Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Sałatka z gotowanych pieczarek

Sałatka z gotowanych pieczarek

Tradycyjna dla polskiej kuchni sałatka z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.

czas: 30 minut

liczba porcji: 5

składniki:
1/2 kilo małych pieczarek 1 nieduży por puszka groszku 4 jajka 2 łyżki majonez 1łyżka jogurtu naturalnego natka pietruszki tymianek, sól, pieprz

przyrządzanie:

Pieczarki gotować krótko (3-4 minuty) w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Jaja ugotować na twardo. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać odsączony groszek. Jajka posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawić do smaku.

uwagi:
W przypadku większych pieczarek należy je pokroić drobniej niż w ćwiartki. Sałatka nadaje się raczej jako samodzielne danie, przystawka, nie zaś jako dodatek do dań głównych.

Podobne artykuły

35 Komentarzy

  1. Irka
    15 kwietnia 2006 at 14:04 Odpowiedz

    ja zamiast groszku dodaję obrany ze skórki ogórek małosolny; Pycha!

  2. ANIA
    21 października 2006 at 17:00 Odpowiedz

    JADłAM JUZ TAKą SAłATKE BRATOWA JA ROBIłA I BARDZO MI SMAKOWAłA POLECAM

  3. dd
    15 lutego 2007 at 17:20 Odpowiedz

    a ja dodaję cały peczek koperku i troche gotowanego ryżu…pycha

  4. sklejka
    26 lutego 2007 at 14:20 Odpowiedz

    a ja robie tak gotuje pieczarki dodaje kukurydze por(kroje w talarki)a jajka w gruba kostke troche majonezu i wychodzi pychotka SMACZNEGO!!!

  5. KIT
    14 kwietnia 2007 at 14:01 Odpowiedz

    Ja się przychylam do wersji SKLEJKI – z kukurydzą zamiast groszku – ale proponuję surowe pieczarki pokroić i podsmażyc na odrobinie masła aż do odparowania \’soku\’. Bedą wtedy na pewno mniej jędrne ale za to nadadzą sałatce o wiele bardziej pieczarkowego aromatu… :)))

  6. maja
    25 lipca 2007 at 18:53 Odpowiedz

    robie ta salatke na imprezy i wszystkim smakuje

  7. biedronka
    25 lipca 2007 at 18:55 Odpowiedz

    ja dodaje czerwona fasolke , seler ze sloiczka i czosnek pychotka

  8. Dorsi
    26 lipca 2007 at 08:38 Odpowiedz

    A ja wcale nie dodaję groszku tylko więcej jajek, porządnie przyprawiam i wszyscy się zajadają, zamiast pora maże być szczypior. Pozdrowiam

  9. bell
    18 września 2007 at 21:38 Odpowiedz

    Zamiast groszku dodaję ogórek konserwowy krojony w kostkę-i nie dodaję jajek. Taką wersję robią już przynajmniej trzy pokolenia w mojej rodzinie. Uważam, że jest świetna:))

  10. rózia
    2 października 2007 at 14:39 Odpowiedz

    moj kolega robil taka salatke na sylwestra:)
    zrobila pogrom wsrod imprezowiczow:) PYYYCHA:)

  11. nina
    11 grudnia 2007 at 18:10 Odpowiedz

    a ja dodaje ogorki konserwowe,salatka jest malo kaloryczna i polecana przez dietetykow w czasie odchudzania,wiem bo sie odchudzalam i taka salatke robilam.Jestb,dobra

  12. sandrusia
    18 grudnia 2007 at 22:19 Odpowiedz

    pycha ale ja zamiast groszku dodaje kukurydzę i skrapiam pieczarki sokiem cytrynowym i łyzeczka cukru :) Przepyszne!

  13. ula
    20 listopada 2008 at 19:42 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze kiszony ogórek jest wtedy smaczniejsza

  14. MONIKA
    24 stycznia 2009 at 13:18 Odpowiedz

    TA SAŁATKA JEST PYCHA

  15. justa24114
    11 lutego 2009 at 14:47 Odpowiedz

    ja dopiero mam zamiar zrobić. mzm nzdzieje że będzie ok.

  16. kasia
    21 lutego 2009 at 16:19 Odpowiedz

    bardzo smaczna ia dodaje 7jajek i smaze pieczarki jest palce lizac

  17. maj
    10 kwietnia 2009 at 20:53 Odpowiedz

    ja dopiero zrobiłam pierwszy raz i jest trochę mdła szukam jeszcze dodatkowych składników, które wyostrza smak

  18. majka@
    31 lipca 2009 at 21:31 Odpowiedz

    ja mysle ze ze serem żółtym tez by byla smaczna!!!tez jeszcze nie robilam! Na pewno bedzie smaczna!

  19. głodomor
    1 sierpnia 2009 at 19:53 Odpowiedz

    taaaaak ogorki kiszone robia caly smaczek, tylko dla mnie ta salatka musi byc pokrojona mega mega drobno – moj tata robi to super i wtedy jest no genialna!!!!! mi sie chce, wlasnie bede robic tyklo ogorkow nie mam :( buuu

  20. ela
    16 października 2009 at 17:23 Odpowiedz

    pycha ta salatka

  21. lid43ka
    24 października 2009 at 12:43 Odpowiedz

    dzisiaj wypróbuję ją:)

  22. ccc
    24 października 2009 at 13:59 Odpowiedz

    ja dodaje sałatę lodową i ogórka konserwowego

  23. MAG
    28 października 2009 at 20:55 Odpowiedz

    salatka jest rewelacyjna,
    a moja propozycja:
    pieczarki podsmazone,
    ogorek kiszony, pokrojony w kostke,
    kukurydza zamiast groszku,
    2 lyzki musztardy,
    szczypior zamiast pora
    i uwaga! uprazony slonecznik (!!!)

    normalnie palce lizac :)

  24. reni
    6 listopada 2009 at 13:40 Odpowiedz

    a ktoś z was jadł z ogórkami korniszonymi???????? Bo ja nie a chcę spróbować

  25. aga
    22 grudnia 2009 at 15:23 Odpowiedz

    robilam salatke pieczarkowa na swiata wielkanoce pychotka ,,,,,,,,,,,,,,a kto zna salatke z serem feta

  26. siulka
    15 stycznia 2010 at 18:21 Odpowiedz

    a własnie robie z tym że dodaje troche kapusty pekińskiej i zółty ser…mniamniośni:)

  27. monik
    4 marca 2010 at 12:13 Odpowiedz

    no dziwie sie ..ogorki kiszone,pieczarki smazone i ktos dodaje mega drobno pokrojone ma byc, okropienstwo,czy wasza watroba to wytrzyma?…..i szczypior,musztarda,,,o nie….

  28. florentyna
    22 marca 2010 at 10:52 Odpowiedz

    pore zawsze podgotuje pozatym t.j.b.dobre

  29. clara+5
    4 kwietnia 2010 at 21:33 Odpowiedz

    ja zamiast pora dodałam selera naciowego i koperek zamiast pietruszki ( zamiennik bo nie miałam natki pietruszki) oraz ogorek kiszony i 2 rzodkiewki i musze powiedziec ze to całkiem niezle smakuje !!! i bardziej wiosennie :)

  30. anka
    21 lipca 2010 at 20:14 Odpowiedz

    Sałatka jest wprost niezwykle smaczna. Wszystkim gościom smakowała najbardziej własnie ona. Jest dosć zaskakujaca. Goscie licytowali się co do jej składu. Nikt nie zgadł w 100%. Acha, dodam, iz zrobiłam dokładnie zgodnie z przepisem, bez modyfikacji. Sałatka rzeczywiście \”syta\” acz smakowita.

  31. pati
    29 grudnia 2010 at 14:19 Odpowiedz

    Ja na święta zrobiłam taką sałatkę. Lecz zamiast poru szczypiorek, zamiast groszku – kukurydza + do tego ogórki konserwowe i ser żółty. Zniknęła ze stołu w 10 min. Wszystkim smakowała. Polecam :)

  32. kociaczek
    10 kwietnia 2011 at 11:27 Odpowiedz

    po prstu delije!!!!!!!!!!! nii nie zmieniałam tyko dodałam troszke ogórka:)ale musze przyznać najlepsza sałatka jaką jadłam:)) POLECAM:):):):):)

  33. aneta
    21 stycznia 2012 at 00:47 Odpowiedz

    Też dodaję ogórki konserwowe, /nie jest taka mdła/ no i ser żółty obowiązkowo, a co do szczypiorku to latem daję szczypior zimą por:)

  34. macha2000
    22 grudnia 2012 at 16:45 Odpowiedz

    Sałatka super ,ktoś robił sałatke z maślaków??

  35. dawid
    9 lutego 2014 at 22:24 Odpowiedz

    jutro kupuje pieczarki i robie salatke

Zostaw komentarz.

*