Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Sałatka z melona

Słonawe  i lekko pikantne składniki harmonijnie łączą się z orzeźwiającym smakiem melona.

czas: 10 min + 60 min chłodzenie

liczba porcji: 4

składniki:
1 dojrzały melon
puszka tuńczyka w oliwie
1 jabłko
1 cebula
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, świeżo posiekany koperek

przyrządzanie:

Melon pokroić w ćwiartki, usunąć pestki i wyciąć cały miąższ. Pokroić go w kostkę i odsączyć na sicie. Jabłko pokroić w paski. Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Majonez rozrobić z ketchupem i sokiem z cytryny. Składniki wymieszać z posiekaną cebulą i sosem oraz przyprawami. Posypać z wierzchu posiekanym koperkiem. Wstawić na godzinę do lodówki.

uwagi:
Podawać jako przystawkę z bagietką.

Podobne artykuły

22 Komentarzy

  1. Cienki
    11 sierpnia 2005 at 16:56 Odpowiedz

    Świetne, polecam wszystkim :-)

  2. xandar
    28 września 2005 at 09:45 Odpowiedz

    zrobiłem tę sałtkę i powiem szczerze że to najgorszy przepis jaki próbowałem z tej strony. wygląda mało apetycznie /cały czas podchodzi sokiem z melona/ i średnio fajne jest połączenie melona z tuńczykiem. Jesli melon to raczej prosciutto crudo, a jesli tuńczyk to sałatka z tunczyka;)

  3. eliza
    13 lutego 2006 at 16:27 Odpowiedz

    bardzo fajny przepis, samego melona nie da się jeść

  4. smakosz rodu Wojdanów
    30 maja 2006 at 18:11 Odpowiedz

    Moim zdaniem jest pyszna przepis wyśmienity jako zawodowy smakosz niejadłem nic leprzego z melona. SUPER SMACZNE

  5. anuśŚś
    5 lipca 2006 at 14:22 Odpowiedz

    przepyswzna sałatka :D wszyscy chca przepis na nią, na prawde palce lizac ;)

  6. paw
    10 listopada 2006 at 22:24 Odpowiedz

    obrzydliwe

  7. Jola
    24 listopada 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Wprawdzie jeszcze tego nie robiłam, ale podono świetne! Polecam xD

  8. 1`by
    9 kwietnia 2007 at 21:18 Odpowiedz

    w mordke dobrusie…:)

  9. MBess
    22 maja 2007 at 17:52 Odpowiedz

    Zrobilam wersje minimum – tylko tunczyk, oliwa z oliwek i melon – wyszlo fajnie. Jeden minus – pokruszony tunczyk nie najladniej wyglada:/

  10. sspy
    15 lipca 2007 at 02:42 Odpowiedz

    od razu po zrobiennu okropne bo melon b slodki i z tunczykiem sie nie zgral :(

  11. głodny
    17 sierpnia 2007 at 14:17 Odpowiedz

    mnia mniam

  12. sami
    22 grudnia 2007 at 22:30 Odpowiedz

    jeszcze nie próbowałam ale myślę że dobre

  13. miko
    22 kwietnia 2008 at 19:52 Odpowiedz

    Sałatka pyszna – polecam

  14. paul
    25 kwietnia 2008 at 11:42 Odpowiedz

    a co z pestkami można je zasiać?

  15. zuza157
    27 kwietnia 2008 at 12:52 Odpowiedz

    czy pyszna sałatka ?

  16. Laura
    5 lutego 2009 at 19:22 Odpowiedz

    Sałatka palce lizać!!!Bardzo dobra i apetyczna.Polecam!

  17. Kiepski
    25 lutego 2009 at 19:39 Odpowiedz

    tratatita bardzo zła sałatka.. ;))

  18. wydra
    26 sierpnia 2009 at 12:56 Odpowiedz

    Czy WAM sie naprawde pomerdalo. Moze jeszcze pakistanski melon (najslodszy) z tunczykiem. Lepiej sprubuj kiszona kapuste z miodem orzechami i rodzynkami. Ta kompozycja pasuje LEPIEJ.

  19. Kamyk
    20 kwietnia 2010 at 19:29 Odpowiedz

    Wbrew pozorom, połączenie takich produktów daje naprawdę wyborny smak. Polecam!

  20. qq
    16 sierpnia 2011 at 12:53 Odpowiedz

    Lepsze połączenie: melon +szynka parmeńska+jabłko( pokroić w kostkę)+sok z 1/2cytryny +piperz+ bazylia. Wstawić do lodówki na 1 h.

  21. przypadkowo
    4 czerwca 2012 at 17:29 Odpowiedz

    Rewelacyjna!

  22. Elwira
    21 marca 2013 at 12:33 Odpowiedz

    zrobiłąm , dziwny smak ale sałatka zniknęła a był tego spory półmisek. bardzo wiosenna, może lepsza niż ogórkowa o tej porze roku

Zostaw komentarz.

*