Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

8 pomysłów na dania z wykorzystaniem BROKUŁA!

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Najprostsze ciasto czekoladowe

Najprostsze ciasto czekoladowe

NALEŚNIKI Z ZIEMNIACZANYM NADZIENIEM

NALEŚNIKI Z ZIEMNIACZANYM NADZIENIEM

STÓŁ DO KUCHNI I JADALNI – 8 MODNYCH INSPIRACJI

STÓŁ DO KUCHNI I JADALNI – 8 MODNYCH INSPIRACJI

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej

Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej

Kurczak chow mein

Kurczak chow mein

Indyjskie smaki: kurczak tandoori

Indyjskie smaki: kurczak tandoori

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

RACUCHY DROŻDŻOWE według EWY WACHOWICZ

RACUCHY DROŻDŻOWE według EWY WACHOWICZ

Bakłażany faszerowane pysznościami

Bakłażany faszerowane pysznościami

Makaron z sosem grzybowym i prażonymi migdałami

Makaron z sosem grzybowym i prażonymi migdałami

Zielony koktajl z płatkami jaglanymi, kiwi i jęczmieniem

Zielony koktajl z płatkami jaglanymi, kiwi i jęczmieniem

8 świetnych dań z BURAKIEM w roli głównej!

8 świetnych dań z BURAKIEM w roli głównej!

Babka jogurtowa z figami

Babka jogurtowa z figami

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

Sałatka z pomarańczy i awokado

W Polsce rzadko robimy sałatki z takich składników, w Hiszpanii to potrawa znana. Oryginalny  smak jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wyszukane podniebienia.

przepis z kuchni: hiszpańskiej

czas: 20 minut + co najmniej 1 godzina

liczba porcji: 4

składniki:
2 awokado
2 pomarańcze
2 małe pomidory
1 mała cebula (najlepiej cukrowa)
25 g płatków migdałowych
4 łyżki oliwy z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia)
łyzka octu winnego
sok z cytryny
łyżka natki pietruszki
10 czarnych oliwek
sól, pieprz

przyrządzanie:

Obrane pomarańcze pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki, a następnie pokroić w ósemki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Tak przygotowane składniki układać według kolejności na półmisku. Oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polać pomarańcze, pomidory i awokado. Na wierzch ułożyć cebulę pokrojoną w piórka, płatki migdałowe i oliwki. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, by smaki się \”przegryzły\”.

loading...