Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Sałatka z melona

Słonawe  i lekko pikantne składniki harmonijnie łączą się z orzeźwiającym smakiem melona.

czas: 10 min + 60 min chłodzenie

liczba porcji: 4

składniki:
1 dojrzały melon
puszka tuńczyka w oliwie
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, świeżo posiekany koperek

przyrządzanie:

Melon pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wyciąć cały miąższ. Pokroić go w kostkę i odsączyć na sicie. Jabłko pokroić w paski. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Majonez rozrobić z ketchupem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszać z posiekaną cebulą i sosem oraz przyprawami. Posypać z wierzchu posiekanym koperkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.

uwagi:
Podawać jako przystawkę z bagietką.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. Cienki
    11 sierpnia 2005 at 16:56 Odpowiedz

    Świetne, polecam wszystkim :-)

  2. xandar
    28 września 2005 at 09:45 Odpowiedz

    zrobiłem tę sałtkę i powiem szczerze że to najgorszy przepis jaki próbowałem z tej strony. wygląda mało apetycznie /cały czas podchodzi sokiem z melona/ i średnio fajne jest połączenie melona z tuńczykiem. Jesli melon to raczej prosciutto crudo, a jesli tuńczyk to sałatka z tunczyka;)

  3. eliza
    13 lutego 2006 at 16:27 Odpowiedz

    bardzo fajny przepis, samego melona nie da się jeść

  4. smakosz rodu Wojdanów
    30 maja 2006 at 18:11 Odpowiedz

    Moim zdaniem jest pyszna przepis wyśmienity jako zawodowy smakosz niejadłem nic leprzego z melona. SUPER SMACZNE

  5. anuśŚś
    5 lipca 2006 at 14:22 Odpowiedz

    przepyswzna sałatka :D wszyscy chca przepis na nią, na prawde palce lizac ;)

  6. paw
    10 listopada 2006 at 22:24 Odpowiedz

    obrzydliwe

  7. Jola
    24 listopada 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Wprawdzie jeszcze tego nie robiłam, ale podono świetne! Polecam xD

  8. 1`by
    9 kwietnia 2007 at 21:18 Odpowiedz

    w mordke dobrusie…:)

  9. MBess
    22 maja 2007 at 17:52 Odpowiedz

    Zrobilam wersje minimum – tylko tunczyk, oliwa z oliwek i melon – wyszlo fajnie. Jeden minus – pokruszony tunczyk nie najladniej wyglada:/

  10. sspy
    15 lipca 2007 at 02:42 Odpowiedz

    od razu po zrobiennu okropne bo melon b slodki i z tunczykiem sie nie zgral :(

  11. głodny
    17 sierpnia 2007 at 14:17 Odpowiedz

    mnia mniam

  12. sami
    22 grudnia 2007 at 22:30 Odpowiedz

    jeszcze nie próbowałam ale myślę że dobre

  13. miko
    22 kwietnia 2008 at 19:52 Odpowiedz

    Sałatka pyszna – polecam

  14. paul
    25 kwietnia 2008 at 11:42 Odpowiedz

    a co z pestkami można je zasiać?

  15. zuza157
    27 kwietnia 2008 at 12:52 Odpowiedz

    czy pyszna sałatka ?

  16. Laura
    5 lutego 2009 at 19:22 Odpowiedz

    Sałatka palce lizać!!!Bardzo dobra i apetyczna.Polecam!

  17. Kiepski
    25 lutego 2009 at 19:39 Odpowiedz

    tratatita bardzo zła sałatka.. ;))

  18. wydra
    26 sierpnia 2009 at 12:56 Odpowiedz

    Czy WAM sie naprawde pomerdalo. Moze jeszcze pakistanski melon (najslodszy) z tunczykiem. Lepiej sprubuj kiszona kapuste z miodem orzechami i rodzynkami. Ta kompozycja pasuje LEPIEJ.

  19. Kamyk
    20 kwietnia 2010 at 19:29 Odpowiedz

    Wbrew pozorom, połączenie takich produktów daje naprawdę wyborny smak. Polecam!

  20. qq
    16 sierpnia 2011 at 12:53 Odpowiedz

    Lepsze połączenie: melon +szynka parmeńska+jabłko( pokroić w kostkę)+sok z 1/2cytryny +piperz+ bazylia. Wstawić do lodówki na 1 h.

  21. przypadkowo
    4 czerwca 2012 at 17:29 Odpowiedz

    Rewelacyjna!

  22. Elwira
    21 marca 2013 at 12:33 Odpowiedz

    zrobiłąm , dziwny smak ale sałatka zniknęła a był tego spory półmisek. bardzo wiosenna, może lepsza niż ogórkowa o tej porze roku

Zostaw komentarz.

*