Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Babciny dżem truskawkowy!

Babciny dżem truskawkowy!

Spaghetti Frutti di Mare

Spaghetti Frutti di Mare

Mus z mango i gruszki

Mus z mango i gruszki

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Babeczki z jabłkami i cynamonem

Wiosenna sałatka do obiadu

Wiosenna sałatka do obiadu

Zupa pomidorowo-dyniowa z makaronem

Zupa pomidorowo-dyniowa z makaronem

Crème brûlée

Crème brûlée

7 korzyści zdrowotnych, które daje żurawina

7 korzyści zdrowotnych, które daje żurawina

6 ciekawostek o SZPARAGACH

6 ciekawostek o SZPARAGACH

Nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Nuggetsy z kurczaka jak z McDonalda

Pieczony łosoś z imbirem, miodem i świeżymi ziołami

Pieczony łosoś z imbirem, miodem i świeżymi ziołami

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i serem mozzarella

Sałatka z pieczonymi ziemniakami i serem mozzarella

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Koktajl z sokiem z limonki i wódką

Koktajl z sokiem z limonki i wódką

Babeczki z musem czekoladowym i orzechami

Babeczki z musem czekoladowym i orzechami

Domowa włoska lasagne!

Domowa włoska lasagne!

Saltimbocca

Pyszne, a łatwe do przygotowania danie z kurczaka i szynki parmeńskiej rodem z kuchni włoskiej

przepis z kuchni: włoskiej

czas: 20 minut

liczba porcji: 4

składniki:

2 - 3 piersi kurczaka lub 4 sznycle z indyka
100 g szynki parmeńskiej
świeże liści szałwii
1 duża cebula
200 ml białego wytrawnego wins
200 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

 

przyrządzanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na paski szerokości max. 2 cm, umieścić pomiędzy dwoma kawałkami folii spozywczej i rozbić tłuczkiem. Na każdym kawałku mięsa umieszczać odpowiednio przycięty plasterek szynki parmeńskiej, liści szałwi. Zwijąć w rulon, a następnie spiąć jedną – dwiema wykałaczkami.
Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażyć. Następnie zmiejszyć ogień, włożyć mięso i smażyć dlasze 5 minut, przekłądając, aby wszystkie strony się zrumieniły. Wlać bulion i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić pod przykryciem ok.10 minut.  

Podobne artykuły

Zostaw komentarz.

*