Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Bób z bazylią i czosnkiem

Bób z bazylią i czosnkiem

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Babeczki z czerwonymi porzeczkami i miętą

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Rogaliki francuskie nadziewane cielęciną z kozim serem

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Zupa ze świeżych pomidorów i jej zalety

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Młode ziemniaki z koperkiem, solą gruboziarnistą i kefirem

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Ziemniaki pieczone w folii – idealne na grilla

Krewetki w sezamie

Krewetki w sezamie

8 pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA w kuchni

8 pomysłów na wykorzystanie BAKŁAŻANA w kuchni

Kasza kuskus na włosko – z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami

Kasza kuskus na włosko – z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami

Pstrąg pieczony z pomidorkami cherry

Pstrąg pieczony z pomidorkami cherry

Naleśniki orkiszowe z sosem czekoladowym i serkiem mascarpone

Naleśniki orkiszowe z sosem czekoladowym i serkiem mascarpone

Pasta krewetkowa – na kanapki

Pasta krewetkowa – na kanapki

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Sałatka GRECKA – oryginalny przepis

Mrożona herbata z pokrzywy

Mrożona herbata z pokrzywy

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

8 smakowitych pomysłów na SZPARAGI!

Ryż curry z warzywami

Ryż curry z warzywami

SER PANIEROWANY Z SOSEM PIKANTNYM

Pomysł na szybki, smaczny obiad. Wystarczy dodać frytki i lekką surówkę. Oto przepis na ser panierowany w towarzystwie sosu pikantnego. 

składniki:
300 g sera żółtego 2 łyżki maki 1 jajko 3 łyżki tartej bułki olej do smażenia Sos: 1 szklanka octu 1 cebula 1/2 łyżki masła 1/2 łyżki mąki 200 ml bulionu 100 ml śmietany 2 ogórki konserwowe 1 papryczka chilli pęczek pietruszki sól

przyrządzanie:

Ser pokrajać na kawałki grubości palca. Jajko roztrzepać w misce. Kawałki sera obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Panierkę z jajka i bułki tartej powtórzyć.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć ser z obu stron na złoto.  Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem.

Sos:
Do rondelka włożyć drobno posiekaną cebulę, zalać octem i gotować aż cebula zmięknie. W drugim rondelku z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać zimny bulion. Całość dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do gładkiej masy przecedzić wywar z octu i cebuli, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać drobno posiekane ogórki konserwowe,  papryczkę chilli i pietruszkę. Wymieszać,  dodać śmietanę i jeszcze raz dobrze wymieszać.

loading...