Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Sałatka imprezowa- szybka, prosta

Sałatka imprezowa- szybka, prosta

BROWNIE, które wychodzi każdemu- prosty przepis

BROWNIE, które wychodzi każdemu- prosty przepis

Domowe bułeczki z cynamonem

Domowe bułeczki z cynamonem

Zupa krem z pieczonym burakiem

Zupa krem z pieczonym burakiem

Pomarańczowy koktajl z gotowaną marchewką

Pomarańczowy koktajl z gotowaną marchewką

Różowa bomba witaminowa BURAK + OWOCE + NASIONA CHIA

Różowa bomba witaminowa BURAK + OWOCE + NASIONA CHIA

Gulasz wołowy z marchewką

Gulasz wołowy z marchewką

Domowe ptysie z bitą śmietaną

Domowe ptysie z bitą śmietaną

Kremowa zupa z ziemniakiem i kurczakiem- bardzo prosta

Kremowa zupa z ziemniakiem i kurczakiem- bardzo prosta

NALEŚNIKI SZPINAKOWE

NALEŚNIKI SZPINAKOWE

KOKOSANKI- prosty przepis

KOKOSANKI- prosty przepis

Zapiekanka z serem, marchewką i boczkiem

Zapiekanka z serem, marchewką i boczkiem

BULGOGI – grillowana wołowina

BULGOGI – grillowana wołowina

Domowe croissanty – najlepsze na śniadanie

Domowe croissanty – najlepsze na śniadanie

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

20 POMYSŁÓW na oryginalne kanapki, które cieszą oko

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

15 NIESAMOWITYCH pomysłów na ozdabianie babeczek, cupcakes, muffinek

Sandacz po parysku

Delikatny sandacz w kremowym sosie z duszonych w winie porów smakuje nie tylko Francuzom

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 2

składniki:
500 g filetów sandcza
2 średnie pory
pół szklanki białego wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki
1 czubata łyżka masła
sól, biały pieprz
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

1 łyżka soku z cytryny

przyrządzanie:

Sandacza umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Odłożyć do lodówki.
Pory dokładnie umyć, usunąć zielone części, zaś białe pokroić w cienkie talarki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i dusić 5 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Następnie dodać wino i dusić kolejne 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem i nadal podgrzewać, ale już bez przykrycia do czasu zgęstnienia sosu.
Rybę obtaczać w mące, dokładnie przyciskając, aby panierka dobrze się trzymała. Smażyć na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć i włożyć do sosu. Chwilę razem podgrzewać. Delikatnie wyjąć, polać z wierzchu sosem. Podawać z ryżem lub smażonymi ziemniakami.  

CZYTAJ O KUCHNI

loading...