Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika

Brokuły doskonale łączą się z uprażonymi ziarnami słonecznika - oprócz nich proponujemy dodać wędzony żółty ser oraz pomidory.

czas: 30 minut

liczba porcji: 6

składniki:
1 brokuł
3  pomidory
20 dag wędzonego żółtego sera
1 cebula
3 łyżki ziaren słonecznika
1 dymka ze szcypiorkiem
po 2 łyżki majonezu oraz jogurtu naturalnego
śol, świeżo zmielony pieprz

przyrządzanie:

Brokuły umyć, przez ok. 10 minut moczyć w osolonej wodzie, a następnie odsączyć. Podzielić na różyczki i blanszować przez 2 – 3 minuty we wrzątku, a po odsączeniu przelać zimną wodą. Ser pokroić w centymetrową kostkę, a pomidory w ósemki, które następnie przekroić na połówki, cebulę zaś (bez szczypiorku) drobno posiekać. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowanym z majonezu, jogurtu oraz soli i pieprzu sosem, nie mieszając. Ziarna słonecznika uprażyć przez 2 minuty na suchej patelni, posypać nimi i pokrojonym szczypiorkiem sałatkę.

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. Anonim
    9 czerwca 2006 at 16:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, jak wszystkie dania wymyślone przez MC :)

  2. sałatkozerca
    27 czerwca 2006 at 14:02 Odpowiedz

    sałatka mile zaskakuje

  3. blu2
    7 września 2006 at 13:31 Odpowiedz

    Fantastyczna sałatka!!

  4. emika
    16 listopada 2006 at 15:45 Odpowiedz

    zapowiada sie smakowicie napewno wyprubuje przepis

  5. luk
    27 listopada 2007 at 00:30 Odpowiedz

    Sałatka rewelacyjna, wszystkim dla których ją zrobiłem bardzo smakowała, składniki bardzo dobrze do siebie pasują.

  6. mada
    30 grudnia 2007 at 18:57 Odpowiedz

    zamiast wędzonego sera polecam dodać ser feta- smakuje wyśmienicie!!!

  7. lola
    18 marca 2008 at 21:10 Odpowiedz

    super salacinka palce polizac

  8. Ela
    22 marca 2008 at 20:22 Odpowiedz

    połowę sałatki polałam sosem jak jest w przepisie, pozostałą część wymieszałam z sosem do którego dodałam ząbek czosnku, była równie pyszna!

  9. zryciuch
    17 kwietnia 2008 at 18:42 Odpowiedz

    sałatka rewelacyjna,zrobiłam na imprezkę,wszystkim smakowała i chcieli przepis:)

  10. magda
    23 czerwca 2008 at 21:49 Odpowiedz

    mi osobiście nie smakowała. nie polecam

  11. gosia
    5 sierpnia 2008 at 11:19 Odpowiedz

    jadłam podobną lecz z jajkami i fasolka czerwona SUPER!

  12. Agnieszka
    12 marca 2009 at 00:05 Odpowiedz

    sałatka-extra!!! wszystkim moim gosciom baardzo smakowala… a ten prazony słonecznik,super..w końcu cos innego.

  13. irena
    31 marca 2009 at 14:48 Odpowiedz

    salatka jest super

  14. miki
    7 kwietnia 2009 at 22:47 Odpowiedz

    bardziej pasuje ser Feta aczkolwiek wedle uznania i smaku…natomiast do sosu warto dodać zgnieciony ząbek czosnku przez to sos jest bardziej aromatyczny :)… życzę smacznego:)…

  15. mmm
    29 marca 2010 at 14:35 Odpowiedz

    zamiast sera wedzonego dałam ser mozarella palce lizac!!!!!

  16. aga
    13 kwietnia 2011 at 15:03 Odpowiedz

    pyszne i wysmienite

  17. 58
    18 maja 2011 at 21:56 Odpowiedz

    znam salatke smak bardzo dobry

  18. Madzia.
    29 października 2011 at 11:23 Odpowiedz

    Jeszcze nie jadłam, ale dzisiaj mam zamiar spróbować : D

  19. rIAGmrsHIp
    11 marca 2012 at 13:56 Odpowiedz

    Idealnie nadaje się do picia na bnakolie. Muszę przyznać rację przedmf3wcy na tym blogu można znaleźć przepisy proste i niezawodne!

  20. aga
    4 kwietnia 2012 at 10:57 Odpowiedz

    zamiast sera polecam wędzoną szynkę lub usmażony na patelni wędzony boczek i odrobinę czosnku PYCHA

  21. TBBTnjPQfLLauNIsqIt
    20 kwietnia 2012 at 15:34 Odpowiedz

    pisze:Zastosowanie soli w kuchni wyajde się być w zasadzie nieograniczone. Z powodu swego bakteriobf3jczego działania, często bywa składnikiem konserwującym szybko psującą się żywność. Wpływa także na wyodrębnienie się smaku i koloru potrawy. Zapobiega utracie znajdujących się w warzywach i mięsie soli mineralnych, podczas gotowania.Należy jednak pamiętać aby z solą nie przesadzać i starać się zmniejszać jej ilość poprzez zastosowanie innych przypraw, ja lubię zamiast większej ilości soli dodać magi w zasadzie mf3głbym ją (magę) dodawać do wszystkiego, no oprf3cz kanapek

  22. kajcza
    5 lutego 2013 at 21:34 Odpowiedz

    Po prostu rewelacyjna polecam !!!!

  23. kajcza
    5 lutego 2013 at 21:34 Odpowiedz

    Po prostu rewelacyjna polecam !!!!

  24. mag
    1 marca 2013 at 10:02 Odpowiedz

    jest super

Zostaw komentarz.

*