Witryna korzysta z plików cookie. Korzystając z serwisu zgadzasz się na ich przyjmowanie. Więcej.
ok

Polecamy

TOP 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę

TOP 5 przepisów na rozgrzewającą herbatę

Orzechowy deser z mlekiem skondensowanym

Orzechowy deser z mlekiem skondensowanym

Makaroniki cytrynowe

Makaroniki cytrynowe

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem

Zapiekanka z ziemniakami, pieczarkami i kurczakiem

Naleśniki z pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Naleśniki z pieczarkami, serem i sosem czosnkowym

Smoothie z melonem i imbirem

Smoothie z melonem i imbirem

10 pięknych kuchni w bieli

10 pięknych kuchni w bieli

Brushetta z cukinią

Brushetta z cukinią

Sałatka z falaflem

Sałatka z falaflem

Żytnie kokosanki

Żytnie kokosanki

TOP 5 przepisów na bezmięsne KOTLETY

TOP 5 przepisów na bezmięsne KOTLETY

Puszysty suflet o smaku pmarańczowym

Puszysty suflet o smaku pmarańczowym

Jogurt o smaku kawy – doskonały deser pobudzający!

Jogurt o smaku kawy – doskonały deser pobudzający!

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

Pieczone kotleciki z czerwonej soczewicy

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

RADY EKSPERTA: Jak jeść i obrać figę?

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

Kruche ciasteczka z prażonymi pistacjami

Śliwówka

Mimo łagodnego smaku ta nalewka ze śliwek z dodatkiem rodzynek ma solidną moc i dobrze rozgrzewa

czas: 30 minut + 1,5 miesiąca

składniki:
1 kg dojrzałych węgierek
4 suszone śliwki
łyżka rodzynek
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1/2 kg cukru

przyrządzanie:

Umyte węgierki wypestkować i wrzucić do słoja. Dodać suszone śliwki i rodzynki. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na miesiąć, a następnie zlać do butelek i zakorować. Owoce zasypać połową kilograma cukru i dodac pół szklanki wody w celu uzyskania likieru śliwkowego. Wymieszac i odstawić na 2 tygodnie. Również zlać do butelek, dodajac ewentulanie wcześniej ok. pół szklanki wódki. Obie wersje nie muszą dojrzewać.

loading...