Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sałatka z fetą

Sałatka podobna do greckiej Horiatiki, lecz przygotowywana dla wszystkich biesiadników w dużej misie z dodatkiem sałaty

przepis z kuchni: greckiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 główka kruchej sałaty
1 mały ogórek
2 pomidory
pół strąka papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g sera feta
po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu winnego
1 łyżka świeżych posiekanych ziół

przyrządzanie:

Warzywa dokładnie umyć, liście sałaty porwać na małe kawałki. Ogórek bez obierania ze skórki przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Paprykę pokroić w niewielkie paseczki, cebulę w piórka, a pomidory w ósemki. Warzywa wymieszać. Z octu, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować sos, a nastepnie dodać do niego oliwę z oliwek. Sałatkę polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostki ser feta oraz świeże, posiekane zioła.

Podobne artykuły

105 Komentarzy

  1. baletnica
    26 listopada 2005 at 16:15 Odpowiedz

    mi chodziło o Grecki pierożki z fetą a nie o salatkę???

  2. hern
    27 stycznia 2006 at 11:24 Odpowiedz

    jadlem to z żoną w restauracji i jest smaczne :) , a szukalem przepisu zeby zrobic samemu, chodzilo mi glownie o sklad sosu (olowe i ocet winny wyczulem, ale chcialem sie upewnic co jeszcze

  3. bobi
    28 stycznia 2006 at 14:11 Odpowiedz

    o jakie dokładnie ziopła chodzi?

  4. Anonim
    28 stycznia 2006 at 14:17 Odpowiedz

    oczywiście chodziło mi o zioła:)

  5. Palce_lizać
    28 stycznia 2006 at 14:28 Odpowiedz

    Głównie to bazylia i tymianek. Ale mozna według smaku dodac i innych…

  6. baj
    31 stycznia 2006 at 17:15 Odpowiedz

    najlepsze zioła prowensalskie

  7. marzena
    24 lutego 2006 at 17:41 Odpowiedz

    slatka suuper smaczna i jeszcze grzenki dfo tego mniam.a ziola i przyprawy mozna dodawac wegłóg wlasnego smaku

  8. JLoaf
    28 lutego 2006 at 11:09 Odpowiedz

    Zamiast octu winnego polecam użycie octu balsamicznego. Do sosu można dodać łyżeczkę miodu.

  9. asiajo
    8 kwietnia 2006 at 09:18 Odpowiedz

    zrobie dzisiaj na babski wieczor

  10. HOOYOO
    14 kwietnia 2006 at 10:33 Odpowiedz

    PIEROŻKA TO TY WIESZ GDZIE MASZ

  11. endrju
    14 kwietnia 2006 at 12:16 Odpowiedz

    Do tej sałatki pasuje na wierzch posypać okruszony majeranek.

  12. bu
    30 kwietnia 2006 at 13:58 Odpowiedz

    kto to robi te zdjecia??przeciez nikt tak nie kroi grubo warzyw!!! Smacznego!!

  13. kluska
    2 maja 2006 at 07:56 Odpowiedz

    Ależ oczywiście, że ten rodzaj sałatki tak właśnie się kroi! pomidory na ćwiartki lub 1/8, ogórek w półplasterki, sałata w strzępki, a paprykę i cebulę w paseczki

  14. smakuś
    17 maja 2006 at 20:48 Odpowiedz

    Sałatka super ja polecam inny sos do gęstej śmietany dodaje sos grecki knorra z torebki mieszam i polewam sałatke przed samym podaniem

  15. max
    5 czerwca 2006 at 21:27 Odpowiedz

    kocham sałatkę i kocham marzenkę!!!!!! ludzie ja ją kocham tak!!!!!!!!

  16. Quwenalia
    10 czerwca 2006 at 07:58 Odpowiedz

    Pyszny przepis.Mnniaam…

  17. gaja
    19 czerwca 2006 at 22:23 Odpowiedz

    bardzo ale to b….dobre tylko ta salatke czuc…….. malizna.

  18. tina
    21 czerwca 2006 at 16:13 Odpowiedz

    do tego bencwała na górze kazdy tak sieka warzywa matoł

  19. jaa
    7 września 2006 at 21:54 Odpowiedz

    szkoda, że lato się kończy i sałata pędzona już nie daje takiego dobrego smaku

  20. Leo.
    8 września 2006 at 14:50 Odpowiedz

    Ja taki sosik (te same składniki) robie na bazie kefiru naturalnego – jest lepszy. A do słatki dodaję jeszcze puszkę kukurydzy. Sałatka – palce lizać.

  21. karina
    10 września 2006 at 14:54 Odpowiedz

    kocham grecka kuchnie

  22. lola
    19 października 2006 at 09:30 Odpowiedz

    oczywiscie ,ze do salatek ze swiezych warzyw daje sie wieksze kawalki.Przeciez nie mozna z tego sieczki zrobic!!!Mniam

  23. lol
    6 grudnia 2006 at 16:58 Odpowiedz

    radze jeszcze dodac wedlog gustu kapusty pekinskiej

  24. ania
    19 stycznia 2007 at 12:01 Odpowiedz

    mmmmmmnnnnnnnnniiiiiaaammmmmmmmmmm
    MNIAM MNIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  25. wiesia
    23 stycznia 2007 at 18:11 Odpowiedz

    aaa.. oliwek tu nie powinno być????

  26. mikalo
    15 lutego 2007 at 20:25 Odpowiedz

    no niestety ale w Grecji ta sałatka troszke inaczej jest robiona:( IU duzo smaczniejsza

  27. mikalo
    15 lutego 2007 at 20:25 Odpowiedz

    no niestety ale w Grecji ta sałatka troszke inaczej jest robiona:( IU duzo smaczniejsza

  28. dobre
    15 marca 2007 at 14:51 Odpowiedz

    zrobilam ta salatke na konkurs kulinarny i polecam jest naprawde super

  29. Pszczółerka
    6 kwietnia 2007 at 20:20 Odpowiedz

    Ale jak ktos nie lubi oliwek to jest rewelacyjna pozdrawiam

  30. ja
    26 kwietnia 2007 at 22:54 Odpowiedz

    nie prubawalem tego ale kiedys czabedzie sprobowac hehe

  31. marcin
    7 maja 2007 at 07:37 Odpowiedz

    suuuuuuuuuuper

  32. Pałka
    10 maja 2007 at 20:39 Odpowiedz

    trzeba tylko dodać kilku żeczy i jest cool

  33. renata
    10 maja 2007 at 21:08 Odpowiedz

    sałatka jes wspaniala,ale ja bym jeszcze dodala do niej zielonych oliwek

  34. mania
    13 maja 2007 at 23:36 Odpowiedz

    pysznosci

  35. ania
    5 czerwca 2007 at 12:51 Odpowiedz

    bardzo fajna sałatka pasuje na grilla, jest świetna

  36. heksa31
    8 czerwca 2007 at 16:40 Odpowiedz

    tak rewelka,ja dodaje sól czosnkową

  37. Orbit
    17 czerwca 2007 at 14:00 Odpowiedz

    Jakie zioła ?? :[

  38. toksio
    17 czerwca 2007 at 21:40 Odpowiedz

    Renata ma rację oliwki+czosnek+ten przepis=coś pysznego

  39. maja
    4 lipca 2007 at 16:42 Odpowiedz

    uwielbiam tą sałatkę

  40. stolaris
    11 lipca 2007 at 21:14 Odpowiedz

    pychaaa ja robia ja z sałaty lodowej,pomidorow,fety ziola oregano glownie oliwa z oliwek czosnek wyciskam sol pieprz palce lizac prawie codziennie ja jadam ;p z kiełbaska przysmazona np;)

  41. Poliśka
    3 sierpnia 2007 at 12:16 Odpowiedz

    Pychotka… dzieki za przepis.. ja zamiast oliwy z oliwek dodaje sos sałatkowy(mozna go kupic
    w kazdym sklepie ) BuZIAKI:*

  42. ni
    10 września 2007 at 16:01 Odpowiedz

    ciekawie………….

  43. edzia
    19 września 2007 at 16:24 Odpowiedz

    Tylko ludzie ze zdrowym bodzcem smakowym moga ocenić smak…Jest smaczna.

  44. makarol
    31 października 2007 at 10:18 Odpowiedz

    saata i kethup i

  45. mati
    2 listopada 2007 at 09:33 Odpowiedz

    PYCHOTA

  46. gabrynia
    1 grudnia 2007 at 17:46 Odpowiedz

    super smaczna

  47. suzikris
    8 grudnia 2007 at 00:45 Odpowiedz

    Tak masz rację pychota

  48. madda
    8 grudnia 2007 at 15:11 Odpowiedz

    supper

  49. bobo
    16 grudnia 2007 at 11:12 Odpowiedz

    extra!!!

  50. kruchi
    3 stycznia 2008 at 14:03 Odpowiedz

    normalnie sysunia.polecam

  51. sylwia
    9 stycznia 2008 at 11:53 Odpowiedz

    ktos tu kiedys powiedział, ze fete ,albo sie kocha albo nie nawidzi, kocham fete, a ta sałatka-niebo w gebie

  52. Agata
    20 stycznia 2008 at 13:46 Odpowiedz

    bardzo dobra sałatka polecam
    pycha

  53. anionim
    24 stycznia 2008 at 14:31 Odpowiedz

    faktycznie bardzo SMACZNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  54. walerry
    28 stycznia 2008 at 10:35 Odpowiedz

    Podobno nie miesza się ogórka z pomidorem, bo zabija sie witaminę \”C\” ale ja to robie i smakuje wyśmienicie. Do tego jeszcze oliwki czarne lub zielone i cebulki małe najlepiej ze słoika w zalewie. Raj dla podniebienia Polecam. Smacznego. Mniam

  55. Marteczka
    30 stycznia 2008 at 17:51 Odpowiedz

    hm…no kiedys jadlam ale jak myslicie na kolacje romantyczna sie nadaje/????:)

  56. marta
    31 stycznia 2008 at 12:09 Odpowiedz

    sałatka lepiej wyglada i smakuje jak sie ulozy jedno na drugim najpierw kapuste,pomidory,papryke,cebule,ser feta i poleje sie sosem włoskim albo greckim naprawde pyszne sałate mozne rowniez posypac sola wtedy pusci sok

  57. ania
    2 lutego 2008 at 15:46 Odpowiedz

    wielbiam grecka salatke!!! i kocham fetee, a co do krojenia warzyw to ja nie kroje pomidorow w osemki tylko normalnie robie takie kawalki na oko ni osemki lae i nie sieczka droba takie w sam raz, ulozona warstawmi wyglada super, a grecy pozypuja j a z wierzchu oregano

  58. duska63
    11 lutego 2008 at 17:40 Odpowiedz

    Moim zdaniem … jest to dobra a zarazem pyszna sałatka … choć jej jeszcze nigdy nie jadłam hehe !! pozdro dla wszystkich komentujących… :*

  59. milenka
    29 lutego 2008 at 17:00 Odpowiedz

    HEJ jak to zrobilisce REWLACIA????????

  60. gryzli444
    19 marca 2008 at 08:28 Odpowiedz

    sałatka rewelacja ja robię troszkę inny sos: majonez winiar,jogurt naturalny,czosnek,obowiązkowo odrobinę bazyli i świeży koperek wszystkie składniki mieszam w shakerze sos SUUUPER

  61. nicole
    21 marca 2008 at 20:01 Odpowiedz

    własnie skonczyłam jesc moja sałatke:D jest pyszna!
    zrobiłam sos według pomysłu gryzli444, niesamowity!
    dzieki za przepis:D

  62. Dagi
    13 kwietnia 2008 at 18:27 Odpowiedz

    Świetna sałatka! Moja sałatka z fetą to mały fristajl, dorzucam jeszcze rzodkiewki i co mam pod ręką z warzyw, jednym słowem kombinuje. Sos robię z jogurtu naturalnego, zmieszanego z małą ilością ostrego majonezu, czosnkiem, pieprzem i garścią ziół do sałatek. Pyszna!! Polecam:)

  63. kasia
    24 kwietnia 2008 at 15:18 Odpowiedz

    Pyszna sałatka!!! POLECAM :)

  64. Simon
    30 kwietnia 2008 at 17:17 Odpowiedz

    przygotowanie tej salatki to maks 7 min co mozna zrobic w 5, bo to opcja dla 4 , a dla jedniej osoby to ja to robie w minute – ale jestem kucharzem dobry przepis

  65. sisterki
    16 czerwca 2008 at 16:03 Odpowiedz

    My bedziemy robic niedługo :P Napewnoooo bedzie pycha =)

  66. Bea
    23 czerwca 2008 at 15:07 Odpowiedz

    Powinna być dobra

  67. zuza
    21 lipca 2008 at 12:28 Odpowiedz

    ja robie czesto fete – bardzo ja lubie

  68. lira1997
    24 lipca 2008 at 11:47 Odpowiedz

    moja mama przepadda za salatkami a sałatke grecko tak powiem poznala w karwi

  69. zdesperowana
    16 sierpnia 2008 at 09:55 Odpowiedz

    Kocham tą sałtke, daje mi radość życia i upust spraw codziennych ;P

  70. rene
    22 sierpnia 2008 at 15:39 Odpowiedz

    Ta sałatka jest rewelacyjna:) sprawdza sie i na przyjęciach, jak również na codzień:)

  71. asia
    11 października 2008 at 13:07 Odpowiedz

    bardzo pyszna ta sałatka :)

    swietnyn przepis:)

  72. waldek
    11 października 2008 at 20:17 Odpowiedz

    a co mam zrobić żeby czarne oliwki ze słoika z zalewy nie śmierdziały malizną , czuć jakby fermentowały ……a może są zepsute ?

  73. ark
    14 października 2008 at 18:38 Odpowiedz

    super danie………mniammmm….polecam!!!

  74. Mała Kuchareczka
    24 października 2008 at 15:30 Odpowiedz

    Chciałam zapytać czy zamiast oliwy może być zwykły olej?

  75. Paulunia
    1 listopada 2008 at 10:28 Odpowiedz

    pyszna ta sałatka ale ja robie troszkę inaczej

  76. niunia
    24 lutego 2009 at 12:26 Odpowiedz

    rewelacja ;) polecam ;)

  77. alice 007
    25 lutego 2009 at 14:31 Odpowiedz

    tarty sa przesmaczne ja robie tez z brokulami jest pyszna ale ze szpinakiem najlepsza

  78. czarna
    10 kwietnia 2009 at 08:38 Odpowiedz

    no pychota . ale moja jest najlepsza.ja robie całkiem inaczej

  79. Marta
    23 kwietnia 2009 at 09:55 Odpowiedz

    ym ja robie troszke inaczej…bez cebuli…mieszanka sałat sos feta ocet 2 łyżki oleju pomidoe ogórek papryka…i oczywiście ser feta..mniam…xd…pozdro

  80. Smakoszka ;*
    29 maja 2009 at 18:57 Odpowiedz

    Pyszna surówka …. Polecam

  81. pycha mniam
    26 czerwca 2009 at 14:41 Odpowiedz

    mozna zamiast swiezych ziol dodac ziola prowansalskie w torebce tez niezle

  82. Grzesiek
    14 lipca 2009 at 21:24 Odpowiedz

    Super pyszne :) Zamiast oliwy dodałem oleju i bez cebuli. Polecam

  83. klos
    21 września 2009 at 06:13 Odpowiedz

    a ja zamiast soli, dodałem kapary marynowane w soli no i mi smakuje, bo ja wogole lubi kapary, lubi ktoś jeszcze kapary?

  84. żaba
    22 października 2009 at 12:04 Odpowiedz

    polecam dodac jeszcze tunczyka z puszki1:)

  85. lala
    29 października 2009 at 17:41 Odpowiedz

    tylko na tym zdjeciu tych ziolek nie widuuuu

  86. olka
    29 października 2009 at 22:17 Odpowiedz

    Pyszna.Ale bez ziół, occtu i czosnku.Sos grecki i gitara:)))))

  87. Taa...!!
    9 marca 2010 at 15:50 Odpowiedz

    pyszna…!! ale ja robie innaczej bez cebuli i papryki i zapiast oleju i tp. dodaje sos grecki kupiony. mozna tez oliwki dac…

  88. beata
    22 kwietnia 2010 at 11:01 Odpowiedz

    jest super do dań z grila

  89. karla
    14 maja 2010 at 16:29 Odpowiedz

    hej klos, ja tez lubie kapary:)

  90. afica
    4 sierpnia 2010 at 17:03 Odpowiedz

    ja w africa jesc i byc smakowe ale mic po tym biegunka i nie byc zadowolony

  91. :)
    9 września 2010 at 19:37 Odpowiedz

    Zwykła i prosta bez rewelki.

  92. matrix
    7 listopada 2010 at 17:41 Odpowiedz

    ja dodaje prazony słonecznik lub pestki dyni

  93. ania
    5 grudnia 2010 at 17:00 Odpowiedz

    a lubie takie salatki ale dodala bym przypraw badz tunczyka it.Zalezy od smaku jak kto lubi

  94. Niga
    12 grudnia 2010 at 14:58 Odpowiedz

    Pycha polecam !!!

  95. Niga
    12 grudnia 2010 at 15:07 Odpowiedz

    Polecamdo dań z grila i na wigilię i inne święta

  96. Kiki
    18 grudnia 2010 at 14:35 Odpowiedz

    ja robie ją codziennie a mam 11 lat xde

  97. kings
    31 grudnia 2010 at 10:58 Odpowiedz

    Hmmm uwielbiam ta salatke. Ale ja dodaje oliwki czarne i zielone zamiast cebuli i papryki.

  98. ojj
    18 stycznia 2011 at 17:54 Odpowiedz

    ..cebula zdecydowanie nie pasuje

  99. lidiam
    24 maja 2011 at 20:59 Odpowiedz

    lepiej nie łączyć pomidora z ogórkiem

  100. łoś super ktoś
    3 czerwca 2011 at 13:22 Odpowiedz

    nie jadłem jeszcze ale na pewno dobra :)

  101. łoś super ktoś
    3 czerwca 2011 at 13:23 Odpowiedz

    nie jadłem jeszcze ale na pewno dobra :)

  102. miki
    9 września 2011 at 21:20 Odpowiedz

    onna jest pszepyszna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  103. aneczka
    16 lutego 2012 at 19:52 Odpowiedz

    te sałatki są pyszne!

  104. Slivs
    9 lutego 2013 at 15:10 Odpowiedz

    Super sałatka

  105. do ania
    14 lutego 2013 at 14:08 Odpowiedz

    przecież to oczywiste ,że trzeba dodać przypraw , autor przepisu tego nie dopisał bo z góry założył ,że każdy myślący to wie ,że według swego uznania przyprawic należy

Zostaw komentarz.

*