Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

Pancakes z malinami

Pancakes z malinami

Lody z mrożonych bananów

Lody z mrożonych bananów

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

35 NIESAMOWITYCH sztuczek w kuchni

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Jak można wykorzystać ŻURAWINĘ w kuchni? – 8 inspiracji

Smoothie z malin i jogurtu naturalnego

Smoothie z malin i jogurtu naturalnego

Napój oczyszczający z cytrusami

Napój oczyszczający z cytrusami

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Domowa drożdżówka z jagodami i serem

Kremowa zupa z marchewki z dodatkiem jabłka

Kremowa zupa z marchewki z dodatkiem jabłka

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki z malinami i białą czekoladą

Ciasto CHAŁWOWE!

Ciasto CHAŁWOWE!

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka arabska

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Babeczki kawowo-miodowe z orzechami laskowymi

Lody wodne o smaku mango

Lody wodne o smaku mango

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

11 GENIALNYCH gadżetów do kuchni

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

Oto 6 powodów, dlaczego powinniście jadać czereśnie!

HIT! Sernik kokosowy na zimno

HIT! Sernik kokosowy na zimno

Śledzie w sosie czosnkowym

Tak przyrządzone śledzie od dawna goszczą na warmińskich stołach. Smak korniszonów i  czosnku w połączeniu z pysznymi bałtyckimi śledziami zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + około 6 godzin oczekiwania

liczba porcji: 6

składniki:
500 gram filetów śledziowych
5 dużych ząbków czosnku
4 ogórki konserwowe
100 ml octu spirytusowego
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki majonezu
2 pęczki koperku
szczypta startej skórki z cytryny
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz, cukier

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru. Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku. Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem udekorować koperkiem.

uwagi:
Śledzie w sosie czosnkowym nadają się jako przekąska nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

loading...