Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Kremowa zupa paprykowa

Kremowa zupa paprykowa

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Wołowina pieczona w czerwonym winie

Chrupiący deser z jabłek

Chrupiący deser z jabłek

Krem z brokułów z serem pleśniowym

Krem z brokułów z serem pleśniowym

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

15 przydatnych narzędzi w kuchni, o których nigdy nie wiedziałaś!

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Tort mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Sałatka z fetą

Sałatka podobna do greckiej Horiatiki, lecz przygotowywana dla wszystkich biesiadników w dużej misie z dodatkiem sałaty

przepis z kuchni: greckiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka kruchej sałaty
1 mały ogórek
2 pomidory
pół strąka papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego
1 łyżka świeżych posiekanych ziół

przyrządzanie:

Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a nastepnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła.

Podobne artykuły

105 Komentarzy

  1. baletnica
    26 listopada 2005 at 16:15 Odpowiedz

    mi chodziło o Grecki pierożki z fetą a nie o salatkę???

  2. hern
    27 stycznia 2006 at 11:24 Odpowiedz

    jadlem to z żoną w restauracji i jest smaczne :) , a szukalem przepisu zeby zrobic samemu, chodzilo mi glownie o sklad sosu (olowe i ocet winny wyczulem, ale chcialem sie upewnic co jeszcze

  3. bobi
    28 stycznia 2006 at 14:11 Odpowiedz

    o jakie dokładnie ziopła chodzi?

  4. Anonim
    28 stycznia 2006 at 14:17 Odpowiedz

    oczywiście chodziło mi o zioła:)

  5. Palce_lizać
    28 stycznia 2006 at 14:28 Odpowiedz

    Głównie to bazylia i tymianek. Ale mozna według smaku dodac i innych…

  6. baj
    31 stycznia 2006 at 17:15 Odpowiedz

    najlepsze zioła prowensalskie

  7. marzena
    24 lutego 2006 at 17:41 Odpowiedz

    slatka suuper smaczna i jeszcze grzenki dfo tego mniam.a ziola i przyprawy mozna dodawac wegłóg wlasnego smaku

  8. JLoaf
    28 lutego 2006 at 11:09 Odpowiedz

    Zamiast octu winnego polecam użycie octu balsamicznego. Do sosu można dodać łyżeczkę miodu.

  9. asiajo
    8 kwietnia 2006 at 09:18 Odpowiedz

    zrobie dzisiaj na babski wieczor

  10. HOOYOO
    14 kwietnia 2006 at 10:33 Odpowiedz

    PIEROŻKA TO TY WIESZ GDZIE MASZ

  11. endrju
    14 kwietnia 2006 at 12:16 Odpowiedz

    Do tej sałatki pasuje na wierzch posypać okruszony majeranek.

  12. bu
    30 kwietnia 2006 at 13:58 Odpowiedz

    kto to robi te zdjecia??przeciez nikt tak nie kroi grubo warzyw!!! Smacznego!!

  13. kluska
    2 maja 2006 at 07:56 Odpowiedz

    Ależ oczywiście, że ten rodzaj sałatki tak właśnie się kroi! pomidory na ćwiartki lub 1/8, ogórek w półplasterki, sałata w strzępki, a paprykę i cebulę w paseczki

  14. smakuś
    17 maja 2006 at 20:48 Odpowiedz

    Sałatka super ja polecam inny sos do gęstej śmietany dodaje sos grecki knorra z torebki mieszam i polewam sałatke przed samym podaniem

  15. max
    5 czerwca 2006 at 21:27 Odpowiedz

    kocham sałatkę i kocham marzenkę!!!!!! ludzie ja ją kocham tak!!!!!!!!

  16. Quwenalia
    10 czerwca 2006 at 07:58 Odpowiedz

    Pyszny przepis.Mnniaam…

  17. gaja
    19 czerwca 2006 at 22:23 Odpowiedz

    bardzo ale to b….dobre tylko ta salatke czuc…….. malizna.

  18. tina
    21 czerwca 2006 at 16:13 Odpowiedz

    do tego bencwała na górze kazdy tak sieka warzywa matoł

  19. jaa
    7 września 2006 at 21:54 Odpowiedz

    szkoda, że lato się kończy i sałata pędzona już nie daje takiego dobrego smaku

  20. Leo.
    8 września 2006 at 14:50 Odpowiedz

    Ja taki sosik (te same składniki) robie na bazie kefiru naturalnego – jest lepszy. A do słatki dodaję jeszcze puszkę kukurydzy. Sałatka – palce lizać.

  21. karina
    10 września 2006 at 14:54 Odpowiedz

    kocham grecka kuchnie

  22. lola
    19 października 2006 at 09:30 Odpowiedz

    oczywiscie ,ze do salatek ze swiezych warzyw daje sie wieksze kawalki.Przeciez nie mozna z tego sieczki zrobic!!!Mniam

  23. lol
    6 grudnia 2006 at 16:58 Odpowiedz

    radze jeszcze dodac wedlog gustu kapusty pekinskiej

  24. ania
    19 stycznia 2007 at 12:01 Odpowiedz

    mmmmmmnnnnnnnnniiiiiaaammmmmmmmmmm
    MNIAM MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. wiesia
    23 stycznia 2007 at 18:11 Odpowiedz

    aaa.. oliwek tu nie powinno być????

  26. mikalo
    15 lutego 2007 at 20:25 Odpowiedz

    no niestety ale w Grecji ta sałatka troszke inaczej jest robiona:( IU duzo smaczniejsza

  27. mikalo
    15 lutego 2007 at 20:25 Odpowiedz

    no niestety ale w Grecji ta sałatka troszke inaczej jest robiona:( IU duzo smaczniejsza

  28. dobre
    15 marca 2007 at 14:51 Odpowiedz

    zrobilam ta salatke na konkurs kulinarny i polecam jest naprawde super

  29. Pszczółerka
    6 kwietnia 2007 at 20:20 Odpowiedz

    Ale jak ktos nie lubi oliwek to jest rewelacyjna pozdrawiam

  30. ja
    26 kwietnia 2007 at 22:54 Odpowiedz

    nie prubawalem tego ale kiedys czabedzie sprobowac hehe

  31. marcin
    7 maja 2007 at 07:37 Odpowiedz

    suuuuuuuuuuper

  32. Pałka
    10 maja 2007 at 20:39 Odpowiedz

    trzeba tylko dodać kilku żeczy i jest cool

  33. renata
    10 maja 2007 at 21:08 Odpowiedz

    sałatka jes wspaniala,ale ja bym jeszcze dodala do niej zielonych oliwek

  34. mania
    13 maja 2007 at 23:36 Odpowiedz

    pysznosci

  35. ania
    5 czerwca 2007 at 12:51 Odpowiedz

    bardzo fajna sałatka pasuje na grilla, jest świetna

  36. heksa31
    8 czerwca 2007 at 16:40 Odpowiedz

    tak rewelka,ja dodaje sól czosnkową

  37. Orbit
    17 czerwca 2007 at 14:00 Odpowiedz

    Jakie zioła ?? :[

  38. toksio
    17 czerwca 2007 at 21:40 Odpowiedz

    Renata ma rację oliwki+czosnek+ten przepis=coś pysznego

  39. maja
    4 lipca 2007 at 16:42 Odpowiedz

    uwielbiam tą sałatkę

  40. stolaris
    11 lipca 2007 at 21:14 Odpowiedz

    pychaaa ja robia ja z sałaty lodowej,pomidorow,fety ziola oregano glownie oliwa z oliwek czosnek wyciskam sol pieprz palce lizac prawie codziennie ja jadam ;p z kiełbaska przysmazona np;)

  41. Poliśka
    3 sierpnia 2007 at 12:16 Odpowiedz

    Pychotka… dzieki za przepis.. ja zamiast oliwy z oliwek dodaje sos sałatkowy(mozna go kupic
    w kazdym sklepie ) BuZIAKI:*

  42. ni
    10 września 2007 at 16:01 Odpowiedz

    ciekawie………….

  43. edzia
    19 września 2007 at 16:24 Odpowiedz

    Tylko ludzie ze zdrowym bodzcem smakowym moga ocenić smak…Jest smaczna.

  44. makarol
    31 października 2007 at 10:18 Odpowiedz

    saata i kethup i

  45. mati
    2 listopada 2007 at 09:33 Odpowiedz

    PYCHOTA

  46. gabrynia
    1 grudnia 2007 at 17:46 Odpowiedz

    super smaczna

  47. suzikris
    8 grudnia 2007 at 00:45 Odpowiedz

    Tak masz rację pychota

  48. madda
    8 grudnia 2007 at 15:11 Odpowiedz

    supper

  49. bobo
    16 grudnia 2007 at 11:12 Odpowiedz

    extra!!!

  50. kruchi
    3 stycznia 2008 at 14:03 Odpowiedz

    normalnie sysunia.polecam

  51. sylwia
    9 stycznia 2008 at 11:53 Odpowiedz

    ktos tu kiedys powiedział, ze fete ,albo sie kocha albo nie nawidzi, kocham fete, a ta sałatka-niebo w gebie

  52. Agata
    20 stycznia 2008 at 13:46 Odpowiedz

    bardzo dobra sałatka polecam
    pycha

  53. anionim
    24 stycznia 2008 at 14:31 Odpowiedz

    faktycznie bardzo SMACZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  54. walerry
    28 stycznia 2008 at 10:35 Odpowiedz

    Podobno nie miesza się ogórka z pomidorem, bo zabija sie witaminę \”C\” ale ja to robie i smakuje wyśmienicie. Do tego jeszcze oliwki czarne lub zielone i cebulki małe najlepiej ze słoika w zalewie. Raj dla podniebienia Polecam. Smacznego. Mniam

  55. Marteczka
    30 stycznia 2008 at 17:51 Odpowiedz

    hm…no kiedys jadlam ale jak myslicie na kolacje romantyczna sie nadaje/????:)

  56. marta
    31 stycznia 2008 at 12:09 Odpowiedz

    sałatka lepiej wyglada i smakuje jak sie ulozy jedno na drugim najpierw kapuste,pomidory,papryke,cebule,ser feta i poleje sie sosem włoskim albo greckim naprawde pyszne sałate mozne rowniez posypac sola wtedy pusci sok

  57. ania
    2 lutego 2008 at 15:46 Odpowiedz

    wielbiam grecka salatke!!! i kocham fetee, a co do krojenia warzyw to ja nie kroje pomidorow w osemki tylko normalnie robie takie kawalki na oko ni osemki lae i nie sieczka droba takie w sam raz, ulozona warstawmi wyglada super, a grecy pozypuja j a z wierzchu oregano

  58. duska63
    11 lutego 2008 at 17:40 Odpowiedz

    Moim zdaniem … jest to dobra a zarazem pyszna sałatka … choć jej jeszcze nigdy nie jadłam hehe !! pozdro dla wszystkich komentujących… :*

  59. milenka
    29 lutego 2008 at 17:00 Odpowiedz

    HEJ jak to zrobilisce REWLACIA????????

  60. gryzli444
    19 marca 2008 at 08:28 Odpowiedz

    sałatka rewelacja ja robię troszkę inny sos: majonez winiar,jogurt naturalny,czosnek,obowiązkowo odrobinę bazyli i świeży koperek wszystkie składniki mieszam w shakerze sos SUUUPER

  61. nicole
    21 marca 2008 at 20:01 Odpowiedz

    własnie skonczyłam jesc moja sałatke:D jest pyszna!
    zrobiłam sos według pomysłu gryzli444, niesamowity!
    dzieki za przepis:D

  62. Dagi
    13 kwietnia 2008 at 18:27 Odpowiedz

    Świetna sałatka! Moja sałatka z fetą to mały fristajl, dorzucam jeszcze rzodkiewki i co mam pod ręką z warzyw, jednym słowem kombinuje. Sos robię z jogurtu naturalnego, zmieszanego z małą ilością ostrego majonezu, czosnkiem, pieprzem i garścią ziół do sałatek. Pyszna!! Polecam:)

  63. kasia
    24 kwietnia 2008 at 15:18 Odpowiedz

    Pyszna sałatka!!! POLECAM :)

  64. Simon
    30 kwietnia 2008 at 17:17 Odpowiedz

    przygotowanie tej salatki to maks 7 min co mozna zrobic w 5, bo to opcja dla 4 , a dla jedniej osoby to ja to robie w minute – ale jestem kucharzem dobry przepis

  65. sisterki
    16 czerwca 2008 at 16:03 Odpowiedz

    My bedziemy robic niedługo :P Napewnoooo bedzie pycha =)

  66. Bea
    23 czerwca 2008 at 15:07 Odpowiedz

    Powinna być dobra

  67. zuza
    21 lipca 2008 at 12:28 Odpowiedz

    ja robie czesto fete – bardzo ja lubie

  68. lira1997
    24 lipca 2008 at 11:47 Odpowiedz

    moja mama przepadda za salatkami a sałatke grecko tak powiem poznala w karwi

  69. zdesperowana
    16 sierpnia 2008 at 09:55 Odpowiedz

    Kocham tą sałtke, daje mi radość życia i upust spraw codziennych ;P

  70. rene
    22 sierpnia 2008 at 15:39 Odpowiedz

    Ta sałatka jest rewelacyjna:) sprawdza sie i na przyjęciach, jak również na codzień:)

  71. asia
    11 października 2008 at 13:07 Odpowiedz

    bardzo pyszna ta sałatka :)

    swietnyn przepis:)

  72. waldek
    11 października 2008 at 20:17 Odpowiedz

    a co mam zrobić żeby czarne oliwki ze słoika z zalewy nie śmierdziały malizną , czuć jakby fermentowały ……a może są zepsute ?

  73. ark
    14 października 2008 at 18:38 Odpowiedz

    super danie………mniammmm….polecam!!!

  74. Mała Kuchareczka
    24 października 2008 at 15:30 Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy zamiast oliwy może być zwykły olej?

  75. Paulunia
    1 listopada 2008 at 10:28 Odpowiedz

    pyszna ta sałatka ale ja robie troszkę inaczej

  76. niunia
    24 lutego 2009 at 12:26 Odpowiedz

    rewelacja ;) polecam ;)

  77. alice 007
    25 lutego 2009 at 14:31 Odpowiedz

    tarty sa przesmaczne ja robie tez z brokulami jest pyszna ale ze szpinakiem najlepsza

  78. czarna
    10 kwietnia 2009 at 08:38 Odpowiedz

    no pychota . ale moja jest najlepsza.ja robie całkiem inaczej

  79. Marta
    23 kwietnia 2009 at 09:55 Odpowiedz

    ym ja robie troszke inaczej…bez cebuli…mieszanka sałat sos feta ocet 2 łyżki oleju pomidoe ogórek papryka…i oczywiście ser feta..mniam…xd…pozdro

  80. Smakoszka ;*
    29 maja 2009 at 18:57 Odpowiedz

    Pyszna surówka …. Polecam

  81. pycha mniam
    26 czerwca 2009 at 14:41 Odpowiedz

    mozna zamiast swiezych ziol dodac ziola prowansalskie w torebce tez niezle

  82. Grzesiek
    14 lipca 2009 at 21:24 Odpowiedz

    Super pyszne :) Zamiast oliwy dodałem oleju i bez cebuli. Polecam

  83. klos
    21 września 2009 at 06:13 Odpowiedz

    a ja zamiast soli, dodałem kapary marynowane w soli no i mi smakuje, bo ja wogole lubi kapary, lubi ktoś jeszcze kapary?

  84. żaba
    22 października 2009 at 12:04 Odpowiedz

    polecam dodac jeszcze tunczyka z puszki1:)

  85. lala
    29 października 2009 at 17:41 Odpowiedz

    tylko na tym zdjeciu tych ziolek nie widuuuu

  86. olka
    29 października 2009 at 22:17 Odpowiedz

    Pyszna.Ale bez ziół, occtu i czosnku.Sos grecki i gitara:)))))

  87. Taa...!!
    9 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    pyszna…!! ale ja robie innaczej bez cebuli i papryki i zapiast oleju i tp. dodaje sos grecki kupiony. mozna tez oliwki dac…

  88. beata
    22 kwietnia 2010 at 11:01 Odpowiedz

    jest super do dań z grila

  89. karla
    14 maja 2010 at 16:29 Odpowiedz

    hej klos, ja tez lubie kapary:)

  90. afica
    4 sierpnia 2010 at 17:03 Odpowiedz

    ja w africa jesc i byc smakowe ale mic po tym biegunka i nie byc zadowolony

  91. :)
    9 września 2010 at 19:37 Odpowiedz

    Zwykła i prosta bez rewelki.

  92. matrix
    7 listopada 2010 at 17:41 Odpowiedz

    ja dodaje prazony słonecznik lub pestki dyni

  93. ania
    5 grudnia 2010 at 17:00 Odpowiedz

    a lubie takie salatki ale dodala bym przypraw badz tunczyka it.Zalezy od smaku jak kto lubi

  94. Niga
    12 grudnia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    Pycha polecam !!!

  95. Niga
    12 grudnia 2010 at 15:07 Odpowiedz

    Polecamdo dań z grila i na wigilię i inne święta

  96. Kiki
    18 grudnia 2010 at 14:35 Odpowiedz

    ja robie ją codziennie a mam 11 lat xde

  97. kings
    31 grudnia 2010 at 10:58 Odpowiedz

    Hmmm uwielbiam ta salatke. Ale ja dodaje oliwki czarne i zielone zamiast cebuli i papryki.

  98. ojj
    18 stycznia 2011 at 17:54 Odpowiedz

    ..cebula zdecydowanie nie pasuje

  99. lidiam
    24 maja 2011 at 20:59 Odpowiedz

    lepiej nie łączyć pomidora z ogórkiem

  100. łoś super ktoś
    3 czerwca 2011 at 13:22 Odpowiedz

    nie jadłem jeszcze ale na pewno dobra :)

  101. łoś super ktoś
    3 czerwca 2011 at 13:23 Odpowiedz

    nie jadłem jeszcze ale na pewno dobra :)

  102. miki
    9 września 2011 at 21:20 Odpowiedz

    onna jest pszepyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  103. aneczka
    16 lutego 2012 at 19:52 Odpowiedz

    te sałatki są pyszne!

  104. Slivs
    9 lutego 2013 at 15:10 Odpowiedz

    Super sałatka

  105. do ania
    14 lutego 2013 at 14:08 Odpowiedz

    przecież to oczywiste ,że trzeba dodać przypraw , autor przepisu tego nie dopisał bo z góry założył ,że każdy myślący to wie ,że według swego uznania przyprawic należy

Zostaw komentarz.

*