Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Włoska kuchnia – poznaj smaki regionów!

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Szaszłyk jagnięcy z grillowanymi pomidorami i TABASCO®

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Boczek karmelizowany w czosnku i sosie sojowym

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Sprawdź czy to Ty wygrałeś album kulinarny „Gotuj sprytnie jak Jamie” Jamiego Olivera!

Pęczak z pesto buraczanym

Pęczak z pesto buraczanym

Szybka i prosta sałatka z łososia

Szybka i prosta sałatka z łososia

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Ryba zapiekana z marchewką

Ryba zapiekana z marchewką

Szybkie rollsy z tortilli!

Szybkie rollsy z tortilli!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Targi Warszawski Smak „SŁODKI” już w najbliższą niedzielę!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Pyszny i rozgrzewający krem z dyni!

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Grillowane karmelowe nektarynki z lodami

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zapiekane tosty pełne smaku!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Zanim pójdziesz do dietetyka, sprawdź jak się przygotować!

Polacy wolą tradycję!

Polacy wolą tradycję!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Ruszają warsztaty kulinarne dla dzieci CooKids!

Śledzie po kaszubsku

Mają tak niezwykły smak, że ze stołu znikają niemal natychmiast. Oto jeden z tradycyjnych, staropolskich przepisów na śledzie.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 1/2 h godziny na przygotowanie + czas na marynatę i oczekiwanie

liczba porcji: 5

składniki:

1/2 kg filetów sledziowych
4 łyżki rodzynek
100 ml białego, wytrawnego wina

do marynaty:
2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki milonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
cukier, pieprz

do sosu:
2/3 szklanki keczupu
2/3 szklanki oleju
2 łyżki bardzo drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

przyrządzanie:

Filety śledziowe dokładnie umyć. W małym garczku przygotować marynatę z podanych składników wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotować, a potem trzymać na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu marynatą zalać śledzie, odstawiamy przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
Rodzynki zalać winem i zostawić na 20 minut. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie paski i przygotować z nich koreczki (patrz zdjęcie).
Z podanych składników przyrządzić sos, polać nim koreczki. Tak przygotowane odstawić na 2 godziny do lodówki. Potem śledzie są już gotowe do spożycia.

Podobne artykuły

24 Komentarzy

  1. ania 71
    1 listopada 2006 at 18:18 Odpowiedz

    Bardzo czytelnie przedstaqwiony opis potrawy i bardzo pyszny…;)

  2. margarita
    15 grudnia 2006 at 20:12 Odpowiedz

    na pracowej wigiliji zniknęlo w 3 minuty. ja pier…. ale rewelacja!

  3. nick cave
    6 lutego 2007 at 09:15 Odpowiedz

    rewelacja. w życiu lepszych nie jadłem

  4. Wit
    1 kwietnia 2007 at 10:35 Odpowiedz

    Potrawa przednia, jednak czy oby \”po kaszubsku\”?

  5. tadeo
    13 września 2007 at 13:03 Odpowiedz

    niestety, to nie są śledzie po kaszubsku. Takie śledzie są gotowane pod płaszczem cebuli w plastrach, zalane olejem wraz z koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, soli i pieprzu. Gotujemy okolo 20 minut i podajemy na zimno. To jest rarytas kaszubski – prawdziwy.

  6. yeti
    13 września 2007 at 13:26 Odpowiedz

    koncerntrat pomidorowy? co Ty piszesz…

  7. Dorota
    20 grudnia 2007 at 18:32 Odpowiedz

    rewelacja!!!Ci,którzy nie próbowali niech nie zabierają głosu.Pychotka…mniam…

  8. wienia
    30 stycznia 2008 at 19:58 Odpowiedz

    pyszne bardzo pyszne

  9. anna
    9 maja 2008 at 17:17 Odpowiedz

    smaczne

  10. aleq
    29 sierpnia 2008 at 15:53 Odpowiedz

    troche drogi przepis lepiej w markecie kupic na wage za 10,99 i są zarąmbiaste:)

  11. ewa
    8 grudnia 2008 at 15:41 Odpowiedz

    Mi sie to podiba!!!!!!!!!!!!!

  12. ewek
    19 grudnia 2008 at 21:35 Odpowiedz

    mam pytanie,czy to są świeże śledzie

  13. mitch
    22 grudnia 2008 at 16:07 Odpowiedz

    do jednej potrawy ludzie podaja kilka nazw i to jest glopie.

  14. zenka
    22 grudnia 2008 at 20:59 Odpowiedz

    to co piszetadeo to sa sledzie po kaszubsku

  15. She
    10 marca 2009 at 17:59 Odpowiedz

    Uwielbiam staropolskie przepisy z ketchupem :]

  16. OLO
    4 września 2009 at 14:17 Odpowiedz

    a maja byc bez cebulki ?

  17. ania
    13 września 2009 at 14:39 Odpowiedz

    smaczne

  18. Maniek
    6 grudnia 2009 at 20:03 Odpowiedz

    Jak dokładnie wykonasz śledzie wg tego przepisu, to wino z rodzynkami pozostanie do wypicia, bo nie wiadomo co z nim zrobić. Smacznego!

  19. danka
    22 grudnia 2009 at 21:19 Odpowiedz

    mi sie to nie podoba jakis dziwny

  20. hfgh
    16 lutego 2010 at 15:35 Odpowiedz

    jol to jest bardzo pysssssssssssssne zaje….. palce ku*** lizac

  21. bob
    14 listopada 2010 at 21:49 Odpowiedz

    ale po kaszupsku sa w zalewie pomidorowej przeciez.. to zla nazwa przepisy -.-

  22. Maartunia
    6 grudnia 2010 at 18:08 Odpowiedz

    CHyba nie bardzo staropolskie – keczup, biale wino…

  23. ben
    13 grudnia 2010 at 21:05 Odpowiedz

    Zona odpila polowe wina, reszte dala do sledzi. Rodzynki specznialy po 24 godz. Tak wiec sledzie robilismy 3 doby.Pozdrowienia z Siwialki

  24. ja
    21 grudnia 2012 at 18:41 Odpowiedz

    to jest zajebiscie pyszne

Zostaw komentarz.

*