Nasze usługi wymagają plików cookie. Korzystając z nich, zgadzasz się na używanie przez nas tych plików. Więcej.
ok

Polecamy

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Sałatka z roszponką

Coraz popularniejsza u nas sałata o drobnych liściach świetnie smakuje  w połączeniu z pomidorkami koktajlowymi i serem gorgonzola

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 10 minut

liczba porcji: 2

składniki:

250 g sałaty roszponka (ok. 2 garście)
ok. 15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
200 g sera gorgonzola
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz

 

przyrządzanie:

Roszponkę i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Orzechy drobno posiekać. Ocet wymieszać z połową łyżeczki soli i świeżo zmielonym pieprzem, a na koniec dodać oliwę i ponownie dokładnie wymieszać. W dużej misce połączyć ze sobą: osuszone listki roszponki, pokrajane na połówki pomidorki oraz orzechy. Wymieszać z przygotowanym soesm. Na koniec dodać pokrojony w kostki ser gorgonzola i ponowinie wymieszać, ale tym razem bardzo delikatnie. Podawać na przystawkę.

Podobne artykuły

17 Komentarzy

  1. lili
    17 maja 2007 at 13:04 Odpowiedz

    Ja bym nie dawała orzechów, a za to jeden lub dwa ząbki czosnku, żeby dodać szlachetnego śródziemnomorskiego zapachu

  2. halina
    17 lipca 2007 at 10:45 Odpowiedz

    a ja bym dodała i orzechy i czosnek palce lizać.

  3. Agniesia
    5 grudnia 2007 at 19:46 Odpowiedz

    salatke mozna podawac z w kostke pokrojonym i usmarzonym boczkiem,sol pieprz i ocet….super

  4. Zbynek
    9 grudnia 2007 at 13:13 Odpowiedz

    Agniesiu, czy nie uważasz że boczek to profanacja ??

  5. Zbynek
    10 grudnia 2007 at 12:23 Odpowiedz

    Agniesiu, jestem wegetarianinem i dlatego napisałem, \”że to profanacja\”, dla ludzi jedzących normalnie, napewno jest to smaczne, mi bardzo smakuje wersja z tego przepisu, co nie znaczy , ze inne sa złe, pozdrawiam i pragnę podziekować za wspaniałe przepisy

  6. agusia_28
    3 kwietnia 2008 at 14:47 Odpowiedz

    Palce lizać, a ja robiłam tą sałatkę w 3 wersjach! z orzechami jest ok. ale bez orzechów i z czosnkiem – pycha, natomiast z boczkiem i ząbkiem czosnku, do tego lampka białego wina – mniam mniam, to już nie przekąską, ale treściwy obiad

  7. Joanka
    30 kwietnia 2008 at 19:12 Odpowiedz

    A ja polecam trochę inne wersję sałatki, oczywiście jest roszpunka, pomidorki koktajlowe, do tego czerwona cebulko pokrojona w drobniutkie piórka, kiełki (jakie kto lubi),pokrojona w kostki pomarańcza mozna tez dodac winogrona(pokrojone na pół lub w tzw. ósemki) do tego sos vinegree i smacznego!

  8. Kriss
    15 maja 2008 at 22:22 Odpowiedz

    a ja bym dodał śledzie i pół kilo golonki.. a nie boczek :)

  9. Pleban
    8 czerwca 2008 at 15:33 Odpowiedz

    Dodajcie truskawki zamiast pomidorow,bez orzechow,vinegret, papryka – rewelacja moze byc rokpol zamiast gorgazoli

  10. Zenobiusz, dieta
    8 lipca 2008 at 18:59 Odpowiedz

    nie powinno sie łączyć owoców i warzyw razem oraz produktów męskich z żeńskimi, to podstawowa wiedza moi drodzy…

  11. Agniesia
    11 listopada 2008 at 18:38 Odpowiedz

    Zbyniu mam i Ciebie nowy przepis bez boczusia:) gruszki podpiec z orzechami na masle ,salate rozlozyc na talerzu,dodac podpieczone gruszki z orzechami,ocet balsamiczny i miodu.Podawac cieple.Mam nadzieje ze bedzie smakowala nie tylko panu,panie Zbyniu

  12. kicia1977
    20 listopada 2010 at 08:54 Odpowiedz

    Ona jest wspaniała ja tylko daję starty w płatkach ser wędzony ,robiłam ją kilka razy w tygodniu w zimę :)

  13. ewa
    17 grudnia 2010 at 22:32 Odpowiedz

    roszponka/roszpunka to nie jest sałata, należy do całkiem innej rodziny

  14. heniu345
    28 marca 2012 at 21:06 Odpowiedz

    to z truskawkami to tez dobry pomysł .! :)

  15. samaasia
    22 kwietnia 2012 at 09:06 Odpowiedz

    roszponka, kiwi, orzechy włoskie, kurczak grillowany a wszystko to z jogurtem wymieszanym z bazylią i miodem, pieprz, sól..Jadłam to w restauracji, cudowne pomieszanie smaków

  16. karola
    7 czerwca 2012 at 13:09 Odpowiedz

    Roszponka, pokrajane w słupki albo małe plastry ugotowane buraczki, orzechy włoskie ( ćwiartki ), do tego sosik z oliwy z oliwek, octu balsamico i ziół. Polecam !!!

  17. dzastin
    1 sierpnia 2013 at 22:38 Odpowiedz

    Roszponka z pinia i grilowanym kurczakiem pomarancza a na to sos z jogurtu nat.sokiem z pomaranczy i czosnkiem.supcio polecam

Zostaw komentarz.

*