Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

5 dań z kuchni hiszpańskiej, które każdy z nas powinien spróbować!

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Aromatyczne spaghetti z pomidorami i czosnkiem

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

Ciasto CZEKOLADOWA LAWA – dla uzależnionych od czekolady

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

7 pomysłów na śniadanie DLA MAMY w dniu jej święta

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

3 wskazówki dotyczące GOTOWANIA MAKARONU

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

Dietetyczny kurczak z kaszą jaglaną

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

SAŁATKA SZEFA – tą sałatką naprawdę można się najeść!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

[PORADNIK KULINARNY]: 5 trików, by ciasto drożdżowe było jeszcze lepsze!

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Grillowanie, czyli jeden z najzdrowszych sposobów przygotowania posiłków

Owsianka kokosowa z owocami

Owsianka kokosowa z owocami

Lody czekoladowo-bananowe

Lody czekoladowo-bananowe

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

Co zrobić, aby śmietana się nie zważyła? Prosta rada

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM

Smoothie bananowo-czekoladowe

Smoothie bananowo-czekoladowe

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Mule po marynarsku, czyli małże w białym winie

Sałatka z pomarańczy i awokado

W Polsce rzadko robimy sałatki z takich składników, w Hiszpanii to potrawa znana. Oryginalny  smak jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 20 minut + co najmniej 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się \”przegryzły\”.

loading...

9 Komentarzy

  1. Nora
    26 stycznia 2006 at 17:40 Odpowiedz

    Z czym najlepiej podawać lub z czym najlepiej smakuje ta sałatka z pomarańczy i awokado?

  2. Palce_lizać
    26 stycznia 2006 at 17:43 Odpowiedz

    Polecamy z bialym, schłodzonym, wytrawnym winem. Bez pieczywa ani żadnych innych dodatków.

  3. dromader
    4 lutego 2006 at 11:59 Odpowiedz

    sałatka b.egzotyczna, nie kazdemu będzie smakować, najlepiej zrobić na próbę małą ilość,
    nie należy wszystkiego \”międlić\” razem a właśnie poukładać!:)

  4. Marta Tomaka
    2 kwietnia 2006 at 05:03 Odpowiedz

    Jest rewelacyjna. Wyśmienita w smaku, radosna dla oka i szybka w przygotowaniu. Sałatka ta na stale zogościła na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Polecam każdemu!

  5. kuuuuuuuuu
    14 lutego 2009 at 18:37 Odpowiedz

    Hałowa sałą=atka

  6. baryla
    16 lutego 2009 at 11:35 Odpowiedz

    To jest najlepsza sałatka na świeice. Nie jadłam lepszej. Poza tym \”chałowa\”

  7. Dorota
    13 kwietnia 2009 at 11:40 Odpowiedz

    fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..

  8. daria
    12 marca 2011 at 14:20 Odpowiedz

    pyyyyyyysssssssszzzzzzne

  9. wikimarsz
    3 października 2012 at 20:34 Odpowiedz

    pychota

Zostaw komentarz.

*