Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sery i zioła: jakie pasują do siebie najlepiej?

Sery smakują intensywnie i są gęste, zioła z kolei są delikatne i lekkie. Sery sycą, zioła nadają aromatu i wspomagają trawienie. Jak to w życiu bywa, przeciwieństwa się przyciągają. Ze względu na mnogość rodzajów zarówno serów, jak i ziół, warto wiedzieć, co z czym najlepiej łączyć i w jakiej formie podawać.

 

Palcelizacpl-ziola-1

 

Ser serowi nierówny

 

Istnieje tradycja kulinarna, aby do serów twardych stosować głównie kminek, koper, rozmaryn i szałwię, a do miękkich – cząber, majeranek, tymianek i miętę.

Odmiany serów zależą zarówno od technologii wytwarzania, użytych dodatków, jak i długości dojrzewania. Te świeże są zwykle delikatne w smaku, mają puszystą, lekką konsystencję. Doskonale komponują się z ostrymi przyprawami, ale dobrze smakują także przyrządzane na słodko. Sery miękkie ze skórką mają posmak grzybowy (brie, camembert) lub słonawy – jak neufchatel. Wśród serów pleśniowych niebieskich najbardziej znane to roquefort, gorgonzola, rokpol, cambozola czy Danish Blue. Zwykle mają dość wyraźny, charakterystyczny, słony smak. Najdłużej dojrzewają sery półtwarde (takie jak cantal, cheddar czy gouda) oraz twarde, jak ementaler, appenzeller, Beaufort lub parmezan.

 

Idealnie dobrani

 

Bogactwo serowych smaków tak naprawdę daje jednak nieograniczone możliwości. Jak więc łączyć sery z ziołami? Te wskazówki na pewno pomogą wam stworzyć wspaniałą sałatkę z serem pleśniowym, albo różnorodną deskę serów:

  • Sery twarde w potrawach z pomidorami wprost „domagają się” dodania oregano, które zamieni nawet zwykłą zapiekankę w iście włoską ucztę. Same sery po podgrzaniu zmieniają czasem smak, warto więc trochę poeksperymentować, stosując jedynie ogólne zasady. Komponując potrawy z serów i ziół, staraj się dobierać zestawienia kontrastowe. Smak świeżych serów zwykle dobrze podkreślają słodkie lub ostre przyprawy.
  • Ser dojrzały i intensywny zostanie złagodzony poprzez delikatny aromat tymianku, lubczyku czy bazylii, która oprócz działania antybakteryjnego, wzmacnia żołądek i uzupełnia dietę w minerały i witaminy.

 

Smacznego!