Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Szparagi zimą? O skorzonera!

Szparagi zimą? O skorzonera!

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Krem z kiszonych ogórków z kasztanami

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Wygraj książkę „Koniec z cukrzycą i otyłością!”

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i peperoncini

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Kolanka ozdobne z pesto i mascarpone

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Saltimbocca

Pyszne, a łatwe do przygotowania danie z kurczaka i szynki parmeńskiej rodem z kuchni włoskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 - 3 piersi kurczaka lub 4 sznycle z indyka
100 g szynki parmeńskiej
świeże liści szałwii
1 duża cebula
200 ml białego wytrawnego wins
200 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na paski szerokości max. 2 cm, umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spozywczej i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa umieszczać odpowiednio przycięty plasterek szynki parmeńskiej, liści szałwi. Zwijąć w rulon, a następnie spiąć jedną – dwiema wykałaczkami.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażyć. Następnie zmiejszyć ogień, włożyć mięso i smażyć dlasze 5 minut, przekłądając, aby wszystkie strony się zrumieniły. Wlać bulion i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem ok.10 minut.  

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*