Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Domowa nalewka z jabłek

Domowa nalewka z jabłek

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Mini marchewki z masłem musztardowym i ziołami

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Torcik mocno czekoladowy z kremem Baileys

Bagietki idealne

Bagietki idealne

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Pieczone papryki, nadziewane pomidorami cherry, fetą i tymiankiem

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Krem z kalafiora na mleku kokosowym

Sos z kiszonych ogórków

Sos z kiszonych ogórków

Bruschetta po włosku

Bruschetta po włosku

Krem z cukinii z serkiem topionym

Krem z cukinii z serkiem topionym

Karmelizowane orzeszki

Karmelizowane orzeszki

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Zapiekanka z cukini i parmezanu

Prosty sposób na domowy kompot

Prosty sposób na domowy kompot

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

Prosta zupa krem z marchewki

Prosta zupa krem z marchewki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Najprostszy przepis na pieczone ziemniaki z liściem pietruszki

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Bananowo-czekoladowy koktajl mleczny z żurawinami

Sałatka z roszponką

Coraz popularniejsza u nas sałata o drobnych liściach świetnie smakuje  w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i serem gorgonzola

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:

250 g sałaty roszponka (ok. 2 garście)
ok. 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

 

przyrządzanie:

Roszponkę i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrajane na połówki pomidorki oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym soesm. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponowinie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. lili
    17 maja 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Ja bym nie dawała orzechów, a za to jeden lub dwa ząbki czosnku, żeby dodać szlachetnego śródziemnomorskiego zapachu

  2. halina
    17 lipca 2007 at 10:45 Odpowiedz

    a ja bym dodała i orzechy i czosnek palce lizać.

  3. Agniesia
    5 grudnia 2007 at 19:46 Odpowiedz

    salatke mozna podawac z w kostke pokrojonym i usmarzonym boczkiem,sol pieprz i ocet….super

  4. Zbynek
    9 grudnia 2007 at 13:13 Odpowiedz

    Agniesiu, czy nie uważasz że boczek to profanacja ??

  5. Zbynek
    10 grudnia 2007 at 12:23 Odpowiedz

    Agniesiu, jestem wegetarianinem i dlatego napisałem, \”że to profanacja\”, dla ludzi jedzących normalnie, napewno jest to smaczne, mi bardzo smakuje wersja z tego przepisu, co nie znaczy , ze inne sa złe, pozdrawiam i pragnę podziekować za wspaniałe przepisy

  6. agusia_28
    3 kwietnia 2008 at 14:47 Odpowiedz

    Palce lizać, a ja robiłam tą sałatkę w 3 wersjach! z orzechami jest ok. ale bez orzechów i z czosnkiem – pycha, natomiast z boczkiem i ząbkiem czosnku, do tego lampka białego wina – mniam mniam, to już nie przekąską, ale treściwy obiad

  7. Joanka
    30 kwietnia 2008 at 19:12 Odpowiedz

    A ja polecam trochę inne wersję sałatki, oczywiście jest roszpunka, pomidorki koktajlowe, do tego czerwona cebulko pokrojona w drobniutkie piórka, kiełki (jakie kto lubi),pokrojona w kostki pomarańcza mozna tez dodac winogrona(pokrojone na pół lub w tzw. ósemki) do tego sos vinegree i smacznego!

  8. Kriss
    15 maja 2008 at 22:22 Odpowiedz

    a ja bym dodał śledzie i pół kilo golonki.. a nie boczek :)

  9. Pleban
    8 czerwca 2008 at 15:33 Odpowiedz

    Dodajcie truskawki zamiast pomidorow,bez orzechow,vinegret, papryka – rewelacja moze byc rokpol zamiast gorgazoli

  10. Zenobiusz, dieta
    8 lipca 2008 at 18:59 Odpowiedz

    nie powinno sie łączyć owoców i warzyw razem oraz produktów męskich z żeńskimi, to podstawowa wiedza moi drodzy…

  11. Agniesia
    11 listopada 2008 at 18:38 Odpowiedz

    Zbyniu mam i Ciebie nowy przepis bez boczusia:) gruszki podpiec z orzechami na masle ,salate rozlozyc na talerzu,dodac podpieczone gruszki z orzechami,ocet balsamiczny i miodu.Podawac cieple.Mam nadzieje ze bedzie smakowala nie tylko panu,panie Zbyniu

  12. kicia1977
    20 listopada 2010 at 08:54 Odpowiedz

    Ona jest wspaniała ja tylko daję starty w płatkach ser wędzony ,robiłam ją kilka razy w tygodniu w zimę :)

  13. ewa
    17 grudnia 2010 at 22:32 Odpowiedz

    roszponka/roszpunka to nie jest sałata, należy do całkiem innej rodziny

  14. heniu345
    28 marca 2012 at 21:06 Odpowiedz

    to z truskawkami to tez dobry pomysł .! :)

  15. samaasia
    22 kwietnia 2012 at 09:06 Odpowiedz

    roszponka, kiwi, orzechy włoskie, kurczak grillowany a wszystko to z jogurtem wymieszanym z bazylią i miodem, pieprz, sól..Jadłam to w restauracji, cudowne pomieszanie smaków

  16. karola
    7 czerwca 2012 at 13:09 Odpowiedz

    Roszponka, pokrajane w słupki albo małe plastry ugotowane buraczki, orzechy włoskie ( ćwiartki ), do tego sosik z oliwy z oliwek, octu balsamico i ziół. Polecam !!!

  17. dzastin
    1 sierpnia 2013 at 22:38 Odpowiedz

    Roszponka z pinia i grilowanym kurczakiem pomarancza a na to sos z jogurtu nat.sokiem z pomaranczy i czosnkiem.supcio polecam

Zostaw komentarz.

*