Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Tarta z serkiem mascarpone i borówkami

Tarta z serkiem mascarpone i borówkami

Makaron ryżowy smażony z warzywami i krewetkami

Makaron ryżowy smażony z warzywami i krewetkami

8 niesamowitych sztuczek, które potrzebne są w każdej kuchni

8 niesamowitych sztuczek, które potrzebne są w każdej kuchni

Kokosowe kuleczki gotowe w 5 minut

Kokosowe kuleczki gotowe w 5 minut

4 podstawowe błędy, które popełniasz jeśli się ODCHUDZASZ!

4 podstawowe błędy, które popełniasz jeśli się ODCHUDZASZ!

Domowe pyzy ziemniaczane z mięsem – najlepsze!

Domowe pyzy ziemniaczane z mięsem – najlepsze!

Obalamy mity na temat soków!

Obalamy mity na temat soków!

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

8 nowoczesnych narzędzi kuchennych – SPRAWDŹ TO !

Migdałowiec – prosty przepis

Migdałowiec – prosty przepis

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Placuszki serowo – szpinakowe na słono

Kotlety mielone – przepis babci

Kotlety mielone – przepis babci

Zupa krem z pieczonego czosnku

Zupa krem z pieczonego czosnku

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

Szybkie placuszki kokosowo – pomarańczowe

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

3 przepisy idealne na MAJÓWKOWE GRILLOWANIE

Panna cotta z żurawiną

Panna cotta z żurawiną

Domowy zakwas z buraków

Domowy zakwas z buraków

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

loading...

7 Komentarzy

  1. polaczek
    2 lutego 2007 at 15:00 Odpowiedz

    do tej pory jadałem to na barnczach w warszawskim Absyncie… teraz zrobię se sam :)

  2. kamila
    7 listopada 2007 at 17:09 Odpowiedz

    dodalam do sosy jeszcze galki muskatu i trochu swiezej pietruszki… elegancko smakuje

  3. tom
    8 czerwca 2008 at 13:30 Odpowiedz

    zaraz sprobuje ale brzmi smakowicie

  4. ololek
    3 maja 2009 at 20:35 Odpowiedz

    ciekawe połączenie ale sprubuj zamiast wina dac martini bianko

  5. ziom
    12 kwietnia 2012 at 13:37 Odpowiedz

    brzmi apetycznie jutro robie na obiad

  6. kotburry
    16 lutego 2013 at 20:09 Odpowiedz

    właśnie wypróbowałem – rewelacja :)

  7. bastian
    28 czerwca 2013 at 08:47 Odpowiedz

    Wykwintne danie \”Bajka\” ale z sandaczem zlowionym przez siebie

Zostaw komentarz.

*