Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Jogurtowy koktajl z bananem i mleczkiem kokosowym

Jogurtowy koktajl z bananem i mleczkiem kokosowym

Deserki w słoiczkach – z konfiturą z wiśni i jogurtem kokosowym

Deserki w słoiczkach – z konfiturą z wiśni i jogurtem kokosowym

Amerykańskie pancakes z kokosowym jogurtem i owocami

Amerykańskie pancakes z kokosowym jogurtem i owocami

Jak ugotować rybę?

Jak ugotować rybę?

8 produktów, które są bardzo TOKSYCZNE dla organizmu

8 produktów, które są bardzo TOKSYCZNE dla organizmu

10 produktów, które rosną w inny sposób niż myślałeś

10 produktów, które rosną w inny sposób niż myślałeś

Zupa krem z pieczonej DYNI

Zupa krem z pieczonej DYNI

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

6 powodów, dla których warto jeść CZEKOLADĘ

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

Jak zrobić prawdziwie maślany popcorn w domu?

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

WALENTYNKI 2018 – najlepsze pomysły na desery i kolację

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

Bruschetta z serem feta i pieczonymi pomidorami

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

10 pomysłów na DIETETYCZNY posiłek

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Pieczone pomidorki koktajlowe – idealne jako dodatek do obiadu

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

Chrupiąca bruschetta z pesto, kozim serem i pieczonymi pomidorkami

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

10 przepisów na posiłek z BURAKIEM w roli głównej

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Kremowa zupa z pieczonym burakiem i kozim serem

Śledzie w sosie czosnkowym

Tak przyrządzone śledzie od dawna goszczą na warmińskich stołach. Smak korniszonów i  czosnku w połączeniu z pysznymi bałtyckimi śledziami zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + około 6 godzin oczekiwania

liczba porcji: 6

składniki:
500 gram filetów śledziowych
5 dużych ząbków czosnku
4 ogórki konserwowe
100 ml octu spirytusowego
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki majonezu
2 pęczki koperku
szczypta startej skórki z cytryny
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz, cukier

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru. Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku. Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem udekorować koperkiem.

uwagi:
Śledzie w sosie czosnkowym nadają się jako przekąska nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

loading...