Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Znasz przepis, który jest PalceLizać? – Pochwal się nim i wygrywaj nagrody!

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Waniliowo-maślane świąteczne gwiazdeczki

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Sałatka z gruszką, serem lazur i granatem

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym

Makaroniki pomarańczowe

Makaroniki pomarańczowe

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Moda na gotowanie a branża gastronomiczna

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Zdrowa dieta vs. brak czasu – jak uniknąć pułapek fast-foodu w pracy?

Tatar wołowy

Tatar wołowy

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Kutia – najlepszy wigilijny deser

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Pierogi na słodko z suszonymi śliwkami

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Ciasteczka z czekoladą – nie tylko dla Mikołaja

Wigilijny karp z cytrusami

Wigilijny karp z cytrusami

Kolorowy lukier

Kolorowy lukier

Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta wigilijna z grzybami

Domowy burger z indyka

Domowy burger z indyka

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Wigilijna zupa grzybowa z suszonych prawdziwków

Saltimbocca

Pyszne, a łatwe do przygotowania danie z kurczaka i szynki parmeńskiej rodem z kuchni włoskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 - 3 piersi kurczaka lub 4 sznycle z indyka
100 g szynki parmeńskiej
świeże liści szałwii
1 duża cebula
200 ml białego wytrawnego wins
200 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na paski szerokości max. 2 cm, umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spozywczej i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa umieszczać odpowiednio przycięty plasterek szynki parmeńskiej, liści szałwi. Zwijąć w rulon, a następnie spiąć jedną – dwiema wykałaczkami.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażyć. Następnie zmiejszyć ogień, włożyć mięso i smażyć dlasze 5 minut, przekłądając, aby wszystkie strony się zrumieniły. Wlać bulion i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem ok.10 minut.  

» Sprawdź jak uniknąć pułapek fast food'u!

loading...

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*