Polecamy

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Spaghetti z żurawinowym sosem Bolognese

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

Idzie jesień! Rozgrzej się – risotto z kaczką i grzybami

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

NIE… ZWYKŁA kuchnia, bo każdy jest inny!

Królowa szarlotek

Królowa szarlotek

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Aromatyczny krem dyniowy z nutką sera pleśniowego

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

Zlot foodtrucków z jedzeniem wegetariańskim już w sobotę w Warszawie!

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

„Słodko-gorzkie smaki świata” w obiektywie aparatu – wernisaż wystawy

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Targi kulinarne WARSZAWSKI SMAK już w tę niedzielę!

Sałatka z gotowanych pieczarek

Tradycyjna dla polskiej kuchni sałatka z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu zyskuje zaskakujący smak dzięki dodatkowi gotowanych pieczarek.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 5

składniki:
1/2 kilo małych pieczarek
1 nieduży por
puszka groszku
4 jajka
2 łyżki majonez
1łyżka jogurtu naturalnego
natka pietruszki
tymianek, sól, pieprz

przyrządzanie:

Pieczarki gotować krótko (3-4 minuty) w osolonej wodzie. Osączyć na sitku. Jaja ugotować na twardo. Pora pokroić w drobną kostkę, dodać odsączony groszek. Jajka posiekać, pieczarki pokroić w ćwiartki. Całość wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i posiekaną natką pietruszki, a następnie doprawić do smaku.

uwagi:
W przypadku większych pieczarek należy je pokroić drobniej niż w ćwiartki. Sałatka nadaje się raczej jako samodzielne danie, przystawka, nie zaś jako dodatek do dań głównych.

Podobne artykuły

37 Komentarzy

  1. Irka
    15 kwietnia 2006 at 14:04 Odpowiedz

    ja zamiast groszku dodaję obrany ze skórki ogórek małosolny; Pycha!

  2. ANIA
    21 października 2006 at 17:00 Odpowiedz

    JADłAM JUZ TAKą SAłATKE BRATOWA JA ROBIłA I BARDZO MI SMAKOWAłA POLECAM

  3. dd
    15 lutego 2007 at 17:20 Odpowiedz

    a ja dodaję cały peczek koperku i troche gotowanego ryżu…pycha

  4. sklejka
    26 lutego 2007 at 14:20 Odpowiedz

    a ja robie tak gotuje pieczarki dodaje kukurydze por(kroje w talarki)a jajka w gruba kostke troche majonezu i wychodzi pychotka SMACZNEGO!!!

  5. KIT
    14 kwietnia 2007 at 14:01 Odpowiedz

    Ja się przychylam do wersji SKLEJKI – z kukurydzą zamiast groszku – ale proponuję surowe pieczarki pokroić i podsmażyc na odrobinie masła aż do odparowania \’soku\’. Bedą wtedy na pewno mniej jędrne ale za to nadadzą sałatce o wiele bardziej pieczarkowego aromatu… :)))

  6. maja
    25 lipca 2007 at 18:53 Odpowiedz

    robie ta salatke na imprezy i wszystkim smakuje

  7. biedronka
    25 lipca 2007 at 18:55 Odpowiedz

    ja dodaje czerwona fasolke , seler ze sloiczka i czosnek pychotka

  8. Dorsi
    26 lipca 2007 at 08:38 Odpowiedz

    A ja wcale nie dodaję groszku tylko więcej jajek, porządnie przyprawiam i wszyscy się zajadają, zamiast pora maże być szczypior. Pozdrowiam

  9. bell
    18 września 2007 at 21:38 Odpowiedz

    Zamiast groszku dodaję ogórek konserwowy krojony w kostkę-i nie dodaję jajek. Taką wersję robią już przynajmniej trzy pokolenia w mojej rodzinie. Uważam, że jest świetna:))

  10. rózia
    2 października 2007 at 14:39 Odpowiedz

    moj kolega robil taka salatke na sylwestra:)
    zrobila pogrom wsrod imprezowiczow:) PYYYCHA:)

  11. nina
    11 grudnia 2007 at 18:10 Odpowiedz

    a ja dodaje ogorki konserwowe,salatka jest malo kaloryczna i polecana przez dietetykow w czasie odchudzania,wiem bo sie odchudzalam i taka salatke robilam.Jestb,dobra

  12. sandrusia
    18 grudnia 2007 at 22:19 Odpowiedz

    pycha ale ja zamiast groszku dodaje kukurydzę i skrapiam pieczarki sokiem cytrynowym i łyzeczka cukru :) Przepyszne!

  13. ula
    20 listopada 2008 at 19:42 Odpowiedz

    ja dodaję jeszcze kiszony ogórek jest wtedy smaczniejsza

  14. MONIKA
    24 stycznia 2009 at 13:18 Odpowiedz

    TA SAŁATKA JEST PYCHA

  15. justa24114
    11 lutego 2009 at 14:47 Odpowiedz

    ja dopiero mam zamiar zrobić. mzm nzdzieje że będzie ok.

  16. kasia
    21 lutego 2009 at 16:19 Odpowiedz

    bardzo smaczna ia dodaje 7jajek i smaze pieczarki jest palce lizac

  17. maj
    10 kwietnia 2009 at 20:53 Odpowiedz

    ja dopiero zrobiłam pierwszy raz i jest trochę mdła szukam jeszcze dodatkowych składników, które wyostrza smak

  18. majka@
    31 lipca 2009 at 21:31 Odpowiedz

    ja mysle ze ze serem żółtym tez by byla smaczna!!!tez jeszcze nie robilam! Na pewno bedzie smaczna!

  19. głodomor
    1 sierpnia 2009 at 19:53 Odpowiedz

    taaaaak ogorki kiszone robia caly smaczek, tylko dla mnie ta salatka musi byc pokrojona mega mega drobno – moj tata robi to super i wtedy jest no genialna!!!!! mi sie chce, wlasnie bede robic tyklo ogorkow nie mam :( buuu

  20. ela
    16 października 2009 at 17:23 Odpowiedz

    pycha ta salatka

  21. lid43ka
    24 października 2009 at 12:43 Odpowiedz

    dzisiaj wypróbuję ją:)

  22. ccc
    24 października 2009 at 13:59 Odpowiedz

    ja dodaje sałatę lodową i ogórka konserwowego

  23. MAG
    28 października 2009 at 20:55 Odpowiedz

    salatka jest rewelacyjna,
    a moja propozycja:
    pieczarki podsmazone,
    ogorek kiszony, pokrojony w kostke,
    kukurydza zamiast groszku,
    2 lyzki musztardy,
    szczypior zamiast pora
    i uwaga! uprazony slonecznik (!!!)

    normalnie palce lizac :)

  24. reni
    6 listopada 2009 at 13:40 Odpowiedz

    a ktoś z was jadł z ogórkami korniszonymi???????? Bo ja nie a chcę spróbować

  25. aga
    22 grudnia 2009 at 15:23 Odpowiedz

    robilam salatke pieczarkowa na swiata wielkanoce pychotka ,,,,,,,,,,,,,,a kto zna salatke z serem feta

  26. siulka
    15 stycznia 2010 at 18:21 Odpowiedz

    a własnie robie z tym że dodaje troche kapusty pekińskiej i zółty ser…mniamniośni:)

  27. monik
    4 marca 2010 at 12:13 Odpowiedz

    no dziwie sie ..ogorki kiszone,pieczarki smazone i ktos dodaje mega drobno pokrojone ma byc, okropienstwo,czy wasza watroba to wytrzyma?…..i szczypior,musztarda,,,o nie….

  28. florentyna
    22 marca 2010 at 10:52 Odpowiedz

    pore zawsze podgotuje pozatym t.j.b.dobre

  29. clara+5
    4 kwietnia 2010 at 21:33 Odpowiedz

    ja zamiast pora dodałam selera naciowego i koperek zamiast pietruszki ( zamiennik bo nie miałam natki pietruszki) oraz ogorek kiszony i 2 rzodkiewki i musze powiedziec ze to całkiem niezle smakuje !!! i bardziej wiosennie :)

  30. anka
    21 lipca 2010 at 20:14 Odpowiedz

    Sałatka jest wprost niezwykle smaczna. Wszystkim gościom smakowała najbardziej własnie ona. Jest dosć zaskakujaca. Goscie licytowali się co do jej składu. Nikt nie zgadł w 100%. Acha, dodam, iz zrobiłam dokładnie zgodnie z przepisem, bez modyfikacji. Sałatka rzeczywiście \”syta\” acz smakowita.

  31. pati
    29 grudnia 2010 at 14:19 Odpowiedz

    Ja na święta zrobiłam taką sałatkę. Lecz zamiast poru szczypiorek, zamiast groszku – kukurydza + do tego ogórki konserwowe i ser żółty. Zniknęła ze stołu w 10 min. Wszystkim smakowała. Polecam :)

  32. kociaczek
    10 kwietnia 2011 at 11:27 Odpowiedz

    po prstu delije!!!!!!!!!!! nii nie zmieniałam tyko dodałam troszke ogórka:)ale musze przyznać najlepsza sałatka jaką jadłam:)) POLECAM:):):):):)

  33. aneta
    21 stycznia 2012 at 00:47 Odpowiedz

    Też dodaję ogórki konserwowe, /nie jest taka mdła/ no i ser żółty obowiązkowo, a co do szczypiorku to latem daję szczypior zimą por:)

  34. grzYyBPsda
    10 marca 2012 at 19:15 Odpowiedz

    Andrzej my też dziękujemy , ; Suzuki Cruiser Club dziel się radością; , gdybyś był w Warszawie nocleg czeka , podarzwia JWayne

  35. FRLHcdHqkShqoNb
    11 marca 2012 at 00:32 Odpowiedz

    What I find so itneresting is you could never find this anywhere else.

  36. macha2000
    22 grudnia 2012 at 16:45 Odpowiedz

    Sałatka super ,ktoś robił sałatke z maślaków??

  37. dawid
    9 lutego 2014 at 22:24 Odpowiedz

    jutro kupuje pieczarki i robie salatke

Zostaw komentarz.

*