Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Ciasto MOCNO CZEKOLADOWE

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Cudowne babeczki z owocami na Dzień Mamy!

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Pieczone krewetki w sosie cytrynowo-pietruszkowym

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Naleśniki z nutellą, serkiem mascarpone i herbatnikami!

Domowy sorbet malinowy

Domowy sorbet malinowy

Jak zrobić guacamole?

Jak zrobić guacamole?

Domowe lody brzoskwiniowe

Domowe lody brzoskwiniowe

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Aromatyczny sos pieczarkowy do makaronu

Tosty francuskie

Tosty francuskie

Domowe bułeczki z cebulką

Domowe bułeczki z cebulką

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Oczyść się na wiosnę! DETOX DRINK

Zupa łososiowa

Zupa łososiowa

Omlet na słodko z jagodami goji

Omlet na słodko z jagodami goji

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Świeże liście szpinaku z pieczoną cukinią

Sałatki na Wielkanoc

Mięsa, jajka, alkohole i ciasta - to wszystko zapewne znajdzie się na naszym świątecznym stole. Warto jednak, by postawić na nim się coś atrakcyjnie wyglądajacego, zdrowego, a zarazem smacznego - jednym słowem: sałatka.

Na początek jednak przypomnienie kliku przepisów publikowanych w poprzednich latach. Oto odcinek o wszystko mówiącym tytule ALE JAJA.
Jeśli zaś szukacie oryginalnych, odmiennych przepisów zachęcam do lektury WIELKANOC INACZEJ.

A teraz powróćmy do sałatek. Dania na stole wielkanocnym mają przywoływać na myśl nowe życie, mają nawiązywać do wiosny, mają nieść radość… a przy okazji smakować i atrakcyjnie wyglądać. Zmęczeni jajami, tłustymi mięsami i wędlinami sięgnijmy po sałatki. Ich duży wybór wpłynie nie tylko na niezwykły wygląd stołu, ale także na to, że po zakończonej uczcie nieco mniej będą nas boleć brzuchy…

Jeśli chcecie, by Wasz stół został przyozdobiony potrawą taką jak na załączonym obrazku przygotujcie SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I ZIARNAMI SŁONECZNIKA. Jeśli dysponujecie przezroczystą szklaną misą warto wypróbować WARSTWOWĄ SAŁATKĘ Z KALAFIOREM. Odpowiedni kolor i smak zapewni nam SAŁATKA WŁOSKA Z TUŃCZYKA. Bardzo smaczna, a zarazem bardzo prosta do przyrządzenia jest SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK. Nieco bardziej kłaniając się tradycji świątecznej (czytaj: dodając jaja) przyrządzić możemy wywodzącą się ze Stanów SAŁATKĘ SZEFA. Atmosferę wiosny i ciepła pozwoli nam podkreślić postawienie na stole SAŁATKI Z RUKOLĄ I SZPARAGAMI. Do większego spożycia napojów wyskokowych wyjątkowo pasuje SAŁATKA Z ANANASEM W SOSIE CZOSNKOWYM, choć smakosze zjadają ją nawet wtedy, gdy do popicia jest tylko woda mineralna.

Pamiętajcie o tym by jeść dobrze i żeby się nie przejeść. Smacznych i wesołych świąt, życzy
redakcja Palce Lizać.

Podobne artykuły

8 Komentarzy

  1. rolada
    8 kwietnia 2009 at 13:27 Odpowiedz

    upiec biszkopt

  2. 999
    2 kwietnia 2010 at 09:16 Odpowiedz

    niewiem czy dobre bo jesce nie jadlem paweł

  3. r
    25 maja 2011 at 13:33 Odpowiedz

    ha ha wcale nie jest dobra

  4. Alusia
    9 marca 2012 at 11:42 Odpowiedz

    pychotka

  5. Pietruszka!
    29 marca 2012 at 15:01 Odpowiedz

    no nawet …

  6. natka
    3 kwietnia 2012 at 19:07 Odpowiedz

    to jest pyszne .. naprawdę polecam xd

  7. korzen
    21 marca 2013 at 19:35 Odpowiedz

    ochyda

  8. adi
    27 marca 2013 at 19:44 Odpowiedz

    ffuu

Zostaw komentarz.

*