Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Naleśniki ze szpinakiem i serem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Sałatka na bogato z krewetkami i parmezanem

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Dietetyczna zupa z kurczakiem i warzywami

Sorbet z mango

Sorbet z mango

Sorbet z arbuza

Sorbet z arbuza

Mrożona herbata miętowa!

Mrożona herbata miętowa!

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Lekka sałatka z arbuzem i kolendrą

Placuszki z borówkami

Placuszki z borówkami

Hiszpański sos AIOLI

Hiszpański sos AIOLI

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Wege kotleciki z kaszy kuskus!

Obłędne ciasto kawowo-czekoladowe

Obłędne ciasto kawowo-czekoladowe

Sorbet miętowo-limonkowy

Sorbet miętowo-limonkowy

Makaron sojowy z owocami morza

Makaron sojowy z owocami morza

Wege Bazar “Zielony” już w tę niedzielę!

Wege Bazar “Zielony” już w tę niedzielę!

Orzeźwiające smoothie bananowo-truskawkowe

Orzeźwiające smoothie bananowo-truskawkowe

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Drożdżowy warkocz z marcepanem i orzechami

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

Podobne artykuły

7 Komentarzy

  1. polaczek
    2 lutego 2007 at 15:00 Odpowiedz

    do tej pory jadałem to na barnczach w warszawskim Absyncie… teraz zrobię se sam :)

  2. kamila
    7 listopada 2007 at 17:09 Odpowiedz

    dodalam do sosy jeszcze galki muskatu i trochu swiezej pietruszki… elegancko smakuje

  3. tom
    8 czerwca 2008 at 13:30 Odpowiedz

    zaraz sprobuje ale brzmi smakowicie

  4. ololek
    3 maja 2009 at 20:35 Odpowiedz

    ciekawe połączenie ale sprubuj zamiast wina dac martini bianko

  5. ziom
    12 kwietnia 2012 at 13:37 Odpowiedz

    brzmi apetycznie jutro robie na obiad

  6. kotburry
    16 lutego 2013 at 20:09 Odpowiedz

    właśnie wypróbowałem – rewelacja :)

  7. bastian
    28 czerwca 2013 at 08:47 Odpowiedz

    Wykwintne danie \”Bajka\” ale z sandaczem zlowionym przez siebie

Zostaw komentarz.

*