Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Sałatka z pomarańczy i awokado

W Polsce rzadko robimy sałatki z takich składników, w Hiszpanii to potrawa znana. Oryginalny  smak jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 20 minut + co najmniej 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się \”przegryzły\”.

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. Nora
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Z czym najlepiej podawać lub z czym najlepiej smakuje ta sałatka z pomarańczy i awokado?

  2. Palce_lizać
    26 stycznia 2006 at 17:43 Odpowiedz

    Polecamy z bialym, schłodzonym, wytrawnym winem. Bez pieczywa ani żadnych innych dodatków.

  3. dromader
    4 lutego 2006 at 11:59 Odpowiedz

    sałatka b.egzotyczna, nie kazdemu będzie smakować, najlepiej zrobić na próbę małą ilość,
    nie należy wszystkiego \”międlić\” razem a właśnie poukładać!:)

  4. Marta Tomaka
    2 kwietnia 2006 at 05:03 Odpowiedz

    Jest rewelacyjna. Wyśmienita w smaku, radosna dla oka i szybka w przygotowaniu. Sałatka ta na stale zogościła na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Polecam każdemu!

  5. kuuuuuuuuu
    14 lutego 2009 at 18:37 Odpowiedz

    Hałowa sałą=atka

  6. baryla
    16 lutego 2009 at 11:35 Odpowiedz

    To jest najlepsza sałatka na świeice. Nie jadłam lepszej. Poza tym \”chałowa\”

  7. Dorota
    13 kwietnia 2009 at 11:40 Odpowiedz

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..

  8. daria
    12 marca 2011 at 14:20 Odpowiedz

    pyyyyyyysssssssszzzzzzne

  9. wikimarsz
    3 października 2012 at 20:34 Odpowiedz

    pychota

Zostaw komentarz.

*