Polecamy

Filet z pstrąga z sosem winnym

Filet z pstrąga z sosem winnym

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Grillowany rostbef z młodymi warzywami

Zapomniane warzywo – pasternak

Zapomniane warzywo – pasternak

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Pełnoziarniste muffinki z żurawiną

Burger wołowy po polsku

Burger wołowy po polsku

Cevapi z grilla po chorwacku

Cevapi z grilla po chorwacku

Zapraszamy na Wege Bazar!

Zapraszamy na Wege Bazar!

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Dynia – pomarańczowe szaleństwo w kuchni

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Wygraj dostawę 5-cio posiłkowego zestawu dietetycznego od CateringDieta!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

Kopytka dyniowe od modelki Kamili Szczawińskiej!

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

KarmeLove zaskoczenie od Wedla

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

Wybierz się z nami na „Festiwal Chleba”

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

EkoJarmark – edycja jesień 2014 – rusza już za kilka dni!

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Potrawka z ryby z ogórkiem i żurawinami

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Przekąski z dyni od modelki Kamili Szczawińskiej!

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Polędwica wołowa z sosem z sera gorgonzola, żurawinami i papryką

Śledzie po kaszubsku

Mają tak niezwykły smak, że ze stołu znikają niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na śledzie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie

liczba porcji: 5

składniki:

1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. ania 71
    1 listopada 2006 at 18:18 Odpowiedz

    Bardzo czytelnie przedstaqwiony opis potrawy i bardzo pyszny…;)

  2. margarita
    15 grudnia 2006 at 20:12 Odpowiedz

    na pracowej wigiliji zniknęlo w 3 minuty. ja pier…. ale rewelacja!

  3. nick cave
    6 lutego 2007 at 09:15 Odpowiedz

    rewelacja. w życiu lepszych nie jadłem

  4. Wit
    1 kwietnia 2007 at 10:35 Odpowiedz

    Potrawa przednia, jednak czy oby \”po kaszubsku\”?

  5. tadeo
    13 września 2007 at 13:03 Odpowiedz

    niestety, to nie są śledzie po kaszubsku. Takie śledzie są gotowane pod płaszczem cebuli w plastrach, zalane olejem wraz z koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, soli i pieprzu. Gotujemy okolo 20 minut i podajemy na zimno. To jest rarytas kaszubski – prawdziwy.

  6. yeti
    13 września 2007 at 13:26 Odpowiedz

    koncerntrat pomidorowy? co Ty piszesz…

  7. Dorota
    20 grudnia 2007 at 18:32 Odpowiedz

    rewelacja!!!Ci,którzy nie próbowali niech nie zabierają głosu.Pychotka…mniam…

  8. wienia
    30 stycznia 2008 at 19:58 Odpowiedz

    pyszne bardzo pyszne

  9. anna
    9 maja 2008 at 17:17 Odpowiedz

    smaczne

  10. aleq
    29 sierpnia 2008 at 15:53 Odpowiedz

    troche drogi przepis lepiej w markecie kupic na wage za 10,99 i są zarąmbiaste:)

  11. ewa
    8 grudnia 2008 at 15:41 Odpowiedz

    Mi sie to podiba!!!!!!!!!!!!!

  12. ewek
    19 grudnia 2008 at 21:35 Odpowiedz

    mam pytanie,czy to są świeże śledzie

  13. mitch
    22 grudnia 2008 at 16:07 Odpowiedz

    do jednej potrawy ludzie podaja kilka nazw i to jest glopie.

  14. zenka
    22 grudnia 2008 at 20:59 Odpowiedz

    to co piszetadeo to sa sledzie po kaszubsku

  15. She
    10 marca 2009 at 17:59 Odpowiedz

    Uwielbiam staropolskie przepisy z ketchupem :]

  16. OLO
    4 września 2009 at 14:17 Odpowiedz

    a maja byc bez cebulki ?

  17. ania
    13 września 2009 at 14:39 Odpowiedz

    smaczne

  18. Maniek
    6 grudnia 2009 at 20:03 Odpowiedz

    Jak dokładnie wykonasz śledzie wg tego przepisu, to wino z rodzynkami pozostanie do wypicia, bo nie wiadomo co z nim zrobić. Smacznego!

  19. danka
    22 grudnia 2009 at 21:19 Odpowiedz

    mi sie to nie podoba jakis dziwny

  20. hfgh
    16 lutego 2010 at 15:35 Odpowiedz

    jol to jest bardzo pysssssssssssssne zaje….. palce ku*** lizac

  21. bob
    14 listopada 2010 at 21:49 Odpowiedz

    ale po kaszupsku sa w zalewie pomidorowej przeciez.. to zla nazwa przepisy -.-

  22. Maartunia
    6 grudnia 2010 at 18:08 Odpowiedz

    CHyba nie bardzo staropolskie – keczup, biale wino…

  23. ben
    13 grudnia 2010 at 21:05 Odpowiedz

    Zona odpila polowe wina, reszte dala do sledzi. Rodzynki specznialy po 24 godz. Tak wiec sledzie robilismy 3 doby.Pozdrowienia z Siwialki

  24. ja
    21 grudnia 2012 at 18:41 Odpowiedz

    to jest zajebiscie pyszne

Zostaw komentarz.

*