Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

SYROP DYNIOWY do kawy, deserów

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

OCET BALSAMICZNY o smaku truskawkowym

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Koktajl z kiwi, mięty, mleka ryżowego i nasion chia

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Krewetki z rozmarynem w sosie cebulowym

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Ekspresowa sałatka ze szpinakiem, marchewką i kukurydzą

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Sprawdzony przepis na DOMOWE KOPYTKA!

Białe szparagi z jajkiem

Białe szparagi z jajkiem

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

ZDROWE ŚNIADANIE w 5 minut!

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

Dietetyczny sok z marchwi i selera naciowego

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

ZAPIEKANKA Z RESZTEK

KAWA PIERNIKOWA

KAWA PIERNIKOWA

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Ciasteczka owsiane z czekoladą, żurawiną i orzechami laskowymi

Chlebek kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Hiszpańskie churros

Hiszpańskie churros

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Śledź w marynacie octowej z jabłkiem, pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną

Saltimbocca

Pyszne, a łatwe do przygotowania danie z kurczaka i szynki parmeńskiej rodem z kuchni włoskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 - 3 piersi kurczaka lub 4 sznycle z indyka
100 g szynki parmeńskiej
świeże liści szałwii
1 duża cebula
200 ml białego wytrawnego wins
200 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na paski szerokości max. 2 cm, umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spozywczej i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa umieszczać odpowiednio przycięty plasterek szynki parmeńskiej, liści szałwi. Zwijąć w rulon, a następnie spiąć jedną – dwiema wykałaczkami.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażyć. Następnie zmiejszyć ogień, włożyć mięso i smażyć dlasze 5 minut, przekłądając, aby wszystkie strony się zrumieniły. Wlać bulion i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem ok.10 minut.  

loading...