Polecamy

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Kuskus – kasza z Afryki

Kuskus – kasza z Afryki

Fioletowe rozkosze

Fioletowe rozkosze

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Filet jagnięcy z pomidorami i żurawiną

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Nasze złe nawyki – wskazówki dietetyczne na co dzień

Sałatka z pomarańczy i awokado

W Polsce rzadko robimy sałatki z takich składników, w Hiszpanii to potrawa znana. Oryginalny  smak jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 20 minut + co najmniej 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się \”przegryzły\”.

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. Nora
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Z czym najlepiej podawać lub z czym najlepiej smakuje ta sałatka z pomarańczy i awokado?

  2. Palce_lizać
    26 stycznia 2006 at 17:43 Odpowiedz

    Polecamy z bialym, schłodzonym, wytrawnym winem. Bez pieczywa ani żadnych innych dodatków.

  3. dromader
    4 lutego 2006 at 11:59 Odpowiedz

    sałatka b.egzotyczna, nie kazdemu będzie smakować, najlepiej zrobić na próbę małą ilość,
    nie należy wszystkiego \”międlić\” razem a właśnie poukładać!:)

  4. Marta Tomaka
    2 kwietnia 2006 at 05:03 Odpowiedz

    Jest rewelacyjna. Wyśmienita w smaku, radosna dla oka i szybka w przygotowaniu. Sałatka ta na stale zogościła na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Polecam każdemu!

  5. kuuuuuuuuu
    14 lutego 2009 at 18:37 Odpowiedz

    Hałowa sałą=atka

  6. baryla
    16 lutego 2009 at 11:35 Odpowiedz

    To jest najlepsza sałatka na świeice. Nie jadłam lepszej. Poza tym \”chałowa\”

  7. Dorota
    13 kwietnia 2009 at 11:40 Odpowiedz

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..

  8. daria
    12 marca 2011 at 14:20 Odpowiedz

    pyyyyyyysssssssszzzzzzne

  9. wikimarsz
    3 października 2012 at 20:34 Odpowiedz

    pychota

Zostaw komentarz.

*