Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Łatwa & pyszna pizza ze szpinakiem

Zupa krem z marchewki i batatów

Zupa krem z marchewki i batatów

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Chipsy ziemniaczano-imbirowe

Rustykalna tarta ze śliwkami

Rustykalna tarta ze śliwkami

Muffinki dyniowe

Muffinki dyniowe

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Zupa krem ze szparagów i kalafiora

Pomidorowy gulasz z dorsza

Pomidorowy gulasz z dorsza

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

DIETETYCZNE CIASTO JABŁKOWE – gotowe w 10 minut

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z PŁATÓW OWSIANYCH

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

8 pomysłów na TORTY URODZINOWE

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

7 pomysłów na wykorzystanie pianek Marshmallow!

Łosoś pod serową pierzynką

Łosoś pod serową pierzynką

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

10 pomysłów na PRZYTULNĄ KUCHNIĘ

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

DORSZ W PŁATKACH MIGDAŁÓW

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

8 pomysłów na PIKNIKOWE dania

Śledzie po kaszubsku

Mają tak niezwykły smak, że ze stołu znikają niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na śledzie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie

liczba porcji: 5

składniki:

1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.

loading...