Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Domowe sezamki

Domowe sezamki

Grochówka wojskowa na boczku

Grochówka wojskowa na boczku

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Bajeczna sałatka z kuskusem, pietruszką i kozim serem

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Galeria kulinarnych insiracji – poczuj magię Świąt!

Masło klarowane – jak zrobić?

Masło klarowane – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Ciasto na gofry – jak zrobić?

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Pieczony łosoś z miodem, kolendrą i świeżą pietruszką

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Sałatka z pomarańczy i awokado

W Polsce rzadko robimy sałatki z takich składników, w Hiszpanii to potrawa znana. Oryginalny  smak jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 20 minut + co najmniej 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się \”przegryzły\”.

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. Nora
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Z czym najlepiej podawać lub z czym najlepiej smakuje ta sałatka z pomarańczy i awokado?

  2. Palce_lizać
    26 stycznia 2006 at 17:43 Odpowiedz

    Polecamy z bialym, schłodzonym, wytrawnym winem. Bez pieczywa ani żadnych innych dodatków.

  3. dromader
    4 lutego 2006 at 11:59 Odpowiedz

    sałatka b.egzotyczna, nie kazdemu będzie smakować, najlepiej zrobić na próbę małą ilość,
    nie należy wszystkiego \”międlić\” razem a właśnie poukładać!:)

  4. Marta Tomaka
    2 kwietnia 2006 at 05:03 Odpowiedz

    Jest rewelacyjna. Wyśmienita w smaku, radosna dla oka i szybka w przygotowaniu. Sałatka ta na stale zogościła na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Polecam każdemu!

  5. kuuuuuuuuu
    14 lutego 2009 at 18:37 Odpowiedz

    Hałowa sałą=atka

  6. baryla
    16 lutego 2009 at 11:35 Odpowiedz

    To jest najlepsza sałatka na świeice. Nie jadłam lepszej. Poza tym \”chałowa\”

  7. Dorota
    13 kwietnia 2009 at 11:40 Odpowiedz

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..

  8. daria
    12 marca 2011 at 14:20 Odpowiedz

    pyyyyyyysssssssszzzzzzne

  9. wikimarsz
    3 października 2012 at 20:34 Odpowiedz

    pychota

Zostaw komentarz.

*