Polecamy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Och, Pan Karczoch

Och, Pan Karczoch

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Muszle z dynią i rukolą w sosie orzechowym

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Wygraj album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Festiwal Chleba w Wypiekach Kultury już w ten weekend

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Mini kokardki z kremem dyniowym i pomidorami o posmaku bazylii

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Penne Rigate z dynią, boczkiem i octem balsamicznym

Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

Lekka sałatka rodem z kuchni włoskiej  

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 15 minut + 45 minut gotowania soczewicy

liczba porcji: 4

składniki:

250 g zielonej soczewicy
200 g tuńczyka z puszki
1 czerwona cebula
2 pomidory
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziarnistej musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminku
sól, pieprz

przyrządzanie:

Soczewicę gotować w osolonym wrzątku aż stanie się średnio miękka. Odsączyć. Wystudzoną wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę pomidory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odsączonego tuńczyka. Następnie wlać składniki sosu, wymieszać, dodać przyprawy. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

Podobne artykuły

9 Komentarzy

  1. Rydza
    22 stycznia 2010 at 14:15 Odpowiedz

    nie była dobra Fuuuuuuj nikt jej nie jadł musiałam całą wyrzucić :(

  2. romciu
    11 grudnia 2010 at 18:50 Odpowiedz

    paskudztwo, moja dziewczyna własnie zrobiła, niestety ale ja się tego nie tkne

  3. mirck ---
    6 marca 2011 at 19:13 Odpowiedz

    nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia ale ciekawy smak,dodałem łyżkę majonezu aby ulepszyć smak:0

  4. lol
    8 marca 2011 at 19:22 Odpowiedz

    blee

  5. pyszalek
    6 kwietnia 2011 at 18:32 Odpowiedz

    pyszna, widac ludzie przyzwyczjeni sa do zamulajacych salatek na majonezie

  6. soniq
    14 czerwca 2012 at 14:45 Odpowiedz

    pyszna sałatka. Zamiast polskiego kminku proponuję kumin ;) Można też dodać odrobiną cytryny zamiast musztardy:)

  7. meg
    20 czerwca 2012 at 12:00 Odpowiedz

    kolejny raz sprawdza się że to co zdrowe jest niekoniecznie smaczne. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim MM-owcom :)

  8. zaqstevenson
    27 lipca 2012 at 14:06 Odpowiedz

    Nawet dobre wyszło

  9. mario
    22 maja 2014 at 11:23 Odpowiedz

    chetnie zrobię !!!

Zostaw komentarz.

*