiedz

    zamiast sera polecam wędzoną szynkę lub usmażony na patelni wędzony boczek i odrobinę czosnku PYCHA

  20. kajcza
    5 lutego 2013 at 21:34 Odpowiedz

    Po prostu rewelacyjna polecam !!!!

  21. mag
    1 marca 2013 at 10:02 Odpowiedz

    jest super

Zostaw komentarz.

*