Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

10 przepisów ze ŚLIWKAMI w roli główej

Koktajl ananasowy z miodem

Koktajl ananasowy z miodem

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

NAPOJE NA UPAŁY- kilka bardzo nietypowych inspiracji

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

10 pomysłów na BURAKA- przepisy w formie zdjęcia!

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

SERNIK NA BAZIE JOGURTU GRECKIEGO

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Sprawdzony przepis- ZAKWAS NA ŻUREK

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

Kilka rad dotyczących smażenia mięsa!

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

10 pomysłów na DESER – przepisy w formie zdjęcia

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

5 pomysłów na ekspresowy obiad w KWADRANS

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

TYDZIEŃ z SZYNKĄ – 10 najlepszych przepisów z dodatkiem różnego rodzaju szynek

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

CZOSNKOWE GRZANKI DO ZUPY

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby mleko nie wykipiało? 3 cenne rady!

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Co zrobić, aby zielone warzywa nie straciły koloru podczas gotowania?

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Jak uratować PRZESOLONĄ ZUPĘ

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Kremowa zupa z brokuła, cukinii i cebuli

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Zapiekanka z szynką, makaronem i pomidorkami

Smak lata utrwalony w domowych przetworach

Truskawki, maliny, jagody, wiśnie. Lato to czas sezonowych owoców – świeżych, pysznych i pełnych witamin. Nie mniej wartościowe są sezonowe warzywa, takie jak cukinia, ogórki gruntowe czy bakłażan. Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto już dzisiaj pomyśleć o przygotowaniu domowych przetworów.

Dawniej przyrządzenie własnych dżemów, marmolad, konfitur czy marynat wiązało się z bardzo dużym nakładem pracy. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym sprzętom ułatwiającym gotowanie, nawet osoby nieszczególnie utalentowane kulinarnie mogą bez większego wysiłku przygotować swoje własne przetwory.

Dlaczego warto?

Smak lata utrwalony w domowych przetworachDostępne w sklepach produkty bardzo często zawierają konserwanty i ulepszacze, które nie są obojętne dla naszego zdrowia. Przykładowo – w marmoladach znaleźć możemy wywołującą alergie żółcień pomarańczową (E110). Kupowane w sklepie konserwowane warzywa zawierają szkodliwy dla przewodu pokarmowego błękit brylantowy (E133). Dodawane do dżemów środki słodzące, takie jak aspartan (E951) czy sacharyna (E954) również negatywnie oddziałowują na jelita czy żołądek. Tymczasem kiedy przygotowujemy przetwory sami, dokładnie wiemy, co do nich dodajemy. Dodatkowo robimy je ze świeżych składników, tymczasem w sklepach najczęściej mamy do czynienia z produktami przyrządzanymi z tzw. pulpy.

Jak to zrobić?

W najlepszej sytuacji są szczęśliwi właściciele własnych sadów i ogródków warzywnych. Zaraz po pierwszych zbiorach, kiedy już zdążymy nacieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców, możemy przystąpić do zamykania ich smaków w słoikach. Osoby, które muszą zdać się na produkty kupne, powinny wybierać te najświeższe, najlepiej z upraw ekologicznych czy od sprawdzonych sprzedawców. Przed przystąpieniem do przygotowywania przetworów powinniśmy dokonać selekcji owoców czy warzyw, odrzucić te zgniecione czy wyglądające nieświeżo. Odrobina pleśni może zepsuć nawet całą partię dżemu czy przecieru. Przed przetworzeniem owoce i warzywa należy starannie umyć.

Do przygotowywania domowych przetworów używajmy naczyń szklanych, emaliowanych, kamionkowych lub plastikowych. Kontakt z metalem sprawia, że z warzyw i owoców usuwane są cenne witaminy. Wyjątek stanowi stal nierdzewna, dlatego bez obaw możemy rozdrabniać produkty w naczyniu miksującym urządzenia wielofunkcyjnego. Jeśli urządzenie posiada funkcję podgrzewania, możemy jednocześnie gotować dżem czy przecier, dzięki czemu zaoszczędzimy czas i będziemy mieli mniej naczyń do zmywania – mówi Marlena Włodarczyk, dyrektor Regionu Centralnego Vorwerk Polska Thermomix.

Pamiętajmy, żeby zdezynfekować słoiki, do których mamy zamiar przełożyć przetwory. W tym celu należy je dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie wsadzić na 5 minut do piekarnika w temperaturze 100˚C.

Przepis na dżem malinowy na ThermomixSmak lata utrwalony w domowych przetworach

Składniki:

1000 g malin

50 g pektyny jabłkowej

1 łyżeczka soku z cytryny

500 g cukru

Wykonanie:

  1. Do naczynia miksującego wsypujemy maliny. Rozdrabniamy 5 s./obr. 5, następnie gotujemy 14 min./100˚C/obr. 2.
  2. Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową, miksujemy 5 s./obr. 3, następnie gotujemy 2 min./100˚C/obr. 2.
  3. Dodajemy cukier, miksujemy 10 s./obr.3, następnie gotujemy 5 min./100˚C/obr. 2.
  4. Sprawdzamy gęstość dżemu, następnie przelewamy do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcamy.
  5. Słoiki obracamy dnem do góry i zostawiamy na 10 minut.