Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej. ok

Polecamy

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Dieta dr. Dąbrowskiej – oczyść organizm i schudnij w 7 dni!

Makowiec z kruszonką

Makowiec z kruszonką

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

“JAK ZROBIĆ” – czyli 10 poradników dla zaawansowanych i początkujących kucharzy

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Pyszne smoothie z herbatą matcha

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

Jak uprażyć orzechy ziemne na patelni?

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

13 przepisów na SZPARAGI, które znajdziesz na www.PalceLizac.pl

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Sałatka z tuńczykiem z puszki, prażonymi orzechami włoskimi i oliwkami

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Genialny pomysł na kreatywne danie – miska pełna wszystkiego

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Raj dla kawoszy, czyli KAWA w ośmiu odsłonach

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Jak upiec buraka do sałatek, koktajli, zup?

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

Sałatka z burakiem pieczonym, serem feta i orzechami

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

10 przepisów na romantyczną KOLACJĘ

Sycąca zupa z fasoli

Sycąca zupa z fasoli

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

10 pomysłów na wykorzystanie KIWI!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak ugotować idealne JAJKO na miękko? Najlepszy przepis, jaki testowaliśmy!

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Jak zrobić najlepsze pod słońcem TOSTY FRANCUSKIE

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

loading...