Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 5 deserów czekoladowych – gotowe przepisy

TOP 5 deserów czekoladowych – gotowe przepisy

Lody ogórkowo-cytrynowe

Lody ogórkowo-cytrynowe

6 przepisów na SORBETY

6 przepisów na SORBETY

Sorbet z cytryną i limonką

Sorbet z cytryną i limonką

Chipsy gruszkowe z dodatkiem imbiru i cynamonu

Chipsy gruszkowe z dodatkiem imbiru i cynamonu

Smoothie na dobry początek dnia – z ananasem i bananem

Smoothie na dobry początek dnia – z ananasem i bananem

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym i tymiankiem

Grillowany łosoś z masłem czosnkowym i tymiankiem

Pyszna tarta z jarmużem i fetą

Pyszna tarta z jarmużem i fetą

Pyszny sok z marchewki i korzenia pietruszki

Pyszny sok z marchewki i korzenia pietruszki

Babeczki dyniowe z imbirem

Babeczki dyniowe z imbirem

REMONT KUCHNI – 10 czerwcowych inspiracji

REMONT KUCHNI – 10 czerwcowych inspiracji

Ciepłe grzanki z serkiem kozim i truskawkami

Ciepłe grzanki z serkiem kozim i truskawkami

Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami

Sałatka z kaszą jaglaną i truskawkami

10 pomysłów na PRZEMIANĘ kuchnii!

10 pomysłów na PRZEMIANĘ kuchnii!

Oscypki z grilla – jak je przygotować?

Oscypki z grilla – jak je przygotować?

Wegetariański GRILL – 13 pomysłów na potrawy bez mięsa

Wegetariański GRILL – 13 pomysłów na potrawy bez mięsa

Śledzie w sosie czosnkowym

Tak przyrządzone śledzie od dawna goszczą na warmińskich stołach. Smak korniszonów i  czosnku w połączeniu z pysznymi bałtyckimi śledziami zachwyci każdego miłośnika intensywnych smaków…

przepis z kuchni: polskiej

czas: 20 minut + około 6 godzin oczekiwania

liczba porcji: 6

składniki:
500 gram filetów śledziowych
5 dużych ząbków czosnku
4 ogórki konserwowe
100 ml octu spirytusowego
szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki majonezu
2 pęczki koperku
szczypta startej skórki z cytryny
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz, cukier

przyrządzanie:

Śledzie dokładnie umyć, wstawić do naczynia, zalać wodą, dodać ocet i sok z cytryny, zostawić pod przykryciem na trzy godziny.
Starannie posiekany czosnek bardzo dokładnie wymieszać z skórką z cytryny, pieprzem, solą i drobiną cukru. Dodać majonez i jogurt naturalny i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ogórki pokroić po długości, ułożyć na półmisku. Śledzie dokładnie osuszyć pokroić na trzy części, ułożyć na ogórkach, zalać sosem i odstawić do lodówki na trzy godziny. Przed podaniem udekorować koperkiem.

uwagi:
Śledzie w sosie czosnkowym nadają się jako przekąska nie tylko na święta Bożego Narodzenia.

loading...