Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Dip z pieczonej dyni – do chipsów, warzyw, na kanapkę

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

Szybkie śniadanie – jogurtowa bomba energii

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

TOP 8 najpopularniejszych przepisów na DYNIĘ

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

Jak zrobić lampion z dyni? TUTORIAL + 5 wzorów

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

GREEN POWER – czyli najzdrowsze smoothie miesiąca

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

Czterowarstwowe deserki w słoiczkach – idealne na drugie śniadanie

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

TOP 8 przepisów na ryby z PalceLizac.pl

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Masełko bazyliowe – do ryb, ziemniaków, warzyw

Pulpety rybne

Pulpety rybne

10 pomysłów na KARTOFLE

10 pomysłów na KARTOFLE

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Sos szczypiorkowy – do ziemniaków, frytek, placków ziemniaczanych

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Placki ziemniaczane z sosem szczypiorkowym

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Zupa krem z batatów z migdałami – przepis ANNY LEWANDOWSKIEJ

Dorsz w sosie maślanym

Dorsz w sosie maślanym

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Kremowa zupa z zielonego groszku i mięty

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

loading...